Promo / Klubovi i udruge

Dobro došli u Slavoniju - zemlju vrhunske graševine

Dobro došli u Slavoniju - zemlju vrhunske graševine

Prošloga je tjedna u Osijeku, u nazočnosti tridesetak istočnohrvatskih malih vinara i predstavnika velikih vinskih tvrtki, utemeljena Udruga proizvođača graševine Croatica, sa sjedištem u Osijeku.

Udruga Croatica bavit će se promocijom vinske sorte graševina, unapređivanjem proizvodnje i kvalitete graševine i drugih kontinentalnih vrsta vina, stvaranjem uvjeta i poticanja izvoza graševine te razvojem vinskog turizma baziranog na proizvodnom asortimanu članova udruge. Udruga je i sastavni dio mozaika koji Udruga vinara Hrvatske slaže u brend “Vinske Hrvatske”.

Predsjednik Udruge vinara Hrvatske Đuro Horvat izražava uvjerenje da će Udruga proizvođača graševine tom vinu, koje danas zauzima 28 posto hrvatskog tržišta, a slavonski vinogradari pod tom sortom imaju oko 70 posto vinograda, otvariti put prema svjetskom tržištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK drži važnim osnivanje Udruge, jer i HGK posljednjih godina ulaže napore u internacionalizaciji i brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje.

Promociju na međunarodnom tržištu baziramo u prvom redu kroz krovni vinski brend 'Hrvatska zemlja kvalitetnih vina', a ispod toga brenda naš marketing razvija se na tri sorte - graševini, malvaziji i plavcu malom”, kaže Marković.

Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge Croatica i vinar koji posjeduje 29 vlastitih hektara vinograda te kooperantsku mrežu na još oko 50 hektara, ističe da mali vinski proizvođači imaju veliki potencijal i veliku šansu, ali tek ako se dobro organiziraju.

Međusobnom suradnjom naš se potencijal povećava, poglavito ako se to spoji s turizmom, tako da zadržimo gosta što duže u Slavoniji i Podunavlju”, kaže Krauthaker.

I baranjski vinar Slavko Kalazić, koji proizvodi 150 tisuća litara vina godišnje, sličnog je mišljenja.

Mali proizvođači danas na tržištu nemaju šanse ako nisu udruženi”, kaže Kalazić i izražava nadu da će djelovanjem Udruge u Baranju stizati sve više gostiju, što će njezinim vinarima mnogo značiti, jer će vino u većem omjeru moći prodavati u vlastitom podrumu.

S obzirom na to da smo generalno gledajući još uvijek nedovoljno afirmirana vinska zemlja, Mladen Papak, direktor Iločkih podruma, drži da je iznimno potrebno da se krene u snažniju promidžbu, poglavito sorte vina koja je u Hrvatskoj najzastupljenija - graševine.

N.Vukadinović (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!