Lifestyle / Ostalo

Što je to Valentinovo?

Što je to Valentinovo?

Utipkate li u svemoćni Google pojam „Valentinovo", uz ispraznu definiciju sa Wikipedije sigurno ćete naići i na mnogo rečenica poput ove „14.02. Dan zaljubljenih ili Valentinovo kako ga još nazivaju, dan je kada darujemo partnera(...)".

Utipkate li u svemoćni Google pojam „Valentinovo", uz ispraznu definiciju sa Wikipedije sigurno ćete naići i na mnogo rečenica poput ove „14.02. Dan zaljubljenih ili Valentinovo kako ga još nazivaju, dan je kada darujemo partnera(...)".

valentinovo495

Upravo zbog potpune komercijaliziranosti, u kojoj su mnogi mediji, kompanije te proizvođači pronašli veliki izvor zarade, Valentinovo iz godine u godinu gubi svoju čar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i svaki običaj, Valentinovo seže daleko u povijest, u doba starog Rima. Vjerujem kako svima već lagano izlazi na uši, još od osnovne škole ponavljana legenda o svećeniku Valentinu, no ponovit ćemo je još jednom, u potrazi za smislom. Once upon a time...Kada je kršćanstvo u Rimu bila još mlada religija, a vodili su se veliki ratovi, na vlasti se nalazio car Klaudije II. Primjetivši kako njegovi vojnici imaju sve veću želju za ostankom u svojim domovima umjesto odlaska u rat, lukavi car odlučio je zabraniti ženidbu kako bi potisnuo njihove želje. No na istom mjestu, u isto vrijeme našao i glavni akter ove priče, Valentin.

Svećenik koji je unatoč carevim zabranama, odlučno i u ime ljubavi, potajno vjenčavao vojnike koji su htjeli stupiti u brak. Nažalost, careva ruka ga je sustigla, strpavši ga u tamnicu, a točno 14. veljače Valentinu su po carevoj naredbi odrubili glavu. Nedugo nakon smrti proglašen je svecem, te su ga se ljudi sjećali iz godine u godinu na isti dan, proglašavajući njegov hrabri pothvat u ime ljubavi kao – Dan zaljubljenih.

No kako to obično biva u ovim modernim vremenima, iz godine u godinu, i ovom običaju pridodalo se nešto drugačije, dorađeno značenje. Danas je to dan kulturno- umjetničkih događanja, dan restorana, dan wellnesa, možda ponajviše dan cvijeća. Što bi naravno bilo sasvim u redu,kada bi nam prioritet bio i ostao pokazati ljubav. No, sto ljudi,sto ćudi. Od onih blogerskih mrzitelja Valentinova, ogorčenih samaca koji u širokom luku ignoriraju ovaj dan, do vječnih romantičar i fanatika materijalnih izljeva ljubavi. Ima nas svakavih. Kako bi pronašli pravi smisao, možda je najbitnije ipak pronaći onu zlatnu sredinu.

Godina ima 365 dana, što je sasvim dovoljno dana da sitnicama pokažemo ljubav svima oko nas. Valentinovo je samo prilika da ju pokažemo na nešto maštovitiji i neobičniji način nego inače. Zaboravimo na trenutak internet, tehnologiju, restorane te gotove, zapakirane poklone i pokažimo zrno ljubavi trudom. Ne brinite se, to nikako ne isključuje priliku da napunite stomake i džepove, samo bi ponekad bilo ljepše kada bi do tog cilja stigli drugačijim sredstvima. Škare,papir, ljepilo, kuhinja, frižider, vrt, lijepa riječ i zagrljaj su svuda oko vas. Izradite čestitku,uspomenu,sliku, napravite večeru, udijelite kompliment ili čvrsto zagrlite nekog... Valentin će biti ponosan na vas.

I za kraj pogledajte ovaj video:

Tekst: Mirna Čulo (SiB.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!