Promo / Gospodarstvo

FOTO i VIDEO: U rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji

FOTO i VIDEO: U rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji

Neposredno uz naplatne kućice autoputa Čvor Osijek tvrtka S.E.G. Inženjering d.o.o. Osijek izgradila je kompleks Sunčana elektrana SEG 1, za proizvodnju električne energije ukupne vršne snage fotonaponskog generatora 29,52 kW.

Neposredno uz naplatne kućice autoputa Čvor Osijek tvrtka S.E.G. Inženjering d.o.o. Osijek izgradila je kompleks Sunčana elektrana SEG 1, za proizvodnju električne energije ukupne vršne snage fotonaponskog generatora 29,52 kW.

seg495 1

Energija bi se predavala HEP-ODS-u u trafostanicu u neposrednoj blizini lokacije. Na zemljištu površine 2100 m2 na metalnu potkonstrukciju temeljenu u tlo, ugrađeno je 144 fotonaponska modula hrvatskog proizvođača SOLVIS iz Varaždina. Ukupna investicija vrijedna je oko 900.000,00 kn, a godišnja proizvodnja je 38,8 MWh. Prevedeno, očekivani rok povrata investicije je 7 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova elektrana od velikog je značaja za Osječko-baranjsku županiju iz razloga što predstavlja prvi realizirani projekt ovakvog tipa na ovim prostorima. Na taj način otvaraju se vrata svim zainteresiranim investitorima da ulažu u ovaj sektor na području Osječko-baranjske županije. Uz samu proizvodnju električne energije (koju preko 40% uvozimo), ova investicija s ekološke strane gledano izuzetno pozitivno djeluje na okoliš smanjujući emisiju štetnih plinova na godišnjoj bazi za 34.386 kg CO2, 15,22 kg NOX te 16,98 kg SO2 (prema EU metodologiji) u odnosu na konvencionalne načine proizvodnje el. energije.

seg495 2

"Održivi razvoj i gospodarski rast koji se izgradnjom ovakvih objekata može postići dodatni je poticaj da se više angažiramo u stvaranju energetski neovisne i gospodarski stabilne regije. Osječko-baranjska županija je od samih početaka upoznata sa ovim projektom, isti je nagradila na „natječaju za najbolju poduzetničku ideju 2010", te nas je partnerski pratila kroz kompletnu proceduru sakupljanja dokumentacije koja predstavlja najveću prepreku u realizaciji ovakvih projekata," rekao nam je Jurica Gorup iz tvrtke S.E.G. inženjering.

Kako bi cijelu priču upotpunili, te potakli razvoj OBŽ i ulaganje u obnovljive izvore energije, a u suradnji sa OBŽ i njihovim partnerom na ovome projektu Elektrotehničkom fakultetu Osijek, Sunčana elektrana SEG 1 puštena je u probni rad 25.11.2011. Ova elektrana također će se također koristiti u informativno edukativne svrhe. Svi zainteresirani investitori će se na stvarnom primjeru moći uvjeriti kako to funkcionira, a sami studenti će vidjeti kako teorijski dio funkcionira u praksi.

{youtube}AVG7wFKyiEc{/youtube}

Sam proces sakupljanja dokumentacije trajao je točno godinu dana i prikupljeno je više od 90 različitih dozvola i suglasnosti prvenstveno zbog specifičnosti samog projekta. Danas tvrtka S.E.G. Inženjering d.o.o. radi na 8 projekata fotonaponskih elektrana i kompletna procedura ide znatno brže.

"U ovim trenucima smo u mogućnosti investitorima ponuditi Sunčane elektrane po sistemu „ključ u ruke" kroz period od 3 do 6 mjeseci. Na vlastitom primjeru probijali smo led i stvorili jedan konkurentan proizvod koji je u posljednje vrijeme postao iznimno tražena roba, proizvod koji indirektno utječe na održivi razvoj, poticanje i razvoj gospodarstva jer sve komponente koje možemo dobavljamo od domaćih proizvođača. Ono što nas pogoni jest vjera u Slavoniju te kombinacija mladosti i iskustva za koju vjerujemo da je ključ uspjeha," dodao je Gorup.

seg495 4

seg495 5

Sunčana elektrana SEG 1 od 25.11.2011. je u probnom radu što znači da se vrši mjerenje i analiza kvalitete električne energije Sunčane elektrane SEG 1 prema međunarodno prznatim normama, te se promatra utjecaj predane električne energije na energetsku mrežu HEP ODS-A DP Osijek. Probni rad vrši se minimalno 14 dana nakon čega se očekuje konačno puštanje u rad te prodaja zelene električne energije.

"Ovim putem još jednom koristim priliku da se zahvalim Osječko-baranjskoj županiji koja nam je u određenim situacijama bila pravi strateški partner," zaključio je Gorup.

seg495 6

Tekst: T. Maltašić/SiB.hr
Foto: S.E.G. Inženjering
Video: STV
  
    


Izdvojeno

Reci što misliš!