Promo / Ostalo-predstavljamo

Iskoristi prilike koje ti pruža AIESEC

Iskoristi prilike koje ti pruža AIESEC

Kako na međunarodnu praksu, kako steći praktična znanja za vrijeme studija? Svo to i puno više saznajte u članku o lokalnom odboru AIESEC Osijek.

AIESEC je najveća međunarodna organizacija mladih koja im pomaže u otkrivanju i razvoju svojih lidersvrije studijakih potencijala kako bi imali pozitivan utjecaj na društvo i zajednicu. AIESEC djeluje od 1948. godine, i to kao nezavisna, apolitična, neprofitna organizacija koja promovira društveno odgovorno ponašanje, poduzetništvo i liderstvo. AIESEC kao organizacija prepoznaje potrebe modernog tržišta rada i povezuje kompanije s mladim kvalitetnim ljudima iz internacionalnog okruženja. AIESEC okuplja  top talente sa svih sveučilišta diljem svijeta koji prolaze kroz detaljan proces edukacije sastavljen od edukativnih konferencija, rada na projektima, liderskih i menadžment pozicija i sl.


Tt55i.gif
AIESEC u Hrvatskoj osnovan je 1953. godine i funkcionira kao mreža od 5 lokalnih odbora: Osijek, Rijeka, Split, Varaždin i Zagreb. Članovi AIESEC-a su studenti koji su pored stjecanja znanja na fakultetu zainteresirani i za dodatna, praktična znanja i iskustva. Kroz AIESEC studenti razvijaju svoju kreativnost i organizacijske sposobnosti, prije svega kroz međunarodni program stručne prakse kao osnovne djelatnosti AIESEC-a te kroz organizaciju različitih društveno korisnih i priznatih projekata, programa i aktivnosti.

AIESEC Osijek lokalni odbor osnovan je 1962. godine, samo godinu dana nakon što je osnovan Ekonomski fakultet u Osijeku. Od tada do danas, kroz njega je prošlo preko 400 članova, a trenutno ih broji oko 60 aktivnih članova. AIESEC Osijek posebnu pozornost posvećuje razvoju svojih članova kroz njihovu dodatnu edukaciju, angažiranost oko aktualnih tema te međunarodnu razmjenu studenata (kroz slanje naših studenata na stručnu praksu u inozemstvo te primanje stranih studenata na stručnu praksu u domaće gosp. subjekte).


a763f28b3bcc8d36da1ffc7f9ab26348.jpg

Prilike u AIESEC-u

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

AIESEC studentima svih fakulteta pruža niz mogućnosti za osoban i profesionalni razvoj  kako bi demonstrirali liderstvo, multifunkcionalne vještine, svijest o sebi, učinkovitost, proaktivnost i sposobnost globalnog razmišljanja te rada u različitim okruženjima.
Od trenutka učlanjenja, svaki član prolazi kroz jedinstveno AIESEC iskustvo koje se sastoji od nekoliko faza:

  • Uvod u AIESEC: Prepoznajemo mlade ljude s potencijalom i željom za razvojem. Dajemo im prilike i okvire za razvoj unutar organizacije te upoznajemo s osnovama same organizacije.
  • Preuzimanje odgovornosti: Kroz upoznavanje  temelja naše organizacije, dajemo priliku našim članovima da preuzimaju odgovornost za programe i aktivnosti vezane uz teme i sporna pitanja našeg društva.
  • Vodstvo: Najintenzivniji dio AIESEC iskustva u kojem članovi razvijaju vještine i znanja jednog vođe kroz timski rad voditeljske pozicije.
  • Razmjena: Koristeći međunarodnu platformu mogućnosti, naši članovi mogu dobiti radna, kulturna, poduzetnička i društvena iskustva.
  • Kretanje k budućnosti: Nakon svih navedenih iskustava, mladi ljudi mogu dijeliti svoja znanja i „know how“ u društvu u koje su uključeni, dajući drugima uvid u dijelove svojeg iskustva.


AIESEC posebnu pozornost posvećuje upravo razvoju vještina koje su potrebne budućim liderima. Riječ je o poduzetničkim vještinama, razvoju kulturne osjetljivosti, društvene odgovornosti te cjeloživotnog i aktivnog učenja.


Svaki član AIESEC-a može voditi tim koji:

  • Prodaje programe razmjene studenata tvrtkama;
  • Vodi program razmjene vezan uz neki društveni problem;
  • Vodi proces regrutacije na sveučilištu;
  • Vodi nove članove kroz proces indukcije;
  • Organizira edukativnu aktivnost za članove;
  • Organizira konferencije.


Svaki član AIESEC-a može biti dio nacionalnog ili internacionalnog tima koji:

  • Vodi AIESEC na 4 do 50 različitih sveučilišta;
  • Vodi edukaciju, predavanja i treninge na konferencijama za do 300 ljudi;
  • Prodaje i rukovodi sa partnerstvima za kompanije i organizacije;
  • Predstavlja svoju zemlju na AIESEC konferencijama;
  • Vodi razvoj nacionalnih strategija za različita funkcijska područja.


Kroz članstvo u AIESEC-u radom na projektima, te kroz međunarodnu razmjenu studenti imaju priliku za razvoj mnogobrojnih vještina: funkcijskih vještina prodaje i marketinga, strateškog planiranja, upravljanja ljudskim resursima, komunikacijskih vještina, vještina vođenja tima, držanja javnih nastupa i prezentacijskih vještina, facilitatorskih vještina, menadžerskih vještina i vještina vođenja i dr.

927e8f0c3a7fb433bedefd10c1c82bba.jpg

Međunarodna razmjena studenata 


Međunarodne stručne prakse najintenzivnije su iskustvo koje AIESEC može ponuditi. Svake godine AIESEC pruža priliku za život i rad u stranoj zemlji preko 10 000 članova na područjima menadžmenta, tehnologije, obrazovanja i društveno korisnog rada. Postoji nekoliko vrsta međunarodne prakse:

  • Menadžment: uključuju rad u područjima administracije, financija, računovodstva, marketinga i menadžmenta.
  • Razvojne: najčešće je riječ o praksama u ne-vladinom sektoru koje su često vezane uz različite probleme u društvima u razvoju.
  • Tehničke: uključuju prakse iz područja menadžmenta i razvoja web-a, softwarea, mreža, baza podataka, te iskustvo rada u elektrotehnici i strojarstvu.
  • Edukacijske: prakse koje podrazumijevaju razvoj nastavnog plana i programa, podučavanje i savjetovanje u edukacijskom sektoru.

Međunarodna praksa traje od 6 tjedana pa do 18 mjeseci tijekom kojih praktikant prima plaću dovoljnu za pokrivanje osnovnih troškova života, te za džeparac. Kada se student uključi u AIESEC te želi pronaći praksu, potrebno mu je u prosjeku od 2 do 7 mjeseci kako bi mu se pronašla odgovarajuća praksa i završio selekcijski proces. 

[important title=Kontakti i informacije]Svi zainteresirani za rad AIESEC-a mogu nas posjetiti u našem uredu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ili nam se javiti na e- mail adresu: [email protected]. Također, možete posjetiti našu web stranicu: www.aiesec-osijek.hr [/important]

 

Tekst: AIESEC Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!