Promo / Klubovi i udruge

Volonteri udruge Veronikin Rubac 3.598 sati besplatno pomagali nemoćnim i starim Osječanima

Volonteri udruge Veronikin Rubac 3.598 sati besplatno pomagali nemoćnim i starim Osječanima

Katolička udruga Veronikin rubac osnovana je prije pet godina kako bi pomogla starijim i nemoćnim osobama na području Osijeka.

Kako je stanovništvo sve starije, to je i veća potreba za zbrinjavanje uz pružanje volonterskih usluga. Unatoč dobroj organizaciji društva u pružanju zdravstvene njege i usluga gerontodomaćica u kući, potrebe iz dana u dan rastu”, rekla je Marija Šešo, predsjednica Veronikinog rupca, izvješćujući na Godišnjoj skupštini o radu koji je tijekom 2011. godine obuhvatio 2.678 akcija, ostvarivši 3.598 sati dobrovoljnog rada za potrebite!

- Udruga pruža usluge potrebitima bez obzira na spol, vjeru i nacionalnost, pomažući ne materijalno, nego darivanjem svoga rada i slobodnog vremena i tijekom 2011. godine evidentirano je 216 korisnika ili 31 više nego 2010. godine, dok je u stalnom tretmanu oko 180 osoba jer neki od korisnika budu smješteni u obitelj hranitelja ili u dom, neki preminu, a doista rijetki, zbog poboljšanja zdravstvenog stanja više nemaju potrebu za uslugom. Nisu sve aktivnosti mjerljive u satima, ali među naučestalijima su prema utrošenim satima rada, primjerice, svakodnevni telefonski kontakti (760), održavanje higijene prostora (226), kupanja korisnika (222), odlazak liječniku obiteljske medicine i po lijekove (164), posjeti i šetnja s korisnikom (148), šišanje i friziranje (136), nabava namirnica (106) te druge aktivnosti uz dežurstvo u Udruzi (Trg Vatroslava Lisinskog 3, franjevački samostan). Brojimo 99 članova, a pridružuje nam se sve više mladih koji žele učiniti nešto dobro u svom susjedstvu, župi, gradu i Osječko-baranjskoj županiji. Lani smo sudjelovali i u ličenju ograde na Dječjem vrtiću 'Potočnica' u povodu Dana volontera“, radosno kaže Marija Šešo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Skupštinu je vodila Katica Đeri, a o planu rada u 2012. govorila Stana Košćak, dok je financijsko izvješće podnijela Vera Szilner posebno pohvaljujući hvalevrijednu privatnu donaciju u visini 52.000 kuna od anonimnoga darivatelja!

[blockquote]Zahvala svima koji podupiru rad udruge
Skupština je bila prigoda za zahvalnost svima koji daju konkretnu potporu Udruzi u različitim oblicima te surađuju, primjerice Centar za socijalnu skrb, HZZO, Patronažna služba, osječki Crveni križ, Caritas, brojni drugi i udruge koje se skrbe o starima i nemoćnima. „Veronikin rubac“ posebno je zahvalio Gradu Osijeku, čiji je predstavnik Romano Kristić pozdravio nemjerljiv doprinos Udruge u humanitarnom djelovanju, zatim Osječko-baranjskoj županiji te za potporu Glasa Slavonije. Grad i Županija lani su pomogli s po 10.000 kuna, dok je Grad ove godine odobrio 8.000 kuna.[/blockquote]

Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!