Promo / Klubovi i udruge

PREDSTAVLJAMO: ŠPU Feniks

PREDSTAVLJAMO: ŠPU Feniks

Športsko-plesna udruga „Feniks“ iz Osijeka postoji i aktivno radi od lipnja 1994. godine. Osnivač udruge je Darko Valentić, koji je svoje dugogodišnje plesno iskustvo plesačima prenio na najbolji mogući način.

Športsko-plesna udruga „Feniks“ iz Osijeka postoji i aktivno radi od lipnja 1994. godine. Osnivač udruge je Darko Valentić, koji je svoje dugogodišnje plesno iskustvo plesačima prenio na najbolji mogući način. Iz početne skupine od oko dvadeset plesača razvila se institucija koja danas broji oko 50 plesača. Aktivno se bavimo razvijanjem društveno korisne i umjetnički vrijedne plesne umjetnosti koja je još uvijek u našem gradu pomalo zapostavljena, unatoč brojnim „plesnjacima“ po kojima je Osijek nekada bio poznat. Trudimo se ponovno proširiti plesnu kulturu, pa stoga organiziramo kulturno-zabavne priredbe, turneje, koncerte, plesna natjecanja i plesne tečajeve za početnike (djeca, odrasli, bračni parovi) i grupe za naprednije plesače, te sudjelujemo na plesnim manifestacijama (revijalni nastupi, sportska natjecanja, plesne večeri...) u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi smo Hrvatskog Športskog Plesnog Saveza (HŠPS), Hrvatskog Show Dance saveza (HSDS), te Hrvatskog Sabora Kulture (HSK).

Prvo smo počeli sa jazz-danceom, a kulminacija je bila na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Poljskoj (Szcecin), gdje je show formacija osvojila 10. mjesto. Nekoliko naših plesača su ranijih godina redovito bili pozivani u plesnu reprezentaciju Hrvatske u show-danceu. U toj kategoriji 1998. i 1999. godine bili smo drugi u državi, a jazz-dance grupe su od početka do danas aktivno sudjelovale na raznim plesnim manifestacijama širom Hrvatske. Nakon jazz-dancea pokrenuli smo i športski ples kako bi afirmirali sve parove zainteresirane za natjecanja. Break-danceri su u seniorskoj kategoriji osvojili jedno drugo i nekoliko trećih mjesta. Revijalna grupa može se pohvaliti sudjelovanjima na Hrvatskim balovima u Austriji (Beč) 2001. i 2006. godine, Švicarskoj (Zurich) 2006. godine, te plesnom natjecanju u show-danceu također u Austriji (Linz) 2005. godine na kojemu smo osvojili 3. mjesto. Osim toga, revijalna grupa nastupala je na raznim manifestacijama u Osijeku, Slavoniji i šire (plesne večeri, plesna natjecanja, susreti plesnih ansambala, razna otvorenja, proslave i slično).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan smo od rijetkih (ako ne i jedini) plesni klubova u Osijeku koji se bavi s više različitih vrsta plesa, te vezano uz to možemo i održati cjelovečernji nastup samo s našim koreografijama. Na repertoaru nam se nalaze društveni plesovi (valceri, discofox, foxtrott, polka, western polka, «tango»…), sportski – standardni (engleski valcer, quickstep, tango, slowfox, bečki valcer) i latinoamerički (chachacha, jive, samba, rumba, paso doble), revijalni ili show plesovi (charleston, rock 'n' roll, boogie-jive, mambo, boogie-swing, twist…), a u izdvojene kategorije može se staviti standard formacija, te salsa kao jedan od trenutno najraširenijih plesova. Uz salsu radimo i ostale latino plesove koji nisu natjecateljskog tipa (sportski latin primjerice) kao što su afro-kubanska rumba, son, bolero, merengue, bachata, cumbia, reggaeton.


Izdvojeno

Reci što misliš!