Analiza: Domaće tržište kapitala u 2010. godini

Analiza: Domaće tržište kapitala u 2010. godini

Domaće tržište kapitala 2010. godinu je zaključilo rastom indeksa CROBEX za 5,3% na razinu od 2.110,93 boda. Rast se može ponajviše zahvaliti pozitivnoj izvedbi u posljednjem mjesecu jer do iznenadne ponude MOL-a za 8% dionica Ine (02.12.2010.), indeks CROBEX je bilježio pad od skoro 11%. Dionički indeks CROBEX je tako, za razliku od domaćeg BDP-a, nastavio uzlazni trend nakon rasta od 16,4% u 2009. godini. Isto se ne može reći za likvidnost jer redovni promet domaćeg tržišta je nastavio opadati. Redovni promet, u koji se ubraja promet dionicama, obveznicama, pravima i zapisima, je oslabio za 18,6% i iznosio je 6.061 mil. kn. S druge strane ukupni je promet, u koji se ubraja redovni, blok, prijavljeni i OTC promet , iznosio 12.900 mil. kn što predstavlja rast od 18,2% čemu prvenstveno može zahvaliti pojačanoj trgovinskoj aktivnosti obveznicama kroz blok i prijavljene transakcije.

 

 

Na Zagrebačkoj burzi se protekle godine opet najviše trgovalo dionicom HT-a (HT-R-A) u iznosu od 1.490 mil. kn. Cijena dionice je zabilježila porast cijene od 4,6% na zaključnih 288,71 kn, no kada se prinosu pridoda i iznos od 34,05 kn po dionici koji je svojim dioničarima u svibnju HT isplatio kao dividendu, dionica HT je zabilježila porast od 17%, što je impresivno za dionicu ovakve likvidnosti.

INA (INA-R-A) se kao uspavani div probudila tek u prosincu kada je MOL domaću javnost (neke pozitivno neke negativno) iznenadio sa dobrovoljnom ponudom za otkup 8% dionica koje su preostale u slobodnoj trgovini na burzi. MOL je sa ponuđenom cijenom od 2800 kn ponuđenih u otkupu izazvao kontra ponudu udruženih mirovinskih fondova koji su na burzi prvo počeli kupovati dionice Ine po 2830 kn, a naknadno i preko 3000 kn. Promet je u 2010. godini iznosio 1.207 mil. kn, a borba za posljednje dionice koja je uzrokovala rast cijene od 92% na zaključnih 3.188,99 kn se nastavlja i u 2011. godini.

Dionice građevinskog sektora su se ponašale u skladu sa gospodarskim prilikama u RH pa su tako postale najveći gubitnici godine. Institut IGH (IGH-R-A) i Ingra (INGR-R-A), nekoć jedne od najpoželjnijih dionica na Zagrebačkoj burzi, su zabilježile pad cijena u iznosima od 35,1% na 1680 kn (IGH) odnosno 59% na 16,60 kn (INGR). Brodari su uslijed globalnog pada vozarina također imale lošu godinu pa je tako Atlantska plovidba (ATPL-R-A) uz promet od 236 mil. kn oslabjela 24,8% na 738 kn. Kako je početkom godine Atlantska optimistično isplatila predujam dividende u iznosu od 50 kn po dionici te polovicom godine redovnu dividendu u obliku darovanih dionica iz trezora, možda su bolji dani pred brodarima. Isto tako je i Uljanik plovidba (ULPL-R-A) zabilježila pad (9,8%) te isplatila dvije dividende u ukupnom iznosu 39,54 kn po dionici.


Tržište kapitala u Slavoniji i Baranji

2010. godina je za dionice naše regije bila vrlo burna. Prvo su poteškoće u poslovanju i afere u Đakovštini (DKVS-R-A) dovele do stečaja tvrtke uz propast cijene za skoro 80% na svega 6 kn, da bi nekoliko mjeseci nakon, IPK Kandit (IPKK-R-A) bio preuzet od strane Termesa d.o.o. (kćer tvrtke Žito d.o.o.) po cijeni od 235,51 kn. Kandit je uz slabu likvidnost godinu zaključio sa padom od 37,6% na razinu od 167,20 kn. Belje d.d. (BLJE-R-A) je također imalo važnu godinu jer nakon odluke Hrvatskog fonda za privatizaciju o prodaji dionica po povlaštenim uvjetima radnicima, povećana količina dionica na tržištu je dovela do porasta likvidnosti te se s dionicom trgovalo u iznosu od čak 49,5 mil kn što predstavlja rast prometa od 60% na godišnjoj razini. Cijena je izgubila 17,8% vrijednosti i godinu završila na razini od 72,26 kn.

Preuzimanje Vupika (VPIK-R-A) od strane Agrokora je ovo proljeće završeno pa je dionica na krilima očekivanja u bolju budućnost kao članica Agrokora odletjela i do 230 kn što je od početka godine predstavljalo rast od preko 300%. Do kraja godine se ipak cijena ohladila do 55,55 kn gdje je razina na kojoj se i počela trgovati. Dionice Đuro Đaković Holdinga (DDJH-R-A) su se trgovale u iznosu od tek 13,9 mil kn i zabilježile pad od 11.11% na 31,10 kn. Iako su veći dio godine provele i na nižim razinima potpisani dodaci ugovora o borbenim oklopnim vozilima kao i novi ugovori sa Hrvatskim željeznicama utječu pozitivno na oporavak cijene.

Tržište je također obilježila i nagla ekspanzija Atlantic grupe (ATGR-R-A) uslijed preuzimanja slovenske Droge Kolinske i Kalničkih voda. Dionica Atlantica je na navedene uspjehe reagirala rastom cijene od 15% na razinu od 805 kn uz promet od 138 mil. kn čime se nameće kao nova perjanica burze. Atlantic je također i dobitnik nagrade Zlatne dionice 2010. koja je znak prestiža za tvrtke koje se pored uspješnog poslovanja ističu i kroz transparentan odnos prema tržištu kapitala i njezinim sudionicima.

Kako je optimizam uzrokovan oporavkom razvijenih gospodarstva u svijetu donio puno veći rast indeksa poput DJIA-a (SAD), FTSE-a (UK) i DAX-a (Njemačka) od domaćeg CROBEX-a, tržište probuđeno povećanom likvidnošću oslobođenom iz dionica INA-e, službeni kraj rececije u 3. kvartalu i blizina završetka pregovora sa EU budi nadu u burzovnu uspješniju 2011. godinu.

Autor ovoga teksta u posjedu je dionica HT-a (HT-R-A).

Tekst: SiB.hr

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja