VIDEO: U Osijeku će Turci ponovo graditi Sulejmanov most

VIDEO: U Osijeku će Turci ponovo graditi Sulejmanov most

most_vodenica_400

Nedavno osnovano Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek planira obnovu drvenog mosta od Osijeka do Darde, kojega je prije 500 godina dao izgraditi sultan Sulejman - donosi današnji Glas Slavonije.

Nedavno osnovano Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek planira obnovu drvenog mosta od Osijeka do Darde, kojega je prije 500 godina dao izgraditi sultan Sulejman - donosi današnji Glas Slavonije.

Na području Hrvatske najstariji mostovi sežu u rimsko doba. Turski mostovi su sačuvani u dokumentima i crtežima, kao i velebni drveni most preko Drave i močvara kod Osijeka dug osam kilometara s četiri prometna traka iz 1566. godine.

Poznat je kao Sulejmanov most, a priču o njemu, kao i gradnju dijela replike, Turistička zajednica grada Osijeka namjerava uključiti u svoju turističku ponudu!

Kada je u 16. stoljeću izgrađen, bio je svjetsko čudo i najveći graditeljski pothvat u tadašnjoj Europi.

Sultan Sulejman Veličanstveni je, nakon osvajanja Osijeka, odlučio izgraditi prohodan put preko močvarne Baranje do Beča. Izgrađena je široka drvena cesta na hrastovim stupcima, koja je preko Drave bila pontonska - na vodi su ju držale drvene lađe.

Prema raspoloživim podatcima zaključeno je da je most za samo 17 dana izgradilo 25 tisuća ljudi. Bio je dugačak 8 kilometara i širok 600 metara. Bio je težak za održavanje, a o njegovoj gradnji, izgledu i veličini nastale su brojne priče i legende.

Zato i ne čudi što su Turistička zajednica Osijek i mađarski Sigetvar osmislili projekt za IPA program prekogranične suradnje vrijedan 400 tisuća eura. Namjera je izgraditi 20-metarsku repliku mosta, tiskati turistički vodič s mapama i legendama, kao i jelovnik toga vremena te održavati rekonstrukcije bitke za Sigetvar, a slične bi se borbe održavale i u Tvrđi.

Stari_turski_most495FOTO: Osijek će dobiti rekonstrukciju mosta koji je slovio za osmo svjetsko čudo

Inače, od toga se mosta danas kod Osijeka ne mogu vidjeti nikakvi ostatci. A za ono što mnogi pretpostavljaju da su tragovi mosta, zapravo je riječ o ostatcima nekadašnjega vodovoda za vojsku u Tvrđi.

Postoje određene skice koje su ostavili tadašnji putopisci koje je most privlačio sa svih strana svijeta, ali će se u projektu nastojati doći do autentičnih nacrta i to uz pomoć Državnoga arhiva Turske. Inače, nedavno je i turski veleposlanik pokazao veliko zanimanje za ovaj projekt.

Most je nekoliko puta djelomice uništavan i spaljivan, ali uvijek i obnavljan. No, jedne rujanske noći 1686. godine austrijska ga je vojska potpuno razrušila i više nije obnovljen. Čini se, sve do 21. stoljeća.

Više o projektu izgradnje mosta pogledajte u video prilogu STV-a.

Tekst i video: STV

Osnovano društvo hrvatsko-turskog prijateljstva u OsijekuU Osijeku je danas osnovano Društvo hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek kojem će jedan od ciljeva biti obnova drvenog mosta od Osijeka do Darde dužine osam kilometara.

Osnivači društva održali su sastanke s predstavnicima Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i Veleposlanstva Turske, koji su zainteresirani za ulaganje u izgradnju mosta u okviru obnove turske arhitektonske, umjetničke i kulturne baštine na području nekadašnjeg Osmanlijskog carstva.

Budući da se Osijek od 1526. oko 160 godina nalazio pod turskom vlašću, Damir Jurić, predsjednik novoosnovanog društva, na današnjoj osnivačkoj sjednici ustvrdio je da je taj period na lokalnu povijest i kulturu ostavio značajan utjecaj, koji društvo namjerava istražiti, promovirati i dijelom obnoviti.

'Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a Turska se Europi želi jasnije pokazati kao zemlja koja ubrzano napreduje u svim pogledima, osobito gospodarskim', poručio je Jurić, ocijenivši obnovu drvenog mosta jednom od glavnih smjernica boljeg povezivanja grada Osijeka i Slavonije s Turskom.

Prema njegovim riječima, u Osijeku su već boravili predstavnici Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i izrazili interes za obnovu mosta koji je prije gotovo 500 godina smatran arhitektonskim čudom. Uslijed gospodarske ekspanzije, koja se danas mjeri godišnjim BDP-om od osam posto, Jurić tvrdi da Turska namjerava obnoviti takve važne građevine širom nekadašnjeg Osmanlijskog carstva, kako bi promovirala svoju ostavštinu i suvremenu suradnju.

Uspije li ova inicijativa, most će se protezati od lijeve obale Drave u Osijeku, preko nekadašnjeg poplavnog područja, mjestimično krivudajući, do baranjskog mjesta Darda. Povjesničar Ive Mažuran nazvao je tu građevinu kolosalnom i najvećim građevinskim poduhvatom u Europi u to vrijeme. Originalan izgled Mažuran opisuje kao širine oko šest metara, s drvenom ogradom te stražarnicama i odmorištima za putnike. Gradnja je dovršena 1566. godine, četrdeset godina nakon osvajanja Osijeka. Čvrstoću drvenog čuda zatim je isprobala Sulejmanova vojska na putu za Sziget. Zadivljeni putnici, piše Mažuran, građevinu su prozvali slavnim i čudesnim (Il ponte famoso d'Essek, Die so berühmte und wunderbahre Essecker Brücke).

'Osim toga, moramo potaknuti istraživanje arhiva u Carigradu u kojemu postoji velik broj povijesnih informacija o Osijeku i Hrvatskoj, ali su potpuno neistražene, za razliku od bečkih i budimpeštanskih arhiva', planira Jurić, a usto u program društva ulazi i suradnja sveučilišta i gospodarstva.

Govor na današnjem osječkom skupu najavio je veleposlanik Turske Burak Özügergin, ali morao je otkazati zbog poziva u Sabor. Andrija Karafilipović, predsjednik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstava, podržao je osnivanje društva konkretnim savjetima o načinu rada i suradnji s hrvatskim i inozemnim institucijama. Hrvoje Dusper, tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva iz Zagreba, također je ponudio svoju suradnju osječkom društvu.

Za potpredsjednika izabrana je Miljenko Turniški, inače predsjednik Agencije lokalne demokracije iz Osijeka, a za tajnika Siniša Maurus, službenik Turističke zajednice Grada Osijeka.

Tekst: tportal.hr

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja