Vijesti / Osijek

Saponia ulaže tri milijuna eura u pogone praškastih deterdženata

Saponia ulaže tri milijuna eura u pogone praškastih deterdženata

Iako je osječka Saponia d.d. u poslovnoj 2011. godini planirala 4-postotni rast prihoda od prodaje, on za jedanaest mjeseci iznosi čak osam posto, a takav rast iznosit će i za cijelu ovu godinu.

Ostvarenim rezultatom menadžment Saponije na čelu s Damirom Skenderom, predsjednikom Uprave, vrlo je zadovoljan i poslovnu godinu ocjenjuje uspješnom. Sve poslovne aktivnosti su već sada okrenute 2012. godini.

- Pri kraju smo izrade planova poslovanja za 2012. godinu, koja će prema informacijama koje imamo iz okruženja, biti vrlo teška godina, godina puna izazova, najviše stoga što se očekuje daljnji pad kupovne moći pučanstva, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji u kojoj poslujemo te ostvarujemo polovinu realizacije. Plan nam je rast prodaje za 4 posto. Kriza, nažalost još nije dotaknula dno, no mi smo i unatoč tome spremni za sve moguće scenarije, i onaj u kojem bi kupovna moć bila bolja, ali i na scenarij dodatnog pada životnog standarda koji bi nam onda donio teškoće kad je u pitanju realizacija, veli Skender. Pritom ističe da su za 2012. godinu i unatč tome planirali čak i nešto veće investicije negoli u 2011. kada su one dosegnule 2,4 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U 2012. godini planiramo investicije vrijedne gotovo tri milijuna eura, i one se uglavnom odnose na ulaganja u pogonima praškastih deterdženata. S obzirom na to da smo tvrtka koja je iznimno mnogo investirala u posljednjih 12 godina, razdoblju nakon obavljene privatizacije, čak oko 38 milijuna eura, i s obzirom na to da smo 2009. i 2010. godine radi naznaka krize nešto usporili s investicijama dok ne vidimo kako ćemo se s njom nositi, vidjeli smo da su te dvije godine za nas dobro prošle, pa smo već 2011. godine pojačali investicije, i sada ih još intenziviramo u 2012. godini, kaže Skender.

Ističe da će već u prvom tromjesečju iduće godine početi razgovore s dobavljačima opreme kako bi sveukupno planirana investicija bila završena do kraja 2012. godine. Investicija dijelom predviđa zamjenu starih postrojenja za proizvodnju praškastih deterdženata, a dijelom se ona odnosi i na dopunu opreme koja nedostaje za povećanje fleksibilnosti proizvodnje u tom proizvodnom segmentu.

- Dugoročno gledajući, to je racionalna investicija jer mislimo da se s njom financijski možemo nositi bez teškoća te da ćemo njome doseći veću produktivnost i bolju troškovnu efikasnost, kaže Skender.

Valja istaknuti da je Saponia 1998. godine, u godini privatizacije od strane Mepas grupe, ostvarila ukupnu proizvodnju svih svojih proizvoda od 24.000 tona, od čega su praškasti deterdženti imali udjel od dvije trećine, odnosno 16.000 tona. Ovu godinu Saponia će završiti s ukupnom proizvodnjom 77.000 tona gotovih proizvoda, u kojoj proizvodnja praškastih deterdženata ima udjel od 33.000 tona. Proizvodnja, odnosno prodaja praškastih deterdženta u Saponiji godišnje raste za približno tri posto, manje negoli ukupna proizvodnja, a to i stoga što se dio potrošača više okrenuo prema tekućim deterdžentima koji u kompaniji bilježe snažniji rast.

- No, nama su i dalje praškasti deterdženti "srce kompanije" te donose najveći dio prihoda i stoga smo se opredijelili za dodatna ulaganju u tu našu grupu proizvoda. To i stoga što smo ove godine investicijama u tekuće deterdžente vrijednim 2,4 milijuna eura udvostručili kapacitete te zaokružili taj pogon za najmanje sljedeće tri-četiri godine, zaključuje Skender.
[blockquote]JOŠ NEĆE BITI PRESELJENJA U NEMETIN

Saponia d.d. još uvijek ne planira preseljenje postojećih, odnosno gradnju nekih novih pogona na svojoj, u ratu devestiranoj, lokaciji Nemetin. "Na postojećim prostorima u Donjem gradu naši novi, suvremeniji proizvodni kapaciteti zauzimaju manje prostora nego ranije. Uz to, u pogonima u Donjem gradu mnogo smo uložili i u zaštitu okoliša te oni više nemaju nikakvog utjecaja na zagađenja u okruženju", kaže Skender.

24 tisuće tona proizvoda Saponia je proizvela 1998. godine, od čega

16 tisuća tona praškastih deterženata

77 tisuća tona proizvoda nastalo je ove godine u Saponiji, od čega

33 tisuće tona praškastih deterženata

Menadžment Saponije za iduću godinu planira rast prodaje za 4 posto[/blockquote]

 

TEKST: Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)
FOTO: jatrgovac.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!