Lifestyle / Ostalo

Teme eseja procurile u javnost?!?

Teme eseja procurile u javnost?!?

Nakon napisang ispita iz hrvatskog jezika, mnoge već sada ogorčene maturante na državnoj maturi čeka još jedna avantura - pisanje eseja.

Kakvi će dojmovi i komentari biti nakon napisanog eseja te koliko su se maturanti pripremili za njega saznati ćete uskoro, no za sada donosimo vam neke od tema koje su prema našim saznanjima te šuškanju maturanata putem društvenih mreža procurile na vidjelo.

esej matura495

Hoće li ih u školskim klupama dočekati Milutin Cihlar Nehajev, Gustav Flaubert, legendarni Krleža ili pak usporedni esej npr. Šimićevih pjesama?! Nismo sigurni, no maturanti, preporučujemo da se uhvatite "Bijega, "Gospođe Bovary", "Gospode Glembajevih" te "Povratka Filipa Latinovića", a u predahu vježbate uspoređivanje najpopularnijih pjesama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jer kako nam se čini, baš ovi popularni likovi, mogli bi postati vaša višesatna tematika eseja!

Uz sav ovaj pritisak same državne mature, upisa na fakultet i budućnosti, maturanti su nažalost naletjeli na još prepreka. Zasigurno ste već i sami primjetili silne pobune učenika nakon ispita iz hrvatskog jezika. Naime, radi se o tom da po mišljenju mnogih maturanata razine nisu prilagođene svima.

Čuli smo prigovore mnogih, od učenika stručnih škola pa do odlikaša iz gimanazije. Putem Facebooka maturantima se napokon obratio i Ministar. Evo što kaže:

'Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima!

Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja. Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika 'testirali' i mi taj test.

Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge. Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!', poručio je ministar Jovanović.

Za kraj vam poručujemo da ipak naučite i ostala književnim djelima. Iako su glasine suzile izbor na par djela, dragi naši maturanti, to nažalost ne znači da ćete baš na njih naletiti. Zato knjigu u ruke i što drugo reći nego - sretno!!

[blockquote]Ispitna djela u školskoj godini 2011./2012. za višu razinu ispita jesu:

1. Camus, Albert, Stranac
2. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič, Zločin i kazna
3. Držić, Marin, Dundo Maroje
4. Flaubert, Gustave, Gospođa Bovary
5. Goethe, Johann Wolfgang, Patnje mladog Werthera
6. Kafka, Franz, Preobražaj
7. Krleža, Miroslav, Gospoda Glembajevi
8. Krleža, Miroslav, Povratak Filipa Latinovicza
9. Marinković, Ranko, Ruke (novele: Ruke, Zagrljaj, Anđeo, Prah)
10. Nehajev, Milutin Cihlar, Bijeg
11. Poe, Edgar Allan, Crni mačak
12. Salinger, Jerome David, Lovac u žitu
13. Sofoklo, Antigona
14. Šimić, Antun Branko, Preobraženja
15. Šoljan, Antun, Kratki izlet.

 

Ispitna djela u školskoj godini 2011./2012. za osnovnu razinu ispita jesu:

1. Boccaccio, Giovanni, Dekameron (Uvod; 1. dan 1. novela; 2. dan 3. novela; 10. dan 5. novela)
2. Johann Wolfgang Goethe, Patnje mladog Werthera
3. Cesarić, Dobriša, Lirika
4. Gundulić, Ivan, Dubravka
5. Ibsen, Henrik, Nora
6. Krleža, Miroslav, Gospoda Glembajevi
7. Matoš, Antun Gustav, Pjesme
8. Novak, Vjenceslav, Posljednji Stipančići
9. Sofoklo, Antigona[/blockquote]

[blockquote]PROČITAJTE: Mišljenje jednog maturanta - Tražili ste rat, dobili ste rat![/blockquote]

Imate drugačija saznanja? Javite nam na našoj facebook stranici.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!