Promo / Gospodarstvo

Osmislili i pokrenuli proizvodnju edukativnog CD-a za hrvatski jezik

Osmislili i pokrenuli proizvodnju edukativnog CD-a za hrvatski jezik

Od ideje do realizacije, od proizvodnje do promocije i prodaje - cijela priča u paketu, posve neočekivano ostala je na teret osječkog bračnog para Pavković, koji je tako osim svoje kreativne strane upoznao i onu drugu - poduzetničku.

Natjerali su ih na to odnosi na tržištu, a priča je, kako to obično biva, krenula od dobre ideje. Đurđa Varzić-Pavković, profesorica hrvatskog jezika s 15-godišnjim radnim iskustvom predavača materinjeg jezika u osnovnoj, a sada i u srednjoj školi, željela je nastavu najopsežnijeg i najzahtjevnijeg osnovnoškolskog predmeta osuvremeniti te još više približiti učenicima. Kreirala je niz igara, kvizova, korelacijskih sadržaja koje je njezin suprug informatičar, Vladan Pavković, softverski pretočio u CD s računalim igrama.

- Disk je zapravo osmišljen kao interaktivna radna bilježnica koja prati nastavne sadržaje koji se uče u školi, tako da za svaku temu učenik može odigrati najmanje jednu igru. Budući da su zadaci i pitanja slični onima iz radnih bilježnica ili pisanih ispita, CD može biti i dobra priprema za provjeru znanja u školi - reći će Đurđa Varzić-Pavković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takva dva CD-a, zasebno za peti i šest razred u konačnici, nakon trogodišnjih porođajnih muka, ugledali su svjetlo dana u proljeće prošle godine i do sada su pobrali odlične recenzije, kako u edukativnom, tako i u informatičkom dijelu priče. No ono što je iznenadilo ovaj kreativni par je kako su i za nastavak priče morali podmetnuti svoja pleća. Ponudili su svoj gotov projekt velikim izdavačima, ali se ispostavilo kako ti izlagači imaju namjeru za mali novac otkupiti autorska prava, a potom proizvod skupo prodavati.

- Naš je ipak cilj da ovaj materijal cijenom bude što dostupniji na što više adresa, za što više učenika i što više škola - objašnjava Pavković.

Tako su osnovali Udrugu za razvoj suvremenih obrazovnih metoda Sjedi 5 te o svome trošku i u kućnoj radinosti tiskaju CD-ove koje uz vlastitu promociju plasiraju na tržište. CD-ovi su dostupni tako za kupnju u 70-ak knjižara na području zemlje, moguće ih je naručiti i preko web stranice Udruge.

- U ovom trenutku nismo si mogli dopustiti luksuz osnutka trgovačkog društva, jer taj tempo i prateće namete jednostavno ne bismo preživjeli - iskreno kaže Pavković.

I dok ubiru prve plodove svoga rada, jer svaki mjesec prodaja bilježi uspon, osim obveza na svojim radnim mjestima, pripremaju "hrvatski" i za ostale razrede osnovne škole, a, otkrivaju, imaju planova i za druge predmete. Ali i svjesni su da će ih to širenje u određenom trenutku natjerati na "profesionalizaciju" onoga što sada rade više iz ljubavi nego iz profitne koristi.

[blockquote]Nagrađeni na izložbi inovacija

Ponajveću potporu Udruga Sjedi 5 dobila je do sada od osječkog razvojnog centra Tera Tehnopolis. Preko Tere sudjelovali su na prošlogodišnjoj izložbi inovacija u Zagrebu, s koje su se, za svoje CD-ove, vratili sa zlatnom medaljom. "Pomoć razvojnog centra Tera Tehnopolis mnogo znači u promociji i prepoznavanju vrijednosti našeg proizvoda", napominje bračni par Pavković.

CD-ovi su dostupni tako za kupnju u 70-ak knjižara na području zemlje[/blockquote]

Tekst: Dario KUŠTRO (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!