Promo / Ostalo-predstavljamo

Osječki učenici izradili uređaj za lančanu reakciju

Osječki učenici izradili uređaj za lančanu reakciju

Zadatak natjecanja Chemgeneration bio je osmisliti, a potom i izraditi napravu za stvaranje lančane reakcije, odnosno niza spektakularnih kemijskih i fizikalnih reakcija.

Zadatak natjecanja provodio se u ekipama. Ekipu je morao nadzirati i pomagati  profesor/profesorica kemije. Nakon štosu članovi ekipe osmislile napravu za stvaranje lančane reakcije morali su je i izraditi. Pri tome su mogu koristiti različite alate i predmete poput raznih alata i materijala iz Čarobne kutije koju im je osigurao organizator natjecanja, pomagala i materijale iz školskog kabineta za kemiju, bilo koje druge predmete, pa čak i igračke donesene od kuće (npr. prazne PET boce, ručno izrađene predmete, na primjer, od kartona, plastične igračke, itd.).

Jednu takvu napravu izradili su i učenici Strojarsko tehničke škole iz Osijeka uz pomoć mentora profesora Rašić Dalibora. Članovi ekipe nazvane Špatula bili su: Šalinović Marijan, Brkić Mihael, Rebronja Almir, Franjić Miroslav i Nikić Ivan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njihova naprava sastoji se o brojnih priručnih sredstava koji izazivaju lančanu reakciju koja u konačnici stvara iskrenje uzrokovanje ioniziranim zračenjem na zaslonu starog monitora.

Kako bi u konačnici i osvojili vrijednu nagradu učenici trebaju i vaš glas koji do 1. prosinca možete ostaviti OVDJE.



Tekst: SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!