Promo / Turizam

Evo što trebate znati putujete li Ryanairom iz Osijeka

Evo što trebate znati putujete li Ryanairom iz Osijeka

Putujete li iz Osijeka prema Londonu ili u budućnosti prema nekoj drugoj lokaciji koristeći usluge Ryanaira potrebno je znati brojne kako ide cijeli proces od nabavke karata pa sve do samog ukrcavanja u zrakoplov.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Od Osijeka do Londona u svibnju za samo 150 kuna[/span][span class=attention]POGLEDAJTE: Kako provesti vikend u Londonu za samo 1500 kuna[/span]

Suočeni s brojnim upitima u Zračnoj luci Osijek odlučili su u 14. točaka odgovoriti na najčešća pitanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[blockquote]1. Kako kupiti kartu?

→ na http://www.ryanair.com/hr - online kupovina, plaćanje karticom
→ Zračna luka Osijek – ukoliko ne koristite kartice možete svaki radni dan od 08 do 14 h doći na zračnu luku Osijek i kod njih kupiti kartu. Pri tome se naplaćuje naknada od 115 kn + PDV za uslugu prodaje karte. 

NAPOMENA: Ukoliko kupujete kartu online morate napraviti online check-in te će te tako dobiti ukrcajnu kartu (boarding pass) koju trebate isprintati i ponijeti na let.

2. Proces online kupovine karte na http://www.ryanair.com/hr

1. korak - na početnoj stranici odaberite polazište, odredište, datum leta i broj putnika
2. korak - na vremenskoj crti su Vam prikazani datumi i cijena leta na taj dan. Nakon što odaberete datum koji Vam odgovara, s  desne strane odaberite hoćete li platiti debitnom ili kreditnom karticom te nakon toga odaberite “continue” (nastavi)

3. korak - upišete svoje ime i prezime, kao i titulu (ime i prezime se mora podudarati s imenom napisanim u Vašem identifikacijskom dokumentu)

→ ukoliko se želite osigurati odaberite zemlju prebivališta (to se dodatno naplaćuje), ukoliko ne želite odaberite “don’t insure me”
→ ukoliko imate prtljagu koja dimenzijama ne odgovara kabinskoj, trebate kupiti dodatnu prtljagu. U izborniku su vam ponuđene opcije i cijene prtljage
→ ukoliko želite prioritetni ulazak u zrakoplov, rezervaciju sjedala, sms poruku o detaljima leta, transport od zračne luke ili imate specijalnu prtljagu neuobičajenih dimenzija potrebno je izabrati željenu opciju te izvršiti nadoplatu

4. korak - na ovoj stranici Vam je predložen hotelski smještaj koji možete rezervirati, ukoliko ne trebate smještaj možete nastaviti dalje.

5. korak - na ovoj stranici se trebate registrirati kako biste si olakšali daljnje pristupanje Ryanairovim stranicama i sačuvali Vaše podatke za kupovinu karata u budućnosti

6. Završni korak u kojemu upisujete broj računa i vršite plaćanje

Nakon kupovine karte na e-mail adresu će te primiti obavijesti o daljnjem postupku.

3. Kojim karticama se može platiti?

American Express, Maestro, Master Card, Mastercard debit, Mastercard Prepaid, Ryanair cash passport, Visa, Visa Connect, Visa Debit/Delta, Visa Electron.

Plaćanje se može izvršiti putem interneta samo kod kartica koje imaju broj kartice od 16 znamenki te upisana 3 broja na poleđini kartice (CVV kod).

NAPOMENA: Kartice tekućih računa (Maestro) često nemaju CVV kod te preko njih NE MOŽETE napraviti kupovinu Online.

4. Cijene karte

Cijena karte je promjenjiva i ovisi o popunjenosti leta te koliko ranije ćete ju kupiti. Što ranije kupite kartu cijena će biti niža.
Cijenu karte na odabrani datum možete vidjeti na web stranici http://www.ryanair.com/hr nakon što odaberete polazište, odredište i datum.

U cijenu karte pri pretraživanju je uključena samo kabinska prtljaga, a za dodatnu prtljagu i ostale pogodnosti potrebno je izvršiti dodatne nadoplate prilikom kupovine.

5. Online check in

Nakon što kupi kartu svaki putnik će na e-mail adresu primiti obavijest sa svojim rezervacijskim kodom (reservation number/booking reference) pomoću kojega, najranije 15 dana, a najkasnije 2 sata prije leta, mora izvršiti online check in.

Nakon što putnik izvrši online check in potrebno je isprintati ukrcajnu (boarding) kartu koju dobije.

6. Što ako ne obavim online check in ili nisam kupio/la dodatnu prtljagu?

