Promo / Klubovi i udruge

Poduzetništvo i mladi

Poduzetništvo i mladi

Zahvaljujući odličnoj suradnji Županijskoga savjeta mladih Osječko-baranjske županije i Udruge AIESEC, razvoj poduzetničkog duha kod mladih i studenata svakim je danom sve vidljiviji i bolji.

7102df370f279d2887eba2df0c9bcaca.jpg


U pet projekata - Poduzetnička inicijativa, Business menagment challange, Career day, Jednaki u različitosti i Akcija a ne reakcija - uključeno je više od 1.000 mladih, dvadesetak srednjih škola iz svih gradova Županije, desetak osječkih osnovnih škola te tridesetak tvrtki.
Gospodarska kriza u svijetu snažno je utjecala na tržište rada u Hrvatskoj, osobito u našoj regiji, što je dovelo do iznimno visoke stope nezaposlenosti i općeg smanjenja društvenog standarda. U takvom okruženju ugrožen je i položaj mladih koji su sve brojniji na popisu nezaposlenih. Problem gospodarske recesije na području Osječko-baranjske županije osobito je pogodio mladu populaciju između 18 i 29 godina koja trenutno teško pronalazi posao na tržištu rada. Kako je intelektualni potencijal ljudi najizraženiji upravo u ovom razdoblju života, želja nam je ovim projektima potaknuti, obrazovati i preusmjeriti mlade da pokrenu vlastitu poduzetničku inicijativu.
Upravo je iz tog razloga Županijski savjet mladih krenuo s inicijativom i stavio poseban naglasak na osmišljavanje i sudjelovanje u projektima koji će informirati mlade o poduzetničkim mogućnostima.
ae692eeffb4275df8b3afe64f3e918b2.jpg
"Poduzetnička inicijativa" naziv je projekta koji će Savjet mladih provesti na razini cijele Osječko-baranjske županije. Svrha ovog projekta je okupiti i informirati populaciju mladih koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje kako bi se na vrijeme pripremili na mogućnosti za provedbu vlastitih ideja nakon završetka školovanja.
Jedna od projektnih aktivnosti su javne tribine na kojima uvaženi stručni izlagači - djelatnici Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije, Darija  Krstić iz Centra za poduzetništvo Osijek, Sandra Dominić iz zadruge Poduzetnička mreža, Miroslav Varga - poduzetnik (Escape d.o.o.) i Kristina Babić - poduzetnica (Agencija Simfonija d.o.o.) - predstavljaju mogućnosti i odgovaraju na pitanja vezana uz poduzetništvo. Teme predavanja su kako osnovati tvrtku ili obrt, količina novca koja je za to potrebna, kojim osobama i institucijama se obratiti, koja je razlika između trgovačkog društva i obrta, te odgovori na pitanja o mogućnostima kreditiranja i dosadašnjim iskustvima naših poduzetnika.

a1a75358b79ddf3635c4b405b49a207a.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tribine su do sada održane u Našicama, Valpovu i Općini Erdut, a 12. travnja bit će održane u II. Srednjoj školi u Belom Manastiru, 13. travnja u Srednjoj školi Đakovo u Đakovu i 3. svibnja u Donjem Miholjcu.
Završetak projekta biti će 3. svibnja u sklopu eventa Career day koji će biti održan na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Career Day je manifestacija čiji je smisao povezivanje studenata s njihovim potencijalnim poslodavcima, kao i poslodavaca sa studentima, pri čemu organizacije - sudionici, partneri i pokrovitelji Career Day-a mogu iskazati svoje potrebe za odgovarajućim kadrom. U cilju podizanja kvalitete studija i studentskog standarda AIESEC i Županijski savjet mladih, Ekonomski fakultet u Osijeku i Agencija za razvoj OBŽ-a čvrsto surađuju u organizaciji ovoga događaja.

9429aa5084c2d895f342bf0d4071645c.jpgVažno je istaknuti kako Županijski savjet mladih surađuje s udrugom AIESEC i na brojnim drugim projektima. Jedan od takvih je i Business Management Challenge kojim želimo unaprijediti kvalitetu fakultetskog obrazovanja i to uvođenjem praktičnog rada u nastavni plan i program. U sklopu projekta studentima je ponuđeno sudjelovanje u izradi case study-a (studija slučaja) u stvarnim tvrtkama, koji su zamjenili  redovne seminarske radove. Na taj način studenti imaju izravan dodir sa stvarnim svijetom poduzetništva, mogu upoznati probleme s kojima se tvrtke susreću te testirati svoje znanje i umijeće u rješavanju tih problema. Važno je naglasiti kako je u sklopu ovoga projekta studentima zadano da izrade prijedlog revitaliziranja praznih poslovnih prostora u centru Osijeka, čime je pokazano da pratimo potrebe studenata, poslodavaca ali i lokalne i regionalne samouprave. 
aisecgif100.gifŽupanijski savjet mladih financijski je pomogao udruzi AIESEC u provedbi projekta "Akcija, a ne reakcija" i "Jednaki u različitosti". Osnovni cilj projekta bio je kroz radionice i natjecanje približiti poduzetništvo učenicima, te im omogućiti istraživanje i otkrivanje poduzetničkih vještina. Projekt se odvijao u suradnji sa šest praktikanata iz različitih zemalja svijeta koji su održavali radionice na engleskom jeziku za učenike šest srednjih škola Grada Osijeka. Zbog uspjeha ostvarenog projektom "Akcija, a ne reakcija" ove godine je organiziran i projekt "Jednaki u različitosti" koji ima jednak koncept, ali je usmjeren na osnovne škole i bavi se temama prilagođenim dobi učenika.

savjetmladih5495.jpg
Kako bi mlade pripremili da budu komunikativniji Županijski savjet mladih pokrenuo je i projekt „Komunikacijski tečaj“ koji je besplatan za sve mlade koji žele sudjelovati, radionice će biti održane u svim gradovima Osječko-baranjske županije, a prve će se održati u Općini Erdut od 19. do 21. svibnja.
Važno je naglasiti kako se naše poduzetničke aktivnosti nastavljaju i u drugoj polovici godine kada ćemo kroz projekt „Upoznaj svijet“ pozvati brojna veleposlanstva i omogućiti poslovne kontakte svim zainteresiranim sudionicima koji su razvili svoju poduzetničku ideju upravo zahvaljujući nabrojanim projektima.
U tijeku su i razgovori s Microsoftom oko otvaranja inovacijskog centra kao i organizacije velikog IT eventa za poduzetnike, studente i ostale zainteresirane. Posjetitelji će imati prigodu dobiti korisne informacije o novim tehnologijama i mogućnostima kako učiniti vlastito poslovanje još uspješnijim. Također, nastavljamo i s poticanjem inovacija te ćemo u rujnu zajedno s Hrvatskom udrugom inovatora organizirati europsko natjecanje u robotici.
Ovom prilikom posebno se želimo zahvaliti Agenciji za razvoj Osječko-baranjske županije, Poduzetničkom centru Osijek, Poduzetničkoj mreži Osijek, tvrtki Escape, Agenciji Simfonija i naravno Udruzi AIESEC koji su zajedno s članovima Županijskog savjeta mladih volonterski odradili brojne radionice i sve navedene projekte. Također se zahvaljujemo i svim školama i poduzetnicima koji su prepoznali naše projekte i uključili se u njih.

Nadamo se da će upravo ovakav angažamant dati kvalitetan rezultat i motivirati mlade da uđu u poduzetničke vode i stvore bolje uvjete života na području Osječko-baranjske županije.

S poštovanjem   
Predsjednik
Mario Marolin
(091 566 1234)


Izdvojeno

Reci što misliš!