Promo / Gospodarstvo

Osam slavonskih tvrtki izlaže na najvećem agrosajmu u regiji

Osam slavonskih tvrtki izlaže na najvećem agrosajmu u regiji

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća smotra agrobiznisa u jugoistočnom dijelu Europe, ove je godine okupio 1.500 izlagača iz 60 država.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća smotra agrobiznisa u jugoistočnom dijelu Europe, ove je godine okupio 1.500 izlagača iz 60 država. Na njegovom otvorenju u subotu (14. svibnja), govorio je i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, koji je tom prigodom istaknuo kako je poljoprivreda jedna od glavnih gospodarskih grana na kojoj će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj.
a9e283b110c9a252672d565081c1e6fa.jpg

Otvaranju je nazočilo 18 ministara poljoprivrede iz središnjih i istočnoeuropskih zemalja, među kojima i naš ministar poljoprivrede Petar Čobanković.
A upravo je Hrvatska, jedanaestu godinu zaredom, jedan od najznačajnih inoizlagača, koji na sajam organizirano dovodi svoje tvrtke.
I ovaj put uz resorno ministarstvo organizator je Hrvatska gospodarska komora, a glavni operativac je njezina Županijska komora Osijek.
- Na dvjesto četvornih metra i uz snošenje dobrog dijela troškova, osigurali smo nastup za 23 izlagača, rekao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK ŽK Osijek. On je uz ministra Čobankovića bio domaćin na izložbenom prostoru hrvatske ekspedicije. A ona je bila i teritorijalno dobro pokrivena, od proizvođača maslinovog ulja i vina iz srednje Dalmacije, vinara i vinogradara s otoka Krka, preko zagrebačkog BC instituta, do osam tvrtki iz Slavonije. Tako su u Novom Sadu osječki Credo, Endres elektrostrojevi iz Valpova, vinkovački Euclid i Troplet, IPK Tvornica ulja Čepin, Kutjevo, daruvarski Tehnotrade i Zara bazeni iz Ivanovaca.
- Ovo nije naš prvi nastup na novosadskom sajmu, ali je prvi put organizirano s Komorom. Predstavljamo našu proizvodnju fleksibilne i “bag in box” ambalaže, pogodne za proizvođače vina, ali i voćnih sokova, rekao je Antun Stakor iz tvrtke Credo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Blanka i Miroslav Žakula iz Euclida predstavljaju se kao proizvođači linija za proizvodnju sokova i octa, te sušare za voće, povrće i ljekovito bilje.
Od hrvatskih izlagača koji su se odlučili za samostalni nastup, očekivano nalazimo Agrokor, s tvrtkama poput primjerice Frikoma ili Idea koje posluju na tržištu susjedne Srbije. No, u sklopu Agrokora predstavljene su i druge tvrtke koncerna, poput Belja s vinima i sirevima.
Osječka tvrtka Adri Panos izlaže program ENERGREEN radnih strojeva za održavanje zelenih površina. Na posljetku u sklopu izložbenog prostora Zajedničkog vijeća općina, sa svojim turističkim potencijalima i posebice vinima Erdutske vinarije, na sajmu se predstavlja Općina Erdut.

- Ne može se prijeći preko činjenice kako je, osim što je veliki poslovni sajam, Novosadski sajam sa svojih 78 godina, sajam je s najdužom tradicijom, jer praktično ni jedan poljoprivredno-prehrambeni sajam na ovim prostorima nema takvu tradiciju. Gledajući poljoprivredno-prehrambeni sektor, Srbija je jedan od naših najvažnijih partnera, jer iz godine u godinu raste plasman naših proizvoda. No, cijenim kako u tom dijelu za naše proizvođače ima još prostora, pa je Srbija za njih naročito zanimljiva, rekao je zaključno ministar Čobanković.
ba0d904a1cfbbaa2186a79f8f652e89b.jpg

SAJAM OTVOREN DO SUBOTE
Novosadski sajam otvoren je do subote, 21. svibnja. Radno vrijeme mu je od 9 do 19 sati. Pojedinačna ulaznica je 500 dinara, preračunato 40 kn, a cijena pojedinačne ulaznice, ako se dolazi u organiziranoj grupi s više od 15 posjetitelja, je 350 dinara, odnosno nešto manje od 30 kuna.

HRVATSKA - ZEMLJA PARTNER 2013.?
Ovogodišnju zemlju partnera Novosadskog sajma Portugal, neće iduće godine zamijeniti Hrvatska, kako se to kao mogućnost prije spominjalo. Bit će to Austrija. “No, nadamo se da ćemo se zato kao zemlja partner pojaviti na jubilarnom 80. izdanju, 2013. godine, što bi se moglo poklopiti s ulaskom naše zemlja u Europsku uniju”, rekao nam je Čobanković.
1.500
izlagača okupio je Novosadski sajam iz
60
zemalja
Glavni operativac zajedničkog nastupa 23 hrvatske tvrtke je HGK-Županijska komora Osijek

TEKST: Dario KUŠTRO, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!