→ U slučaju da putnik ne izvrši online check in, prilikom check in-a u zračnoj luci će mu se naplatiti naknada od 70 eura.
→ U slučaju da putnik izvrši online check in, ali ne isprinta svoju boarding kartu, prilikom check in-a u zračnoj luci će mu se naplatiti  naknada od 15 eura za ponovno printanje boarding karte.
→ Ukoliko putnik ima prtljagu koja ide u bagažnik aviona, a nije kupio tu prtljagu, može ju kupiti u zračnoj luci po cijenama koje su navedene na http://www.ryanair.com/hr/terms-and-conditions/regulations-tableoffees

7. Koje su dimenzije dopuštene prtljage

Ryanair dopušta da sa sobom u kabinu ponesete torbu veličine 55x40x20 i još jednu manju torbu dimenzija 35x20x20. Prevelika kabinska prtljaga će biti odbijena ili će Vam se naplatiti naknada od 50 eura. Bebe nemaju pravo na ručnu prtljagu.

Za sve torbe koje idu u bagažnik aviona prilikom kupovine karte trebate označiti koju težinu torbe će te kupiti . Svaki putnik može imati maksimalno 2 torbe, maksimalne ukupne težine 35 kila. Online možete kupiti torbu od 15 kg, 20 kg ili kombinaciju 15 kg + 15 kg i 20 kg + 15 kg.

Cijene prtljage se formiraju ovisno o sezoni. Točne informacije možete pronaći na web stranici http://www.ryanair.com/hr/terms-and-conditions/regulations-tableoffees/n. Ukoliko torba prelazi 15 kg, odnosno 20 kg prilikom check in-a u Zračnoj luci će Vam se naplatiti 10 eura za svaku kilu viška.

8. Posebna prtljaga – dječja kolica, oprema za bebe, medicinska oprema…

Ryanair dopušta maksimalno 1 komad dječjih kolica po bebi/djetetu, ostala oprema (sjedalice za auto, kolica) se naplaćuju 20 eura po komadu.

Medicinska oprema se definira pri kupovini karte Online na www.ryanair.com pod special services assistance. Za sve ostale potrebe morate kontaktirati Ryanair-ov kontakt centar.

9. Prtljaga, promjena podataka i ostale nadoplate

Na http://www.ryanair.com/hr/terms-and-conditions/regulations-tableoffees/ možete pronaći detaljne cijene za sve nadoplate, uključujući posebnu opremu i prtljagu te izmjene podataka leta.

Cijene se razlikuju ovisno vršite li izmjene prije leta (min 2h prije leta) ili Vam se one naplaćuju na samoj Zračnoj luci.

VAŽNO: Ukoliko ste izvršili Online Check-in ne možete izvršiti izmjene. Ukoliko ih želite izvršiti morat ćete kontaktirati Ryanair kontakt centar ili izvršiti izmjenu na zračnoj luci po tarifi od zračne luke.

10. Što se ne smije nositi u ručnoj prtljazi?

U ručnoj prtljazi ne smijete imati tekućine preko 100ml (sokovi, voda, ulja, kreme, tekući puderi, itd…). Ukoliko su ispod 100ml moraju biti odvojene od ostatka prtljage u posebnoj prozirnoj vrećici. Također, ne smijete imati nikakve oštre predmete (škare, turpije, noževi), niti teške alate.

Ukoliko imate ovakve predmete ili tekućine, pri sigurnosnoj provjeri će biti izdvojeni od ostatka prtljage i bačeni u koš za smeće.

11. Što je potrebno ponijeti za check in?

Prilikom check in-a na zračnoj luci dužni ste pokazati identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili putovnica) i isprintanu boarding kartu koju ste dobili prilikom online check in-a.

Ukoliko vam je potrebna viza za ulazak u zemlju u koju putujete, u putovnici se mora nalaziti važeća viza.
12. Može li se putovati s osobnom iskaznicom?

Svi državljani RH kojima je London ili neka od zemalja EU krajnja destinacija mogu putovati s osobnom iskaznicom. Osobna iskaznica ne smije biti starija od 2003. godine. Ukoliko putujete u zemlju koja nije u Europskoj Uniji, tada Vam je potrebna putovnica.

13. Djeca i maloljetnici

Osobe starije od 16 godina mogu putovati samostalno, bez pratnje roditelja ili skrbnika. Osobe mlađe od 16 godina obvezno moraju biti u pratnji roditelja ili skrbnika. Ukoliko osobe mlađe od 16 godina nemaju isto prezime kao skrbnik s kojim putuju, skrbnici moraju imati punomoć od roditelja.

14. Koliko ranije doći u zračnu luku

Za sve međunarodne letove potrebno je doći na check in 2 sata prije leta.

Želite li preuzeti upute kliknite OVDJE.[/blockquote]

Izvor: Osijek Airport

  


Izdvojeno

Reci što misliš!