Lifestyle / Ostalo

Ljeto dolazi - koji festival izabrati?

Ljeto dolazi - koji festival izabrati?

Nakon izuzetno hladne zime koja je natjerala i najhrabrije na izvlačenje najdebljih čarapa iz ormara, dijeli nas još samo nekoliko mjeseci od nesnosnih vrućina i godišnjih odmora.

Svake godine isti savjeti iz zimsko–ljetne kolekcije: ne izlazite ako ne morate, pijte dovoljno tekućine, jedite namirnice bogate vitaminima jer temperature su ispod/ iznad prosjeka. Vrtimo se u krug! No, ako želite nekoliko prijedloga uz koje ćete ispasti iz kolotečine - na pravom ste mjestu.

Iako većina mlađe populacije obožava odlaziti na festivale, neki se od vas možda još uvijek nisu odučili za takvu viziju ljeta. Ukoliko pripadate skupini neodlučnih ili se još niste stigli informirati o izvođačima koji će za vrijeme „paklenih“ dana dodatno zagrijavati publiku, pročitajte što možete poslušati ovo ljeto u Hrvatskoj i bližoj okolici. Izdvojili smo nekoliko festivala koje biste mogli posjetiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za studente, a i sve ostale mlade u slavonskoj metropoli, ljeto je nezamislivo bez UFO-a (Urban Fest Osijek), festivala koji doprinosi razvoju glazbene scene Slavonije i Baranje. Naklonjen je neafirmiranim domaćim i stranim bendovima koji se za nastup mogu prijaviti do 21. svibnja. Cijena dnevne ulaznice iznosi 50 kn, a trodnevne 80 kn. Stoga zaokružite prve dane srpnja u kalendaru i ostavite mjesta za Osječko i hamburgere Joze Trovača. (http://www.ufo.com.hr/)

625381c7093ea76092833598ffea2b11.jpg

Od osječkih festivala tu su još SAFT (Summer Adventure Festival) koji se održava na lijevoj obali Drave, te Pannonian Challange na kojem osim uz ekstremne sportove možete uživati i u dobrim koncertima. Trineasti po redu Pannonian ove godine najavljen je za posljedni vikend u kolovozu.

Ukoliko ste u Slavoniji tijekom srpnja, jedan od festivala kojeg se svakako isplati posjetiti je DOF u Velikoj kraj Požege – najveći mali festival u Hrvatskoj. Duboka hladovina i cvilež potočića (pogodnog za hlađenje lubenice i piva) doprinose ugođaju najznačajnijeg festivala urbane kulture u Slavoniji na kojem nastupaju domaća i inozemna imena. Cijena dnevne ulaznice prošle godine je iznosila 90 kn u pretprodaji i 110 kn na ulazu, a festivalske 160 kn u pretprodaji i 190 kn na ulazu. (http://www.dirtyoldempire.com/festival/)

Ako ste slučajno krajem lipnja u metropoli, onda je INmusic festival na Jarunu vaš logičan izbor. Jezero, kampiranje i dobri bendovi jamče dobru zabavu. Sa sobom ne smijete dovesti kućnog ljubimca, ali možete najdražu ekipu. Svoj su dolazak potvrdili Franz Ferdinand, Mando Diao, Gogol Bordello i The Cranberries. Do 18. travnja ulaznicu možete kupiti po cijeni od 290 kn, a od 19. travnja pa do samog održavanja festivala cijena će iznositi 340 kuna. (http://www.inmusicfestival.com/)

Još jedan slavonski festival održava se u Orahovici. Ferragosto JAM organizira se petu godinu zaredom na Orahovačkom jezeru od 03. do 05. kolovoza.  Prvi krug headlinera koji nastupaju prvog dana u petak na Piknik stageu predvode Dječaci, Zemlja Gruva, Gužva u 16-ercu i Atheist Rap, te na DJ stageu su za sada najavljeni Filip Motovunski i Revolt DJ's. Cijena ulaznice, ostali izvođači i ostale druge pogodnosti biti će objavljene do svibnja, za sad je jedino poznato da će kamp biti besplatan, ali ni da se ostale cijene neće znatno razlikovati od prošlogodišnjih.

