Promo / Gospodarstvo

PechaKucha 5. listopada prvi put u Osijeku

PechaKucha 5. listopada prvi put u Osijeku

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada, a nakon Zagreba imati ćemo ga priliku vidjeti i u Osijeku.  

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada, a nakon Zagreba imati ćemo ga priliku vidjeti i u Osijeku.

296809_493652550646993_1499055062_n.jpg

Koncept PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine. Naziv PechaKucha potječe od japanske riječi "ペチャクチャ" koja u prijevodu znači "ćaskanje". PKN se trenutno organizira u 342 grada diljem svijeta, a broj gradova je u stalnom porastu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj projekt po prvi puta u Osijeku održati će se 5. Listopada 2012. s početkom u 20:20.

O konceptu:

PechaKucha Night večeri su neprofitnog tipa, te funkcioniraju na način da se svaki puta okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja prezentacije kreativaca je ispričati što rade, što ih inspirira i kakvo su iskustvo stekli, te ga podijele s prisutnima. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje.

Uspješnost ovih prezentacija temelji se na strogim pravilima: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakom od njih, odnosno 20×20 točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego na red stiže sljedeći kreativac.

Navedena pravila tako prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno drže na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstave u istoj večeri.

PechaKucha Night se u Hrvatskoj i okolici održava od siječnja 2009. godine kada su inicijativu u Zagrebu povukli dizajneri, arhitekti i kreativci poput Bruketa&Žinić, Rasadnik, 3LHD, komakino i Lana Cavar. Do danas je održano dvanaest PechaKucha večeri u Zagrebu, sedam večeri u Rijeci te tri večeri u Splitu. U lipnju 2009. godine na 3. PechaKuchi organiziranoj u Rijeci, prezentiran je i naš projekt 100 lica stolica iza kojeg stoji Udruga za kreativnu borbu protiv vjetrenjača, MIT dizajn studio i lega-lega.

Zašto Osijek?

Kako Osijek te istočni dio Hrvatske i okolice ima veliki broj mladih, talentiranih i hvale vrijednih kreativaca, ovom gradu bi također trebao događaj ovakvog tipa. Sjajni projekti ostaju nedovršeni, javnost nije upoznata s radom mladih kreativaca, a mjesta za promociju i prezentaciju treba biti daleko više.

Osim toga u zadnjih nekoliko godina najbolje stvari i jedna od najvećih promocija grada Osijeka bila je upravo iz umjetnosti i kulture. 

pecha kucha495_2

Tko su organizatori?

PechaKucha Night Osijek organiziraju: 100lica, Mirta Matešić, Boris Matešić, Marin Balaić i Leo Vinković

Prezentatori?

Lisnati odred, Marko Pavlovic, Filip Bojovic, Zeljko Riha, Matija Drozdek, Nikola Bojic, Akos Huttera, Damir Prizmic, Petra Cicvaric i Marko Djeska

Gdje i kada?

Kino Urania - 05.10.2012. u 20:20h

 

Pogledajte i kako je to izgledalo na PechaKucha Night Zagreb (Vol.11)

Više informacija možete dobiti na službenoj facebook stranici ili na portalu SiB.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!