Promo / Ostalo-predstavljamo

FOTO: Proveli smo dan s našim "vatrenim dečkima"

FOTO: Proveli smo dan s našim

Od malih nogu svi mi imamo neke snove. Htjeli smo biti doktori, arheolozi, astronauti ili možda gasiti požare kao vatrogasci. Odrastanjem, mnoge se želje mijenjaju, a snovi ostaju samo snovi. No, što s onima koji su ih ispunili?

Od malih nogu svi mi imamo neke snove. Htjeli smo biti doktori, arheolozi, astronauti ili možda gasiti požare kao vatrogasci. Odrastanjem, mnoge se želje mijenjaju, a snovi ostaju samo snovi. No, što s onima koji su ih ispunili? Baš zbog odgovora na ovo pitanje, ekipa SiBovaca odlučila se probuditi nešto ranije te vidjeti kako izgleda radni dan jednog vatrogasca...

jpvp_sibhr_24.jpg

Bio pun akcije ili proveden bez većih intervencija, radni dan naših vatrogasaca započinje u 7:00 ujutro i završava u 19:00 navečer. Tako je počeo i naš. Poslije svakodnevnog, redovitog pregleda vatrogasnih vozila, te teorijskog tečaja na kojem se svaki dan uče razne teorije spašavanja te simuliraju akcije, sa zanimljivom ekipom osječke vatrogasne postrojbe uputili smo se teoriju provesti u praksu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon ugodne vožnje sa zapovjednikom Borisom Banjanom koji nam je srdačno odgovorio na mnoga pitanja stigli smo na svoje prvo odredište. Sokolski dom, točnije klizališe na kojem smo uz vatrogasnu ekipu naučili kako se provodi spašavanje unesrećenih osoba na ledu. Uz čamac, kolut za spašavanje, ljestve, užad i spretnu ekipu vidjeli smo na koje se sve načine može spasiti čovjek ili životinja.

jpvp_sibhr_03.jpg

Kako navode, takve intervencije su dosta rijetke, te se samo nekoliko puta dogodilo da se mora intervenirati na ovaj način, no uvijek treba biti u pripravnosti. 

jpvp_sibhr_12.jpg

Završili smo sa vježbama te se zaputili nazad u prostorije „vatrenih dečkiju". No, nismo dugo sjedili. Nakon par minuta opuštenog razgovora, vatrogasci su krenuli u akciju. Pa smo tako i mi imali priliku prisustvovati jednoj, na svu sreću, bezopasnoj intervenciji. Iako je dojava o opasnim tvarima u napuštenoj kući u blizini Gradskog vrta bila bezazlena, vidjeli smo što se  to radi i kako se postupa u takvim situacijama.

jpvp_sibhr_18.jpg

Vraćajući se istim putem u vatrogasnim kolima, poprilično nas je zaintrigirala vatrogasna oprema, različite vrste vozila, te radne navike i informacije koje svaki vatrogasac mora znati. Pa smo tako uposlili Roberta Mužara, vatrogaca osječke postrojbe, da nam pobliže objasni što se to krije u pojedinom vozilu, gdje vatrogasci spavaju, te koliko su efikasni i brzi. 

Evo što smo saznali... U garažama javne profesionalne vatrogasne postrojbe krije se oko 20-ak vatrogasnih vozila. Nismo obišli baš sva, no otkrili smo što se krije u onima koja najčešće izlaze na teren. Nakon obilaska navalnih, akcidentnih, šumskih, kemijskih, tehničkih, zapovjednih vozila te različitih vrsta cisterni,kombiniranih vozila, zglobnih platformi i auto-ljestvi zaključili smo kako nije nimalo lako biti vatrogasac te kako je JPVJ grada Osijeka jedna od najopremljenih postrojbi u svijetu.