S.A.W.A. Sick As We Are - ime je DIY/Hardcore/Punk Open Air Festivala koji se održava u Županji na hipodromu (13.-14.07.2012).  Ime mu možda i nije privlačno na prvu loptu, no cilj ovog festivala ni nije privući ogromne mase već odabranu publiku koju interesira ovakva manifestacija i ovaj glazbeni žanr. Prošle godine ulaz i kampiranje bilo je besplatno. (http://www.sickasweare.com/)

078b3f1b55f2ad2a5893383204d1727c.jpg

Krajem srpnja u prostorima stare tvornice papira održava se Hartera festival u Rijeci. Za sada je najavljen francuski ambasador elektronike Laurent Garnier i njegov L.B.S. show, a cijena festivalske ulaznice trenutno iznosi 180 kn. Ovaj je festival odličan izbor jer jednim udarcem možete riješiti dvije muhe - uz zanimljiv ambijent i neponovljivu atmosferu, možete uživati i u blagodatima mora. (http://www.hartera.com/)

Ukoliko vam se ideja o dvjema muhama svidjela, onda je ljetni glazbeno-ekološki festival Terraneo u Šibeniku početkom kolovoza vaša moguća destinacija. Festivalske ulaznice po cijeni od 350 kn u prodaji su do kraja ožujka, broj ulaznica je ograničen, a potvrđeni su i prvi izvođači – britanski The Ting Tings te domaći Elemental i Dječaci. Ovaj festival uz bogat glazbeni trodnevni program nudi i kreativne radionice, izložbe, predavanja i filmske projekcije. (http://www.terraneofestival.com/hr/Index)

Naravno, ovo nije sve. Tijekom ljeta možete posjetiti i mnoge druge festivale u našoj domovini, primjerice Motovun Film Festival,  Rokaj Fest, The Garden Festival, Seasplash i dr.

Putovnicu u ruke i posjetite Sziget ili Exit

Jedan od najvećih festivala u našem susjedstvu, Sziget, održava se u Budimpešti u susjednoj Mađarskoj. Ukoliko zaista želite vidjeti kako bi festival trebao izgledati, osjetiti neponovljivu atmosferu te zabilježiti jedinstvene fotografije i upoznati neobične i simpatične ljude diljem svijeta, onda svakako morate otputovati kod naših susjeda početkom kolovoza jer će vam ovaj festival zaista ostati u sjećanju. Ujedno možete naučiti nekoliko riječi mađarskog jezika i upoznati njihovu kulturu te obići predivne Budim i Peštu. Do 30. travnja cijena ulaznice iznosi 195 eura, a nakon toga 225 eura, a zasada su najavljeni Placebo, Flying Lotus, Korn, Molotov i mnogi drugi. (http://www.sziget.hu/festival_english)

24a94ae8bb9425270dd2dde7ae459335.jpg

No, kada govorimo o najpoznatijem festivalu u našoj okolici, onda je to definitivno Exit u Novom Sadu. Održava se sredinom srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi, a kampirati možete pokraj Dunava. Prijepodnevno kupanje, izležavanje i odbojka na plaži, poslijepodnevni obilasci znamenitosti grada i večernji koncerti upotpunit će vaš dan i doživljaje koje ćete ponijeti kući. Cijene hrane i pića su pristupačne, prijevoz jeftin, ulaznice možete kupiti za 555 kn te poslušati New Order, Guns N' Roses, Gossip i mnoge druge. (http://www.exitfest.org/sr/tickets/croatia)

Budući da organizatori vrebaju zaradu, a često i inozemne posjetitelje poslovično dubljega džepa, cijene ulaznica znaju biti vrtoglavo visoke. No, ako se počnete pripremati na vrijeme, možete stići izdvojiti potrebnu količinu novca (imajte na umu da Hrvatske željeznice nude i određene popuste za posjetitelje pojedinih festivala u našoj zemlji). S obzirom da su ljetni glazbeni festivali izuzetna prilika za opuštanje, dobru zabavu, otkrivanje novih bendova i sklapanje zanimljivih poznanstava, priuštite sebi i svom duhu malo odmaka od stvarnosti i svakodnevnog stresa.

A ujedno ćete i konzumirati dovoljno tekućine i B vitamina – pivo se toči na svakom koraku :)

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!