Promo / Ostalo-predstavljamo

Marinov put u Birmingham

Marinov put u Birmingham

Osnovna škola Višnjevac tijekom ove godine sudjeluje u dva EU projekta. U sklopu jednog od njih, učenik 7.a razreda, Marin Rašić opisao je svoj put u Birmingham.

Pročitajte njegovu priču u cijelosti:

Ove školske godine naša je škola odabrana kao partner u dva projekta Europske Unije Erasmus Plus. Cilj projekata je upoznati učenike i učitelje iz drugih zemalja Europske unije, razmijeniti iskustva, ojačati svoja znanje te predstaviti svoju državu, regiju, grad i školu. Posebno mi je bilo zadovoljstvo i čast što sam odabran da sudjelujem u projektu „EMBRACE - European Movement to Be Responsible Active Citizens Everywhere“ (radni naslov: Zagrljaj – Europski pokret za odgovorne aktivne građane bilo gdje) i da zajedno s pedagoginjom, ravnateljem i kolegicom Dorom Klaić otputujem u Birmingham u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krenuli smo automobilom iz Višnjevca prema beogradskom aerodromu s kojega smo polijetali za Frankfurt, a zatim za Birmingham. Bio je to moj prvi avionski let. Čarobno je bilo osjetiti tu širinu nebeskog prostranstva. Poseban je bio doživljaj sletjeti na najveći europski aerodrom u Frankfurtu. Ni u snu nisam mogao zamisliti veličinu frankfurtske zračne luke! Da bismo stigli na let za Birmingham, morali smo se voziti i autobusom i vlakom te puno trčati. Uzbuđenje se udvostručilo kada smo sjeli u avion za Birmingham. Razmišljao sam o ljudima koji će nas dočekati, o djeci koja tamo žive, o svemu novom što sam trebalo vidjeti. Na aerodromu u Birminghamu dočekali su nas domaćini. Mene je dočekala učiteljica Regina Darcy iz škole domaćina, Archbishop Ilsley Catolic School. Ona je učiteljica kuhanja. Upoznao sam njenu obitelj, supruga Johna i sinove Eidina i Kiren. Bili su vrlo ljubazni, brižni i jednostavni. Ugodno sam se osjećao u njihovom domu. U obitelj gospođe Regine bile su smještene i dvije djevojke koje su također doputovale u sklopu projekta, Poljakinja Klaudia Hyzorek i Finkinja Sofia Illikainen. Slobodno vrijeme provodili smo družeći se, razmjenjujući informacije o zemljama iz kojih dolazimo, običajima, ljudima, učiteljima, školama…. Ponosan sam što za našu Hrvatsku svi znaju. Za naš Dubrovnik, more i naše slavne nogometaše. U obilasku i upoznavanju Birminghama društvo su mi pravili učenica škole domaćina Sofi Haroon i njezin brat Sami. Grad je to bogate povijesti, lijepih građevina, velikih trgovačkih centara. Birmingham je industrijski grad s više od milijun stanovnika. Drugi je po veličini u Velikoj Britaniji. Posebno mi je bilo zanimljivo vrijeme provedeno u Quasar Elite zabavnom centru. Susreo sam puno mladih, neopterećenih i nasmijanih ljudi željnih plesa i zabave. Bio sam među mnoštvom nepoznatih ljudi, tako različitih, a opet sličnih u zabavi, igri i druženju. Shvatio sam kako smo svi pod ovim nebom jednaki. Osjećao sam se kao pravi Europljanin i građanin svijeta.

Dan proveden u Archbishop Ilsley Catolic School, koja ima oko 1400 učenika, bio je ispunjen zanimljivim sadržajima i ljubaznošću domaćina. Bio sam iznenađen veličinom škole, opremljenošću učionica. Škola ima bazen te prekrasnu veliku kantinu za učenike. Sva djeca nose jednake uniforme, a isto tako i jednake dresove na satu tjelesnog odgoja. To mi se jako svidjelo. Posebno mi je bilo drago što sam s učiteljicom Reginom sudjelovao u pripremi mafina za sve sudionike projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naša domaćica i koordinatorica projekta Polly Saggu organizirala nam je jednodnevni izlet u London. U Londonu vlada neopisiva gužva na ulicama i cestama. Ponajprije smo obišli Houses of Parliament, središte političkog života Ujedinjenog Kraljevstva. Sjednice parlamenta su javne i svatko ih može gledati s galerije što smo i mi učinili. Vidjeli smo i druge znamenitosti, poput Big Bena koji je najpopularnija turistička atrakcija u gradu. Uz Big Ben vidjeli smo i Parliament Square, The Cenotaph, 10 Downing Street, Whitehall, Horse Guards Parade, Trafalgar Square, The Mall, Buckingham Palace, Imperial War Museums, Churchill War Rooms i Westminster Abbey. Kroz London nas je vodila učiteljica škole Karen O'Connor. Sve to je za mene impresivno! Cijelo vrijeme bio sam okružen poznatim građevinama o kojima smo učili u školi.

Naše putovanje brzo je završilo. Bio sam pomalo tužan što odlazim, ali i radostan i nestrpljiv podijeliti sa svojim prijateljima iskustva, zanimljivosti, uzbuđenje i nezaboravne trenutke putovanja u Birmingham.

Nova poznanstva, prijatelji, njihov način življenja i školovanja obogatili su moj život. Poželim ih još jednom vidjeti i sve zagrliti. Vjerujem da će mi se pružiti nova prilika i ispuniti želja.

Ovim putem posebno zahvaljujem našim donatorima koji su nam svojim donacijama pomogli u realizaciji ovog putovanja, ali i idućih naših putovanja: Saponia Osijek d.d., Kandit d.o.o., Belje d.d., Velpro centar Osijek, Sygma d.o.o., Školska knjiga, Merkur osiguranje i Grad Osijek. Darivanjem naših hrvatskih proizvoda učenicima i učiteljima zemalja partnera predstavili smo našu državu, našu regiju, naš grad i našu školu. Veliko hvala!

Marin Rašić, učenik 7.a, OŠ Višnjevac

   


Izdvojeno

Reci što misliš!