jpvp_sibhr_42.jpg

Svaki vatrogasac mora biti spreman u roku od 1 minute nakon što se začuje zvono. Zvono se oglašava 2 puta za tehničku intervenciju, te 3 puta za požarnu. Ako se u tom trenutku nalaze u sobama za odmor, baš kao u crtićima i serijama, do svojih vozila dolaze spuštajući se niz šipku visoku oko 6 metara, već potpuno spremni i obučeni, pošto iz svoje radne odore ne izlaze cijeli dan. Također svatko od njih mora znati što se točno nalazi u kojem vozilu, kako se slaže oprema, kako se rukuje sa kemikalijama, te postupa s unesrećenim ljudima. 

jpvp_sibhr_36.jpg

Vozači uz brzinu i spretnost rukuju i sa cisternama te tehnologijom pomoću koje se upravlja auto-ljestvama. Svaki vatrogasac ima svoje mjesto u vozilu te u njemu dobiva sve potrebne informacije u vezi intervencije. Vrlo su brzi i efikasni te obavljaju različite zadatke, koji ne uključuju samo požare. Operativni Dežurni, Vacika Brajdić uvijek je na svome položaju, spreman prihvatiti poziv, u razgovoru saznali smo kako se on bavi još mnogim stvarima. Od uređivanja stranice JPVP Osijeka, odgovaranja na mailove, obrađivanja slika i video snimki po čemu su osječki vatrogasci već poprilično prepoznati i drugačiji od ostalih postrojbi u Hrvatskoj (www.vatrogasci-osijek.hr).

jpvp_sibhr_52.jpg

Svaki dan odlaze u teretanu, te se bave sportom ako vrijeme dopušta, nakon kratke popodnevne pauze, točno u 15:00 čiste se i peru sva vozila ili ona koja su taj dan izašla na intervenciju. Nakon toga obavljaju različite zadatke, no naravno samo ako nisu na terenu. Nakon 19:00 sati smjenu preuzima druga ekipa, dok je prva slobodna 24 sata te onda kreće u noćnu smjenu. Nakon noćne smjene slobodni su 48 sati, te tako iz tjedna u tjedan. 

Ovo radno vrijeme ne poznaje subote, nedjelje, praznike i blagdane, vatrogasac uvijek mora biti spreman. Ponedjeljkom se odvija takozvani „tehnički dan". Taj dan cijela postrojba čisti, uređuje i obavlja zadatke u prostorijama.

Ponekad posjećuju i škole te drže predavanja o zaštiti od požara i svojim intervencijama. Djeca su najčešće zainteresirana njihovim poslom, te vole poslušati što to vatrogasac ima za reći.

Iako je posao opasan te zahtjeva mnogo pažnje,znanja i hrabrosti, naši dečki ga ne bi mijenjali ni za jedan drugi. Mnogi od njih u postrojbi su već 17 godina, nagledali su se svega i prisustvovali i lakšim i težim intervencijama. Mnoge kolege našli su se u životnoj opasnosti, te im ozljede i opekline nisu strane, iako kažu kako ih na svu sreću nema često. Iako se neki možda i ne sjećaju kako su točno odlučili postati vatrogasci, sa sigurnošću možemo reći kako vole svoj posao i izvrsno ga obavljaju.

Na mnoga pitanja dobili smo opširne odgovore, bili smo znatiželjni pa smo morali saznati sve, no za širu publiku morat ćemo izdvojiti samo neka od njih...

Što je potrebno da bi postali vatrogasac?

Osim volje, želje i velike hrabrosti za titulu vatrogasca, potrebno je završiti  srednju školu u Zagrebu ili proći prekvalifikaciju za zanimanje vatrogasni tehničar kao i određeni pripravnički staž koji je potreban da bi osoba mogla uvidjeti jeli sposobna za ovu vrstu posla. Nakon određenog perioda školovanja, prolazi se praksa od 3 mjeseca u određenim postrojbama. Nekoliko učenika zatekli smo i na praksi u Osijeku. Uz ispunjavanje dnevnika, rukovanja sa vatrogasnim apratima i oni odlaze na različite intervencije iako još uvijek ne mogu potpuno sudjelovati u njima. No svi prije ili kasnije prođu „vatreno krštenje". Kako nam je objasnio naš dežurni vatrogasac, vatreno krštenje obavlja se vodom iz cijevi nakon što novopečeni vatrogasac izvrši neki veći zadatak ili akciju.

jpvp_sibhr_32.jpg

Jesu li lažne dojave česte te susreću li se s piromanima?

