Razgovor: Direktor GPP-a mr.sc.Igor Medić

Razgovor: Direktor GPP-a mr.sc.Igor Medić

Gradski prijevoz putnika zatekli ste u financijskim poteškoćama. Jeste li uspjeli stabilizirati poslovanje i kada možemo očekivati značajnije investicije u sustav?

Jesmo. Gubitak prepolovljen, rashodi za devet mjeseci ove godine smanjeni za 7.073.485 kn, obveze prema dobavljačima smanjene za 638.512 kn, 24 radnika manje a 25% kilometara više, prihodi povećani za 2.696.516 (za prvih devet mjeseci).
Trenutno su u pripremi projekti koje planiramo financirati iz EU fondova i iznose 20.000.000 eura - nadamo se da će prve veće investicije ići krajem 2011. ili početkom 2012.Planiramo spajanje linije broj 1 i 2 (tramvaj), rekonstrukciju tramvajske i električne mreže, kupovinu novih i modernizaciju postojećih tramvaja i dogradnju remize.

Možemo li očekivati rast cijena usluga GPP-a?
Cijene neće rasti (230 i 250 kn mjesecne i 8 i 10 kn pojedinačne), ali može doći do korekcija u iznosima subvencije koji ovise u subvencioniranju susjednih općina, grada Osijeka, Ministarstvo znanosti, ...

Tramvaj ili autobus? Što je isplativije?
Kratkoročno autobus, dugoročno tramvaj plus ljudi vole tramvaje i 62% putnika se preveze tramvajima.

Poznati se po uvođenju nekonvencionalnih metoda rada. Nailazite li kada na teškoće i otpor zbog toga?
To su normalne metode rada u poduzetništvu, ali slažem se da su nekonvencionalne u javnom gradskom prijevozu. Sada je puno bolje - radnici i sindikati više nemaju primjedbi jer su rezultati vidljivi.

Predajete i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Je li studentima dovoljno formalno obrazovanje ili trebaju težiti i tzv. neformalnom obrazovanju?
Moja predavanja su praktična jer je to meni nedostajalo dok sam studirao.

Hrvatska je pred ulaskom u Europsku uniju. U posljednje vrijeme dosta polemike se vodi oko javnosti pregovaranja. Jeste li upoznati sa ispregovaranim poglavljima i smatrate li da se pregovori previše drže u tajnosti?

EU projektima se bavim od 2004. godine i moja iskustva s EU-om su izvrsna. Ne mogu komentirati visoku politiku jer nemam dovoljno informacija, možda upravo zato što se drže u tajnosti, ali osobno smatram da trebamo definirati naše priroritete i zauzeti stavove koji su nam ključni. EU financira one projekte koji su nama važni i uglavnom poštuje individualni pristup ukoliko je on u skladu sa vrednotama EU-a. Problem je što nemamo jasno definiranu strategiju razvoja s jedne strane i nemamo volju šire društvene zajednice za ukidanje socijalnih prava koja značajno narušavaju poduzetničko okruženje koje je ključno za razvoj.


Tekst: SiB.hr

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja