Promo / Gospodarstvo

Osječanin pokrenuo online burzu voća i povrća

Osječanin pokrenuo online burzu voća i povrća

Mladi voćar Stjepan Dumančić iz Osijeka proizvodnjom jabuka se bavi od 2008. godine, a i prije nego je ubrao prve plodove postao je svjestan u kakvu se nesređenu gospodarsku granu upustio.

Loša organiziranost, nepovezanost proizvođača i potpuno neuređeno tržište značili su nesiguran plasman robe te nisku cijenu koju olako diktiraju veliki kupci. Stoga je pokrenuo on-line burzu voća i povrća www.bvp.hr te se upustio u veliku avanturu objašnjavanja poljoprivrednicima o blagodatima Interneta.

“Poljoprivredom se uglavnom bave starije osobe koje o Internetu i računalima znaju vrlo malo ili apsolutno ništa. Ulažem velik trud u prezentiranje ideja malim proizvođačima, trudim se gledati situaciju njihovim očima i prezentirati projekt njima razumljivim jezikom. Mali proizvođači u neuređenom sustavu teško plasiraju svoju robu, a pokazalo se da je do pravih informacija i savjeta teško doći. Htio sam povezati ponudu i potražnju, velike i male proizvođače te velike i male kupce. Registrirani članovi u ovom trenutku imaju više od 350 hektara zemlje”, kaže Dumančić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među registriranim članovima potražnja znatno nadmašuje ponudu što znači da plasman robe ne bi trebao biti upitan. U samo nekoliko mjeseci rada burze voća i povrća u prošloj godini tražilo se ukupno 10.000 tona voća, a ponuđeno je bilo 140 tona. Slično je i s povrćem kojeg se tražilo ukupno 110 tona, a ponuđeno je bilo 40 tona. Među pedesetak registriranih članova do sada nalaze se i veliki trgovački lanci koji ovako lakše dolaze do robe kontroliranog podrijetla, a nerijetko potražuju velike količine, primjerice, jabuka pa manji proizvođači mogu lako dogovoriti prodaju kompletnog uroda. Usluga korištenja on-line burze voća i povrća se plaća, ali iznos je simboličan u usporedbi s onim što korisnik dobiva zauzvrat, a to je ciljano, brzo i učinkovito trgovanje iz naslonjača.

Volim jabuke

Kao mlad i ambiciozan voćar iz "Internet generacije" Stjepan je pokrenuo i projekt "Volim jabuke" www.volim-jabuke.com kojim želi popularizirati jabuku među općom populacijom. Već je snimljen promotivni film u kojem su sudjelovali slučajni prolaznici koji su pred objektivom kamere jeli jabuke, a planira se i niz novih aktivnosti u kojima će Osječani moći uživati u Stjepanovim jabukama.

I.Sekol (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!