Promo / Gospodarstvo

Uskoro izgradnja bioplinskog postrojenja u Dalju

Uskoro izgradnja bioplinskog postrojenja u Dalju

Dragan Vulin rođen je 1. svibnja 1986. u Osijeku. Na dužnost zamjenika načelnika Općine Erdut izabran je na dopunskim izborima u prosincu 2009. godine, koji su morali biti održani u Općini Erdut zbog zastupljenosti pripadnika hrvatskog naroda u izvršnoj vlasti Općine.

Uz ovu dužnost koju obavlja u Općini Erdut, profesionalno je zaposlen na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Ove godine sudjeluje u jednom višemilijunskom projektu koji treba biti proveden na području općine Erdut, a radi se o bioplinskom postrojenju za proizvodnju električne energije.

„Na početku svog mandata sam odlučio da ću dužnost zamjenika načelnika obavljati volonterski, bez zasnivanja profesionalnog radnog odnosa u Općini Erdut. U to vrijeme sam još studirao na diplomskom studiju elektrotehnike u Osijeku. Zbog svoje struke koja je inženjerska, i znanja i iskustava na tom području, smatrao sam da mogu doprinijeti na razvoju gospodarskog plana Općine Erdut i donijeti neke nove ideje. Naravno, spektar poslova koje obavlja općina kao jedinica lokalne samouprave je izuzetno širok, i tu sam se susreo s puno raznih zadataka, od onih manjih koji su lako rješivi, do pregovora s ulagačima o milijunskim investicijama. Posebno sam ponosan na jedan projekt koji uskoro treba postati itekako vidljiv (kada počne izgradnja). Radi se o bioplinskom postrojenju snage 2 MW za proizvodnju električne energije koje treba biti izgrađeno u Dalju. Vrijednost ovog projekta je negdje oko 11 milijuna eura“, naglašava Vulin.
vulin495

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također navodi niz koristi od ovog projekta: „Koristi od ovog projekta su višestruke. Gledano iz aspekta Općine Erdut, najveća korist je direktno zapošljavanje ljudi u samom postrojenju i plastenicima koji trebaju biti izgrađeni uz postrojenje. Plastenici se inače grade uz ovakva postrojenja jer postrojenja, uz električnu energiju, proizvode i toplinsku energiju koja se tada koristi za grijanje plastenika. Po projektu bi trebalo biti nekih 60 do 70 radnih mjesta što je za jednu općinu kao što je naša značajna brojka. Sljedeća korist za Općinu Erdut su direktni proračunski prihodi od komunalne naknade koja za ovakvo postrojenje uopće nije zanemariva na godišnjoj razini. Također, postoje i indirektni proračunski prihodi na osnovu poreza i prireza od plaća novih zaposlenika s područja Općine Erdut. Još jedna korist za Općinu je i angažiranje većeg broja kooperanata kojima će Keter Organica jamčiti siguran otkup njihovih proizvoda. Naravno, bit će potrebna i nova zapošljavanja pri samoj izgradnji postrojenja koje traje od 6 do 9 mjeseci.“

Mladi donačelnik je i dobitnik niza nagrada i priznanja tijekom školovanja. Ovdje ćemo spomenuti samo neke od njih. U osmom razredu osnovne škole osvaja treću nagradu na Državnom natjecanju iz fizike, a u prvom i drugom razredu srednje Elektrotehničke i prometne škole osvaja prvo mjesto na Državnom natjecanju iz Osnova elektrotehnike. U trećem razredu srednje škole ponovno osvaja treću nagradu na Državnom natjecanju iz fizike i biva proglašen učenikom generacije. Sve razrede osnovne i srednje škole prolazi s prosjekom ocjena 5,00. Nakon srednje škole upisuje Elektrotehnički fakultet u Osijeku gdje je tijekom studija dobitnik Rektorove nagrade za osobit uspjeh u studiju, dobitnik godišnje nagrade „Hrvoje Požar“ Hrvatskog energetskog društva za izvrstan uspjeh u studiju, dobitnik jednogodišnje stipendije Zaklade „Tomo Horvatinčić“, te je dva puta finalist Nacionalove akcije „Top stipendija za top studente“. 22. rujna 2010. godine, obranom diplomskog rada, završava sveučilišni diplomski studij elektrotehnike, smjer elektroenergetika, s prosjekom ocjena 5,00 i postaje magistar inženjer elektrotehnike. Odmah nakon završetka studija ostaje raditi na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, kao znanstveni novak na radnom mjestu asistenta na Zavodu za elektrostrojarstvo, a trenutno drži auditorne i laboratorijske vježbe iz pet kolegija na sveučilišnom preddiplomskom studiju elektrotehnike, stručnom studiju elektrotehnike, te na diplomskom studiju elektrotehnike, smjeru elektroenergetika. Uz znanstvene, stručne i nastavne obveze na Fakultetu, pohađa i poslijediplomski doktorski studij elektrotehnike, također na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Od početka 2010. godine obnaša i dužnost dopredsjednika županijskog drugoligaša iz Dalja, Nogometnog kluba Dunav. U nastavku opisuje kako se uključio u politiku.
bioplindalj495

U politiku sam se aktivno uključio u siječnju 2009. godine, nekoliko mjeseci prije održavanja lokalnih izbora. Moram priznati da prije toga nisam nikad sebe zamišljao kao političara. Međutim, smatrao sam da su u općini Erdut prijeko potrebne promjene na političkom planu i to je bio onaj „jezičac na vagi“ zbog kojeg sam se odlučio uključiti. Bio sam svjestan da je najlakše kritizirati rad drugih, a da pri tome sam ništa ne poduzimaš. Mišljenja sam da takvi pojedinci koji nisu nikada sami ništa ni pokušali učiniti za dobrobit zajednice, nemaju pravo ni kritizirati. I upravo zbog toga sam se odlučio okušati u političkim vodama, kako bih sam sebi kasnije mogao reći da sam pokušao nešto učiniti, nešto promijeniti na bolje. Jednostavno nisam imao što izgubiti, nitko me ne drži u šaci i ne moram biti ničiji igrač. Mogu donositi odluke samo po svojoj savjesti. Jedino takvi u politici mogu učiniti prave stvari, za dobrobit svih ljudi, a ne za nečije osobne interese. Ja sam dijete sa sela, koje nema utjecajne roditelje, i sve što sam u životu postigao, postigao sam isključivo svojim trudom i radom, bez ikakvih veza. Na početku svog političkog djelovanja sam odlučio da ću djelovati kroz stranku, a ne kao nezavisni pojedinac, jer upravo zbog toga stranke i postoje. Stranka nekome kandidatu daje političku ozbiljnost i logističku potporu koju nezavisni kandidati nikad ne mogu imati. Moj izbor je bio HDSSB, stranka koja se bori za Slavoniju koja je opljačkana od strane državne vlasti nakon svih strahota koje je prošla u ratu. S tim se političkim programom u potpunosti slažem.“

 

IZVOR: Daljske novosti


Izdvojeno

Reci što misliš!