Promo / Gospodarstvo

FOTO: Idejno rješenje parka i dvorane Zrinjevac

FOTO: Idejno rješenje parka i dvorane Zrinjevac

Predstavljamo vam Idejno rješenje rekonstrukcije parka i dvorane Zrinjevac koje se već godinama najavljuje, a čini se kako će taj projekt napokon biti i realiziran. Autorica rješenja je Renata Aleksa.

park zrinjevac495 1

Cilj i svrha Natječaja za idejno hortikulturno-oblikovno rješenje Parka i dvorane Zrinjevac bilo je dobiti najbolje rješenje kojim bi se utvrdila organizacija i redizajn cjelokupnog javnog prostora, a prema programskom zadatku, općim, tehničkim i drugim uvjetima utvrđenima Natječajnim elaboratom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Slijedeći programsku zadaću, nagrađeni rad nudi urbani redizajn parka i jasno redefiniran odnos između parka i dvorane dajući jedinstven odgovor na postavljeni cilj i svrhu Natječaja," rekla nam je magistrica Ljiljana Belajdžić, predsjednica Ocjenjivačkog suda.

Rješenjem se tako predlaže prostor parka podijeliti na istočni dio sa karakterom ozelenjenog trga i zapadni sa karakterom gradskog parka povezanih velikim lukom u koji je uključeno urbano uređenje s interaktivnom fontanom koja označuje centar parka.

"Rješenje respektira i afirmira postojeći dendrološki fond. Sva se postojeća vegetacija zadržava a današnjih 14 botaničkih vrsta obogaćuje se na preko 50 vrsta. Izabrane vrste drveća, trajnica, grmlja, trava i lukovica raspoređene su kao gredice ili slobodno stojeće, a slobodna se površina održava za rekreaciju ili odmor na travi," dodala je Ljiljana Belajdžić.

park zrinjevac495 3

Koncept uklapanja dvorane u Park temelji se na redefinarom prioritetu, funkciji i karakteru pojedinih pročelja.  Instalacijom "vertikalnog zelenila" uz pročelja i solarnim kolektorima kao energetski obnovljivim supstitutom ravnog krova definira se jedinstveni energetski pojas koji se nadovezuje na parkovno zelenilo. Dvorana se uključuje u park ne samo redizajnom pročelja već i novim sadržajima na plohama pročelja koje se koriste kao površine za vertikalne sportove: slobodno penjanje (free climbing) i vertikalni balet.

U Park se unose i drugi nesvakidašnji javni sadržaji osmišljeni kao različite atrakcije za djecu i odrasle: igralište s likovima i strojevima iz čarobnog svijeta Profesora Baltazara, gigantske knjige, didaktički dječji vrt u kojemu se sije žito i sadi povrće i cvijeće, dok je zimska atrakcija parka klizalište koje se montira na mjestu interaktivne fontane.

park zrinjevac 495 2

"Rješenje respektira Prostorno plansku dokumentaciju, a predložene etape izgradnje i uređenja promišljene su na način kojim se sprječava moguća devastacija etapno uređenih dijelova parka prilikom zahvata na građevini športske dvorane," zaključila je ona.

Kada će se krenuti u rekonstrukciju samoga parka i dvorane Zrinjevac još uvijek nije poznato, a do tada pogledajte kako će prostor izgledati nakon što bude dovršen.

dvorana zrinjevac

Tekst: T.Čizmadija/SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!