Promo / Gospodarstvo

Do posla u Europskoj uniji teško bez svjedodžbe Pučkog otvorenog učilišta

Do posla u Europskoj uniji teško bez svjedodžbe Pučkog otvorenog učilišta

U Školi stranih jezika Pučkog otvorenog učilišta Osijek do 6. veljače traju upisi na tečajeve engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika. Nastava počinje 13. veljače, a na kraju semestra polaže se ispit.

"Nakon uspješno položenog ispita na kraju određenog stupnja, koji se temelji na broju završenih modula, polazniku se izdaje svjedodžba o razini znanja. To je javna isprava koja se upisuje u radnu knjižicu. Nastavni plan i program tečajeva odobrila je Agencija za obrazovanje odraslih, a verificiralo ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta", kaže prof. Tatjana Mioković, voditeljica Škole stranih jezika Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Svjedodžba o znanju stranog jezika usklađena je s razinama određenim Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (CEF) koji određuje šest stupnjeva, od A1 do C2, kroz 16 modula za engleski jezik. Za njemački i talijanski jezik predviđena su dva stupnja, odnosno četiri modula.

"Svjedodžba se može priložiti za nastavak školovanja u inozemstvu ili uz natječaj za posao, a takvih je zahtjeva sve više. Javilo nam se dosta osoba koje odlaze raditi u Njemačku, a njihov poslodavac traži minimalno razinu A1. Ta oznaka, primjerice A1 ili B2, poslodavcu precizno označava razinu znanja potencijalnog zaposlenika. Tako A1 označava osnovni stupanj, a C1 napredni stupanj. Uz to, poslodavac će točno znati koliko osoba razumije traženi traženi strani jezik, kako komunicira i kako se pismeno izražava", kaže prof. Mioković. Dodaje da poslodavci u Hrvatskoj još uvijek malo znaju o tome, jer većina traži staru potvrdu o aktivnom znanju jezika, koja malo govori. Za razliku od nje, s novom svjedodžbom poslodavcu je zajamčena razina znanja jezika koju očekuje od zaposlenika. Kako se bliži ulazak Hrvatske u EU, očekuje se da će sve više tvrtki tražiti svjedodžbu o znanju stranog jezika prema europskom modelu.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ZA BRAK - ZNANJE NJEMAČKOG

Uz posao u zemljama Europske unije, nekim građanima znanje jezika treba i za sklapanje braka.

"Jedan od najčešćih upita žena je možemo li organizirati tečaj ili ispit iz njemačkog, jer budući supružnik je Nijemac. Naime, uvjet za sklapanje braka u Njemačkoj s njemačkim državljaninom i boravak u toj zemlji je najosnovnija komunikacija i minimalno znanje jezika, a to je razina A1 ili 140 odslušanih sati njemačkog jezika. Polaznici Škole stranih jezika uz razinu A1 još polažu i razinu A2 za njemački jezik, dok je za engleski jezik najčešći raspon razina koje uspješno polažu od A1 do B2."

Tekst: V.Latinović (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!