VIDEO: Knjiga o povijesti šljivovice

VIDEO: Knjiga o povijesti šljivovice

Već stotinama godina, od vremena Austro-ugarske najistočniji dio Hrvatske poznat je po preradi šljiva, a pogotovo po svojoj čuvenoj šljivovici. Iako u prošlosti ugrožena masovnom industrijskom proizvodnjom, a u posljednje vrijeme uplašena regulativama EU, slavonska šljivovica proizvodi se i danas u gotovo svakom seoskom dvorištu. Povijest ovoga nezamjenjivog pića po prvi puta je opisana u knjizi «Stara slavonska šljivovica od Austro-ugarske do danas» koja je predstavljena na poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Knjiga o povijesti šljivovice vraća nas u vremena kada je Slavonija bila šljivarski raj, u doba velikih proizvođača kao što su bili Strossmayer i grof Kuterović. Upravo u doba Austro-ugarske u Slavoniju je stigao izum koji je započeo zlatno doba prerade šljive, a radilo se o bakrenom kotlu.

Nakon drugog svjetskog rata pojavljuje se industrijska proizvodnja, no i dalje se recept za šljivovicu prenosi s koljena na koljeno i usavršava. To bogatstvo, prema autoru knjige, zadržalo se do danas i vrijeme je da se na njemu počne zarađivati.

Sredinom 19 stoljeća u tadašnjoj vojnoj krajini bilo je 10-15 tisuća uređaja za destilaciju, tvrdi autor. Danas u našoj županiji oko 30 tisuća ljudi proizvodi šljivovicu, u Slavoniji oko 140 tisuća, dok u Hrvatskoj šljivovicu proizvodi oko 300 tisuća ljudi. Kada bi se bar dio te proizvodnje pretvorio u autohtonu i ekološku, kaže Galović, šljivovica bi ponovno mogla postati najveći slavonski izvozni proizvod.

VIDEO:

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja