Promo / Gospodarstvo

Uštede u sustavu javne rasvjete uz SS_Energy Box

Uštede u sustavu javne rasvjete uz SS_Energy Box

Nakon što je protekloga tjedna u rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji i Baranji, tvrtka S.E.G. inženjering u suradnji s partnerima, predstavila je i svoj sustav uštede električne energije za javnu rasvjetu.

 Nakon što je protekloga tjedna u rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji i Baranji, tvrtka S.E.G. inženjering u suradnji s partnerima, predstavila je i svoj sustav uštede električne energije za javnu rasvjetu.

seg rasvjeta 495

ESCO (Energy Service Company) je tvrtka koja planira, izvodi i financira projekte energetske učinkovitosti, a koji se financiraju iz ostvarenih ušteda, uobičajeno kroz period od 4 do 12 godina. Cilj ESCO modela je osigurati klijentu niže troškove za energiju i održavanje ugradnjom nove opreme i optimiziranjem energetskih sustava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ESCO projekt je investiranje u rekonstrukciju, sanaciju, zamjenu ili modernizaciju postojećih objekata primjenom mjera energetske učinkovitosti, upravo ono što se pomoću SS_ENERGY_BOX sustava namjerava postići kod javne rasvjete (sustav instaliran u Jagodnjaku). Uz nabrojeno, bitno je da nivo komfora mora biti isti ili viši od postojećeg, uz to da se ESCO projekt radi na onim sustavima koji imaju postojeću potrošnju energije kako bi se na temelju dostupnih podataka mogle izvršiti usporedbe, te procijeniti učinkovitost samog ESCO sustava. Također je bitna činjenica da se otplata investicije vrši upravo na ostvarenim uštedama. ESCO također obnavlja i modernizira postojeće objekte ugradnjom nove učinkovitije opreme, optimiziranjem energetskih sustava kao i primjenom obnovljivih izvora energije. Nakon izvedbe ostvaruju se značajne uštede u energiji i održavanju objekata čime se zapravo otplaćuje investicija. Procijenjena vrijednost ESCO tržišta u Europi je 10 milijardi EUR, 4-5 milijardi u Americi te 300 milijuna EUR u RH.

SS_ENERGY_BOX je nadzorno upravljački sustav koji omogućava jednostavan, brz, efikasan i učinkovit menadžment javnom rasvjetom, te je kao takav idealan kao podloga za ESCO projekte. Sustav je to koji uz energetske uštede donosi i značajne uštede u održavanju sustava javne rasvjete jer se u svakome trenutku zna stanje pojedinog rasvjetnog tijela te se na taj način mogućnost manipulacije vezanih uz održavanje javne rasvjete svodi na minimum. Ovaj sustav je koristan ne samo zbog mogućnosti upravljanja i prikupljanja informacija, nego i zbog činjenice da se njegovim korištenjem značajno smanjuju troškovi održavanja sustava javne rasvjete iz razloga što sada preko ovoga sustava održavatelj ne treba na dnevnoj bazi obilaziti mjesta kako bi utvrdio pa nakon toga uklonio kvar. Sada je u mogućnosti u realnom vremenu dobiti točnu informaciju o lokaciji kvara te si na ovaj način organizirati posao otklanjanja istoga i značajno uštedjeti. Uz nadzor, korisnik sa svog server pored očitanja potrošnje ima i mogućnost upravljanja sustavom (uključivanje/isključivanje, dimanje, različite akcije koje doprinose smanjenju troškova). Sustav se sastoji od standardne sklopne opreme, programabilnog logičkog kontrolera, 3G router te programske podrške. Praćenjem naponsko strujnih prilika javne rasvjete te njihovom analizom moguće je stvoriti kvantitativnu podlogu za detaljnu analizu primjene ESCO modela. Projektom su predviđene tri faze, od kojih prva obuhvaća ugradnju kontrolno-nadzornog sustava i sustavno praćenje potrošnje el. energije te ostalih relevantnih parametara. Druga faza je proširenje ili rekonstrukcija javne rasvjete, ugradnja rasvjetnih tijela manje snage i manje potrošnje uz zadržavanje tehničkih propisa o osvijetljenosti. Treća faza je poopćenje modela i definiranje metodologije za slične slučajeve. Postoji mogućnost prilagođavanja ovog sustava u zgradarstvo te upravljanje i nadzor ostalih energenata.

Pogledajte: U rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji i Baranji

Ovaj ormarić je multifunkcionalan i može se primijeniti i u zgradarstvu radi praćenja i upravljanja potrošnje energenata. Zamisao na ovom projektu je da se ode korak dalje te da se postavljanjem rasvjetnih tijela sa niskom potrošnjom (LED svjetiljke ) u svako rasvjetno tijelo ugradi elektronski sklop koji bi omogućio pojedinačno upravljanje rasvjetnim tijelima pomoću SS_ENERGY_BOX-a. Svi podaci su lako dostupni te se pomoću njih mogu izrađivati različite tehno-ekonomske analize, a sve s ciljem postizanja što većih ušteda u potrošnji energije.

"SS_ENERGY_BOX je sustav koji je zamišljen da uz opipljivi proizvod, ormar, ponudi i uslugu te se zaokruži kao kompletan proizvod namijenjen izvozu. Usluga bi se sastojala od vođenja i upravljanja kompletnim sustavom javne rasvjete izradom tehno-ekonomskih analiza te na kraju ESCO modelu poslovanja koji bi se pojavio kao rezultat aktivnosti. Na ovaj način pojedino mjesto, ulica, općina, grad bez trošenja vlastitih sredstava dobivaju novu infrastrukturu koja im se prenosi u trajno vlasništvo nakon nekog vremena, koje je potrebno da se investicija isplati te da ESCO tvrtka zaradi svoj udio. Na ovaj način višestruko se djeluje na razvoj pojedinih nerazvijenih ili nedovoljno razvijenih područja, potiče se energetska efikasnost te se otvaraju nove mogućnosti za ulaganje sredstvima pridobivenim na ovaj način, djeluje se na razvoj privatnog sektora te održivi razvoj pojedinog kraja," rekao je Jurica Gorup, predstavnik tvrtke S.E.G. inženjering.

Obzirom da programska podrška omogućava vizualizaciju i analizu rezultata mjerenja, upravljanje (paljenje/gašenje) rasvjetom, podešavanje režima rada za čitavu godinu, projekciju godišnjih troškova, stanje rasvjetnih tijela, nadzor koncesionara, otkrivanje spajanja na mrežu javne rasvjete, moguće je postići jednostavan i vrlo transparentan razvojno – ulagački projekt za područje cijele RH.

Cilj SS_ENERGY_BOX sustava je smanjenje troškova u sustavima javne rasvjete kroz sustavni nadzor i praćenje. Svijest o racionalnom korištenju energenata raste iz dana u dan, ne zbog toga što su ljudi postali ekološki osvješteniji, već iz razloga što se cijena energije u posljednjih 50 godina stalno povećavala. Razlog: povećan broj stanovnika koji povećava potrošnju energije, ograničeni resursi za dobivanje primarne energije (fosilna goriva). Trend povećanja stanovništva (prema predviđanju) u narednih 50 godina je u konstantnom porastu, a s njime i potrošnja energije. Jedini način da se poradi na održivom razvoju jest racionalizacija pri korištenju energije, koja je moguća kroz ovakve sustave.

SS_ENERGY_BOX u cijelosti je hrvatski proizvod nastao kao plod znanja i iskustva hrvatske "pameti". Namjera je sustav razviti i implementirati, te na ovaj način privući strane investitore da svoja sredstva ulažu po principu ESCO u RH. Preko ovog sustava moguće je povući znatna sredstva iz Fondova EU, jer na transparentan način u realnom vremenu prikazuje sve relevantne podatke o stanju javne rasvjete.

Tvrtka S.E.G. Inženjering d.o.o. na kraju bi se zahvalila Osječko-baranjskoj Županiji, Agenciji za razvoj, Općini Jagodnjak te tvrtki Schrack Technik bez kojih ovaj pilot projekt ne bi zaživio. Gospodarski rast temeljen na održivom razvoju kroz sustavno gospodarenje energijom i hranom jedini su pravi put ka oporavku.

{youtube}GAOe3PfoUWQ{/youtube}

Tekst: SiB.hr
Video: STV

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!