Lifestyle / Ostalo

Sve o 1. aprilu ili Danu svih budala

Sve o 1. aprilu ili Danu svih budala

Danas je 1.april – u svijetu poznatiji kao dan šale. Prvi april nigdje nije službeni praznik, ali je zato svakome cilj da na se na današnji dan našali sa svima oko sebe. Na zapadu ovaj dan zovu zovu All Fools Day ili Dan svih budala.

Danas je 1.april – u svijetu poznatiji kao dan šale. Prvi april nigdje nije službeni praznik, ali je zato svakome cilj da na se na današnji dan našali sa svima oko sebe. Na zapadu ovaj dan zovu zovu All Fools Day ili Dan svih budala.

Ako ste pretražujući Internet danas i naletjeli na senzacionalnu priču, vjerojatno ste ubrzo shvatili kako zvuči predobro da bi bila istinita. Prvi travnja je datum kad većina portala uzima kratki predah od ozbiljnog posla prenošenja informacija i malo se poigra činjenicama. Zna se dogoditi da vijesti koje su trebale biti smiješne izazovu paniku, a druge se ne uzmu za ozbiljno iako su istinite.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako su mnogi Amerikanci mislili da je izvješće o potresu i tsunamiju 1. travnja 1946. na Aljasci i Havajima, gdje je izgubilo život 150 ljudi, bilo prvotravanjska šala.

VIDEO o povijesti 1. aprila

Iako podrijetlo tradicionalnih pošalica na ovaj dan nije pouzdano utvrđeno, pretpostavlja se kako svoje ova tradicija svoje korijene vuče još iz davne prošlosti.

Neki smatraju da potječe iz drvene Grčke ili Rima, a drugi vjeruju da dolazi iz  srednjovjekovne Francuske kada je francuski kralj Karlo IX. 1564. godine uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja prebačen na 1. siječnja.

Kako su tada vijesti sporo putovale mnogi su nastavili slaviti novu godinu po starom kalendaru - 1. travnja, a oni koji su bili upućeniji počeli su se rugati neznalicama, šalili su se na njihov račun, ismijavali ih i nazivali "travanjskim ludama".

Također postoje i mišljenja da korijeni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

U Mađarskoj je u prošlosti bilo tipično na taj dan poslati djecu da kupe komarčevu mast, guščje mlijeko ili žice za trubu.

U Škotskoj se ovaj običaj zvao 'lov na kukavicu', a kukavica je bila osoba koja padne na štos.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka".

Finci taj dan povezuju sa proljećnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj.

U Francuskoj i Italiji osoba koja nasjedne na prvoaprilsku šalu zove se poisson d'avril, odnosno pesce di aprile - aprilska riba, što govori kako su aprilske ribe mlade pa ih je lako upecati.

U Eindhovenu održava se tradicija 1. aprila - novine se utrkuju u objavljivanju "ekskluzivne" vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima...

VIDEO - najbolja prvoaprilska šala

Tekst: Mirna Čulo/SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!