Promo / Turizam

Doživite Advent u Baranji

Doživite Advent u Baranji

Tijekom mjeseca prosinca u Baranji su pripremili brojna događanja. Pogledajte što vas očekuje u Karancu, Belom Manastiru...

Tijekom mjeseca prosinca u Baranji su pripremili brojna događanja. Pogledajte što vas očekuje u Karancu, Belom Manastiru...

Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu (8.12.2013.) već su dobro poznata baranjska tradicija. Iz godine u godinu ovaj šaroliki seoski sajam privlači sve više gostiju posebno turiste iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[blockquote]I ove godine početkom Adventa 7. i 8.12.2013. posjetite Karanac idoživite pravi seoski Zimski vašar!

ZIMSKI VAŠAR

U subotu 7.12.2013 pogledajte zanimljivu izložbu u Društvenom domu gdje ćete doznati kako su svoj dom za Božić u prošlosti uređivali mještani Karanca.

Predvečer se opustite te u toploj blagdanskoj atmosferi u katoličkoj crkvi poslušajte orguljaški koncert na orguljama svjetski poznatog graditelja orgulja, baranjca Joszefa Angstera, čiji se instrumenti nalaze u katedrali u Parizu i Budimpešti!

U nedjelju 8.12.2013 na Zimskom vašaru na mnoštvu sajamskih štandova pronađite tradicionalne seoske i obrtničke proizvode, baranjske licitare, kolače i langošice, dimljene mesne delicije poput kulena, rakiju, vino, med, drvene igračake i suvenire. Možda baš na vašaru pronađete savršeni Božićni poklon za svoje najdraže.

ČVARAKFEST

U nedjelju 8.12.2013 na prostoru Zimskog vašara održat će se i „Čvarakfest“. I ove će godine taj tradicionalni gastro doživljaj privući sve vas koji volite domaće specijalitete bogatog baranjskog “špajza i pušnice“. Zato ne propustite 5. natjecanje u prženju čvaraka čiji pobjednik će godinu dana ponosno nositi titulu najboljeg mesara i čvarak-majstora!

PROGRAM:

7.12.2013. Subota, Karanac

11:00 – 17:00 sati, izložba božićnih običaja mještana Karanca: Mađarska soba, Srpska soba, Njemačka soba. Društveni dom u Karancu. Ulaz slobodan

17:00 – 18:00 sati, Božićni orguljaški koncert u katoličkoj crkvi Sv. Donata

19:00 sati, zabavni program u Društvenom domu - mali dječji glazbeni festival, izbor najljepše odjevenog kućnog ljubimca, seoska zabava do kasno u noć...
- Tijekom cijelog dana bit će moguće igrati seoski-mini golf na izgralištu

8.12.2013. Nedjelja, Karanac, livada pored katoličke crkve

09:00 sati, otvorenje Zimskog vašara, početak rada štandova s tradicionalnim proizvodima

10:00 sati, Čvarakfest, početak natjecanja u pripremi čvaraka

12:00 sati, Čvarakfest, proglašenje pobjednika

13:00 sati, seoske dječje igre, natjecanja

PRIJAVE ZA ŠTANDOVE NA ZIMSKOM VAŠARU
Proizvođači isključivo domaćih proizvoda i suvenira štand za izlaganje mogu rezervirati na telefon TZ Baranje 031/70 20 80, radnim danom od 8,00 do 15,00 sati ili e-mailom na [email protected]
- Kotizacija za štandove iznosi 50,00 kn

PRIJAVE ZA ČVARAKFEST
Svi zainteresirani za natjecanje u pripremi čvaraka, koje će se održati u sklopu Zimskog vašara, sudjelovanje mogu prijaviti na telefon TZ Baranje 031/70 20 80, radnim danom od 8,00 do 15,00 sati[/blockquote]

kurtoskalacs

Pozivamo vas i na Kristkindl Markt (21.12.2013.) te zajedničko obilježavanje zanimljivog tradicijskog običaja u Zmajevcu pod nazivom Kristkindl (seoski običaj ophoda „malih Isusa“ i anđela od kuće do kuće). Toga će se dana, a posebno večeri poznati zmajevački vinski surduci (ulice) i vinski podrumi pretvoriti u veliki vinski božićni sajam.