Lažne dojave i piromani nisu strani pojam vatrogasnoj ekipi. Djeca često nazivaju vatrogasce u šali te dojavljuju različite smiješne situacije, zovu kako bi se našalili nesvjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se netko može naći. Na svu sreću, postoji par dispečera koji znaju prepoznati radi li se o ozbiljnoj intervenciji ili lažnoj dojavi, postavljajući određena podpitanja prema kojima se to može prepoznati. No na dojavu uvijek izlaze van kako bi provjerili o čemu se radi. Što se tiče piromana, susretali su se sa svakakvim situacijama te navode kako uz obične piromane postoje ljudi „koji pale da bi mogli gasiti". 

Najsmiješnije intervencije na kojima su sudjelovali

Od raznih priča koje smo slušali cijeli dan, u sjećanje nam se uvukla intervencija sa mačkom u autu. „Nakon dojave da dođemo u Retfalu izvući mačku iz auta, ostali smo zbunjeni te uputili dojavljivača da otvori auto da mačka sama izađe iz njega. No, problem je bio u tom što mačku svi čuju, a ne vide. Nakon 45 minuta pregledavanja auta, mačka je pronađena u auspuhu. Dok je jedan od kolega izvlačio rukom mačku iz auta, u šali sam povikao da ima miša u ustima. Zatim su se dvojica kolega koja se panično boje miševa, razbježali u polje te vatrogasna kola." navodi Robert Mužar

Padaju li žene na vatrogasce, slušaju li „Vatrogasce" te je li sve kao u seriji i crtiću?

Iako smo na ova pitanja čuli samo smijeh, sami smo uvidjeli kako nije sve kao u serijama i crtiću, već je ovo stvarni život. Zaključili smo kako su uz sav taj opasni posao, naši vatrogasci jedna zabavna i optimistična ekipa uvijek spremna pomoći drugima.

Najveća osječka intervencija

Uz Domu i Getro, u skorije vrijeme nije bilo većih intervencija u Osijeku. No kroz razgovor uvidjeli smo kako je svaka bitna. Svako godišnje doba ima svoje požare. Zimi su tu pirotehnička sredstva, kontejneri, božićne lampice te opušci. U proljeće i jesen česte su sitne intervencije po kanalima i livadama a uz njih se nađu i one nešto smiješnije poput skidanja mački s drveća, pasa s krovova, osinjaka te hvatanja zmija po dvorištima. Ljeto je godišnje doba u kojem naši vatrogasci nisu često u Osijeku već odlaze na veće intervencije uz more.

jpvp_sibhr_55.jpg

[important title=Jeste li znali?]

- Svaki vatrogasac mora biti spreman za intervenciju u roku od 1 minute
- JPVP u Osijeku godišnje ima oko 400- 500 intervencija
- Zaštitnik vatrogasaca je Sv. Florijan (4. svibnja)
- Osječka postrojba je jedna od najmlađih postrojbi u RH gledajući prosjek godina
- „Auto-ljestve" mogu poslužiti do 53 metara
- Profesionalne vatrogasne postrojbe nisu isto što i DVD-ovi[/important]

Dan sa vatrenim dečkima i nama je proletio brzo i zanimljivo. Sve što smo naučili potaklo nas je da više cijenimo posao koji rade kako bi očuvali našu sigurnost. Iako je zanimljivo, nije lako biti vatrogasac. Stoga nakon ovakvog iskustva možemo poručiti svima da što više paze na svoju okolinu. U opasnim situacijama ne ustručavajte se okrenuti svima dobro poznati broj 93 (193) jer će naša vatrogasna ekipa, uvijek spremna i hrabra, zasigurno priskočiti u pomoć.

Tekst: Mirna Čulo (SiB.hr)
Foto: Karlo Konig (SiB.hr) 

   


Izdvojeno

Reci što misliš!