Promo / Gospodarstvo

Zašto je E-IMPULS jedinstvena prilika za mikro i male poduzetnike

Zašto je E-IMPULS jedinstvena prilika za mikro i male poduzetnike

E- IMPULS u 2016. godini predstavlja jedinstven natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava mikro i malim poduzetnicima u realnom sektoru.



Posebnost ovog Poziva u odnosu na njegove prethodnike iz prošlih godina je višestruka. Prvenstveno, Poziv je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskih investicijskih i strukturnih fondova, te se za potrebe financiranja projekata prvi put ne poseže za sredstvima državnog proračuna. Također, u značajnoj mjeri je pojednostavljena dokumentacija za prijavu na natječaj, sam postupak odobravanja projekata, kao i pravila provedbe projekta.

Za mikro i male poduzetnike je od velike važnosti podatak da se stopa sufinanciranja projekta kreće od 65% (za male poduzetnike) do čak 85% (za mikro poduzetnike). Ovako visok udio bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta posljednji je put bio omogućen u prethodnoj financijskoj perspektivi 2007-2013 g., odnosno za vrijeme trajanja pretpristupnog razdoblja u kojem se Republika Hrvatska pripremala za članstvo u EU. Bez obzira na drugačiju praksu koja vlada u novoj financijskoj perspektivi 2014-2020 vezano za stope sufinanciranja projekata, a koja je vezana uz pravila i procedure Europskih investicijskih i strukturnih fondova te pravila o državnim potporama i potporama male vrijednosti, Ministarstvo poduzetništva i obrta pronašlo je način kako dodatno izaći u susret sektoru mikro i malog poduzetništva, te je upravo poziv E-IMPULS rezultat tih nastojanja.

Iz ovog Poziva izostavljeni su poduzetnici srednje veličine, čime se također povećavaju šanse za mikro i male poduzetnike da ostvare pravo na potporu. Također, za razliku od prethodnih godina, u ovom Pozivu se kao uvjet prihvatljivosti stavlja jedna zaposlena osoba u mjesecu prije mjeseca u kojem se podnosi projektna prijava, odnosno ovaj uvjet se više ne veže za podatke iz godišnjeg financijskog izvještaja za prethodnu godinu kao do sad, već je dovoljno priložiti JOPPD obrazac za prethodni mjesec, iz kojeg je vidljivo da poduzeće ima zaposlenog najmanje jednog djelatnika. Na ovaj način izašlo se u susret mladim poduzećima koja još nisu dovoljno stasala da pokrenu svoju djelatnost, odnosno omogućen im je poslovni zalet u njihovoj ranoj fazi razvoja.
Sama financijska alokacija za ovaj poziv je višestruko veća nego prethodnih godina. Dok je npr. u 2015. godini bilo osigurano ukupno 37.000.000 kn čime je financirano ukupno 177 projekata, ova godine ta brojka iznosi 250.000.000 kn, čime je omogućeno da nominalno najmanje 833 poduzeća ostvare potporu, i to pod pretpostavkom da svako poduzeće dobije maksimalni iznos potpore od 300.000 kn. Međutim, dio kandidata za potporu će tražiti i manji iznos potpore, zbog čega je realno za pretpostaviti da će ukupna alokacija biti dovoljna da zadovolji investicijske potrebe oko 1000 poduzeća, što je značajan pomak i investicijski zalet u odnosu na natječaje koji su prethodili E-impulsu ranijih godina.

Pozivamo Vas stoga da razmotrite sve mogućnosti koje ovaj natječaj pruža, a za sva pitanja možete se obratiti poduzeću Uspješan korak d.o.o., kod kojih trenutno traje promotivna akcija na jednokratne ugovore za e-impuls. Iskoristite priliku i potpišite jednokratni ugovor po promotivnoj cijeni od 3.000 kn + PDV, ukoliko želite da Vam Uspješan korak bude partner u pisanju i provedbi Vašeg projekta!

Za više informacija o samom natječaju i nama potražite na www.uspjesankorak.hr i Facebook-u : Uspješan korak d.o.o., a za dodatne informacije dostupni su i sljedeći kontakt podaci:

Uspješan korak d.o.o.

URED U ZAGREBU:
[email protected]
Nova Cesta 52, 10 000 Zagreb
+385 91 605 5821

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

URED U OSIJEKU:
[email protected]
Gornjodravska obala 90, 31 000 Osijek
+385 91 605 5844

   


Izdvojeno

Reci što misliš!