[blockquote]Neka vas ne zbuni njemački naziv, i dalje ste u Baranji. Dragi stanovnici vinarskog sela Zmajevac pozivaju vas da im se pridružite na tradicionalnoj manifestaciji „Kristkindl“ i pratite ih dok odjeveni u božićne anđele – Kristkindle (Male Isuse) obilaze selo.

U subotu 21.12.2013. posjetite blagdanski ukrašene i stotinama lampica osvijetljene vinske ulice tzv. surduke za ovu prigodu pretvorene u simpatični božićni sajam „Kristkindl Markt“ i prošećite uz brojne štandove s tradicionalnim proizvodima poput baranjskih licitara, meda, prirodnih sokova, rakije, zimnice, štandove s drvenim igračkama, suvenirima i sličnim proizvodima među kojima se možda skriva i savršeni božićni poklon za vaše najdraže.

Svakako posjetite i za ovu prigodu otvorene vinske podrume u kojima uz poznato baranjsko vino, graševinu, chardonney, frankovku i druga, kušajte i ponešto iz gastronomske ponude: kobasice, langošice, kolače...

U poslijepodnevnim i večernjim satima u „katoličkom“ surduku (vinskoj ulici) posjetite veliki božićni koncert mađarskih, hrvatskih i njemačkih božićnih pjesama u izvedbi zbora Kud-a Jozsef Attila.

Nakon božićnog koncerta, u obližnjem „reformatorskom“ surduku u vinskom podrumu obitelji Kovač poslušajte koncert na akustičnim gitarama i uz još pokoju kapljicu rajnskog rizlinga ili kunanog vina opustite sva svoja osjetila i napunite baterije za novi radni tjedan.

PROGRAM:

21.12.2013., subota, Zmajevac, „katolički“ surduk (vinska ulica)

10:00 sati, otvorenje štandova i vinskih podruma s blagdanskom ponudom

17:00 sati, prikaz tradicijskog običaja „Kristkindl“ (Mali Isus) i koncert božićnih pjesama

19:00 sati, koncert na akustičnoj gitari u vinskom podrumu obitelji Kovač u „reformatorskom“ surduku[/blockquote]

Program Adventa u Baranji započet će u Belom Manastiru (1.12.2013.), svečanim paljenjem božićnih lampica na jedinstvenom „živom“ boru na glavnom trgu te uz večernji Božićni sajam, kuhano vino, božićne pjesme i romantičnu vožnju fijakerima. Isti program ponovit će se i sredinom prosinca, na treću nedjelju Došašća (15.12.2013.).

[blockquote]Pozivamo sve vas volite onaj topli osjećaj blagdana da posjetite glavni trg u Belom Manastiru na prvu i treću nedjelju Adventa (1.12.2013. i 15.12.2013.) i prošećete simpatičnim Božićnim sajmom.

Na trgu pored osvijetljenog živog božićnog drvca očekuje vas mnoštvo štandova s tradicionalnim proizvodima poput kolača, meda, prirodnih sokova, rakije, vina, zimnice, štandove s drvenim igračkama, suvenirima i sličnim proizvodima među kojima se možda skriva i savršeni poklon za vaše najdraže.

Na trgu se ugrijte čajem, kuhanim vinom te kuhanom čokoladom, a ukoliko ogladnite potražite štand s kobasicama i drugim finim „zimskim“ jelima.

Pošto je Advent i romantično doba godine, na trgu će vas čekati i fijakeri. Ušuškani u dekicu, sa šalicom toplog napitka i društvu voljene osobe provozajte se okolnim ulicama i potpuno se opustite.

Božićni ugođaj na trgu upotpunit će i zborovi prigodnim božićnim programom. Poneseni atmosferom, slobodno nam se pridružite u pjesmi!

PROGRAM:

1.12.2013. i 15.12.2013, nedjelja, Beli Manastir, glavni trg

17:00 sati, koncert božićnih pjesama uz božićno drvce

... štandovi s tradicijskim proizvodima i gastro ponudom

... vožnja fijakerima[/blockquote] 


Izdvojeno

Reci što misliš!