Promo / Klubovi i udruge

Učenici Umjetničke škole okupljeni u zadruzi proizvode i prodaju unikatne predmete

Učenici Umjetničke škole okupljeni u zadruzi proizvode i prodaju unikatne predmete

Unikatne vaze i drugi predmeti od keramike, majice, platnene torbe i svilene marame, broševi, magnetići za hladnjake, aroma lampe, pa čak i rukom oslikane "startasice".

Unikatne vaze i drugi predmeti od keramike, majice, platnene torbe i svilene marame, broševi, magnetići za hladnjake, aroma lampe, pa čak i šarene i rukom oslikane "startasice"...

To su samo neki od predmeta koji se po cijenama od 15 do 100 kuna mogu kupiti u jedinstvenoj suvenirnici u predvorju srednje Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek. Svi navedeni proizvodi rezultat su rada vrijednih ruku 60-ak članova Učeničke zadruge L.U.D. (skraćenica od likovna umjetnost i dizajn).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi smo jedina umjetnička škola u Hrvatskoj koja ima ovakvu zadrugu. Ponosni smo što imamo ovakav sadržaj, koji dodatno educira i potiče kreativnost učenika", kaže prof. Ina Marić, ravnateljica Škole.

Zadruga funkcionira poput male tvrtke: ima svoj ured, voditeljica je prof. Ana Pichler Schmidt, a u tri radionice zadruge svakog radnog dana "frcaju" i realiziraju se nove ideje. Zadruga je podijeljena u sekcije (grafički dizajn, krojenje, keramika, plastično oblikovanje, slikarski dizajn i sitotisak), koje vode nastavnici: Lidija Terzić, Željka Fuderer Levak, Gordana Kalmar, Ankica Kuić, Nedjeljko Čubek, Dražen Jerabek i Pichler Schmidt.

udruga lud1

Iznimnu organizaciju pokazuje i činjenica da učenici sami kupuju i nabavljaju materijale, opremu i sredstva za rad, a nakon izrade proizvode stavljaju u promet, reklamiraju, prodaju, podmiruju troškove i ostvaruju dobit.

"Kod učenika razvijamo inicijativnost, neovisnost, timski rad i osnove poduzetništva, kako bi nakon školovanja bili osposobljeni i za samozapošljavanje. Novac zarađen prodajom proizvoda ulažemo u kupnju materijala. Svi koji žele unikatne poklone neka nam se jave i izradit ćemo ih povoljno, po njihovoj ili našoj ideji", ističe voditeljica zadruge.

udruga lud2

Učenici oduševljeni zadrugom

Djelatnošću zadruge, njezinim rezultatima i razvojem iznimno su zadovoljni, naravno, i sami njezini članovi. Nekolicina učenika koje smo zatekli u radionici "do grla" je bila u poslu, potpuno predani onome što rade.

"Jako mi se sviđa raditi u ovakvoj zadruzi. Jako puno smo naučili, ne samo o onome za što se školujemo već i o organizaciji cijelog posla. Jako mi se sviđa što nam dopuštaju da sami oblikujemo što želimo, a ja najviše volim raditi na lončarskom kolu i izrađivati figurice", istaknula je Martina Panić, učenica 3. razreda, smjera kiparski dizajn.

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!