Lifestyle / Ostalo

Intervju sa Gužvom u 16-ercu

Intervju sa Gužvom u 16-ercu

Nakon šest godina izdavačke stanke te albuma „Punk urac“,  na tržište je nedavno izašao i novi, treći po redu, studijski album Gužve u 16-ercu pod nazivom "Je ne regrette rien" – ili u prijevodu „Ne žalim za ničim“.

Novi album snimljen je u izdanju Geenger Recordsa te je za sada dostupan samo u internetskoj prodaji, u digitalnom obliku po cijeni od 3 eura te kao CD po cijeni od 7 eura.

Gužva u 16-ercu osječki je bend poznat više-manje svakom ljubitelju domaćeg punka, a s obzirom na godine sviračkog staža mogu se svrstati i u jedne od najiskusnijih bendova na osječkoj glazbenoj sceni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče samog albuma, osim zanimljivog naziva uz njega ide i vrlo posebna naslovnica. Cover je napravljen u pet verzija sa fotografijma članova benda iz djetinjstva. Tako svi oni koji požele kupiti album Gužve u 16-ercu, mogu birati žele li na naslovnici gledati pjevača Mutu, gitarista Kemu, basista Mengelea, bubnjara Mataka ili gitarista Jelu.

Na albumu se nalazi deset pjesama, a singl „Mene više nema“ u kratkom roku postigao je veliku popularnost. Za njega je snimljen i videospot u suradnji s timom Gerilla Filma iz Osijeka. Igor Sambolec te asistent produkcije Robert Ferenc, odradili su odličan posao, te Gužva navodi kako su njime zadovoljni te se nadaju daljnjoj suradnji.


Mene više nema

Ostale pjesme koje se nalaze na albumu su “Nebitna”,“Misli lake, a riječi teške”,“Kao da si tu”, “Čiča”,  “Stare stvari”,“Zapad” i druge.

Promocija novoga albuma održati će se u Zagrebu i Osijeku. U Zagrebu 23. veljače u KSET-u, a u Osijeku 2. ožujka u Mini Teatru.

Prije samog koncerta u Osijeku odlučili smo porazgovarati s dečkima iz Gužve te vidjeti što oni kažu na novi album, novoostvarene suradnje te reakcije slušatelja…

Pa za sve one koji žele saznati nešto više donosimo vam:

SiB.hr intervju sa Gužvom u 16-ercu

7290228c05f1ed7773bd9d1fcdc2a392.jpg

Za sve one koji ne znaju… Od kada točno postoji Gužva u 16-ercu? I kako je nastao bend?

Bend je nastao recimo 30.05.1993. na datum kad smo imali prvi koncert (Heaven 88, Zagreb). Nastao je kao rezultat prijateljstva između osnovnog trojca benda - Mute, Keme i Jele.

Što je glazba bila za vas, na samim počecima?

Samo zabava.

Odakle vam ideja za ime benda?

Zabranjeno pušenje je onomad izjavilo da se njihova glazba može usporediti s gužvom u željinom 16-ercu.

Možete li široj publici ukratko objasniti vaše nadimke?

Matak od prezimena, jela od prezimena, Kemo zato što je iz bosne, Muto jer za Kemu ne muli i Mengele jer je dobar čovjek.


Nebitna (2012)

Koja je formula za opstanak svih ovih godina? I koliko ste zadovoljni glazbenom scenom u Osijeku?

Osječka scena – prezadovoljni, formula je samo svirati i biti jedan bend. Ništa više, samo jedan pravi bend i to je to.

Imate li moto?

Motor imamo, a moto keks se više ne proizvodi u Osijeku nego u Poljskoj.

Većina vas radi, neki već imaju i obitelj, kako usklađujete obitelj i karijeru?

Možda zato i nemamo karijeru?

Surađivali ste sa Croatiom Records, no ovaj album ima drugog nakladnika, Geenger Records. Zbog čega ste mijenjali suradnju?

A prije Geengera bio je i Dirty old label, što nas to pitanje niste pitali? Uglavnom volimo adrenalin i izazove. Pravi smo entuzijasti.

5ae518a868d3b064c95923b73e3211ba.jpg

Kako ste se nosili s krađom opreme u atomskom skloništu u kojem ste imali probe?

Bilo je puno riječi o tome koliko je taj nečiji treći čin unaprijedio bend.

Te iste prostorije dijelili ste sa Debelim precjednikom i Grupom tvog života? U kakvim ste odnosima? Družite li se i privatno?

Možda ima netko bolji, netko lošiji, netko uspješniji ili nedaj bože ono drugo, ali glazba je glazba. Slušajmo je.
Ta dva benda, kao i svi bendovi iz Osijeka, a i puno šire, su naši prijatelji. Obožavamo glazbu kako smo i naveli na početku intervjua.

Snimljen je i spot za pjesmu sa novog albuma „Mene više nema“ sa Gerila Film timom iz Osijeka. Što kažete na suradnju i kakve su reakcije na spot?

Za sada su reakcije dobre, nadamo se boljemu, a što da ne? Gerilla film je napravio odličnu stvar. Nadamo se nastavku suradnje.

Odlučili ste se za nešto neobičniji cover nego inače. Tko ga je osmislio?

Osmislio ga je Antonio Karacha nakon što smo ga izludili jer nismo prihvatili 50-ak covera prije ove njegovne finalne ideje. Jako smo zahtjevni.

340f9cbd15da57816c3b231836114a69.jpg

Od dosada izdanih albuma, u koji je po vašem mišljenju uloženo najviše truda?

A u svaki je uloženo dosta truda. U prvi je uloženo najviše alkohola ( bar smo tada tako mislili). Nismo znali da se prag tolerancije povećava godinama.

Nakon Čir na 12-ercu i Punk Urac, odlučili ste za nešto ozbiljniji naziv novoga albuma "Je ne regrette rien". Postoji li poseban razlog?

Da, postoji, pjesma Ne žalim za ničim, za koju je smimljen i spot, ima stih ''ne žalim za ničim'', što u prijevodu na francuski znači to što ste napisali. Ne znam sad to napisati.

Ovaj album je namjerno prošao bez obrade neke poznate pjesme ili?

Pretpostavili smo da je dosta za sada obrada od nas. Nadamo se da se nismo prevarili. Trebamo li izdati album samo s obradama kako su to radili neki drugi bendovi pa očekivati od nas da samo to sviramo? Ne znamo zašto, ali sigurni smo da većina naših pjesama imaju kvalitetu veću od bilo koje obrade. Kako smo samozatajni. Nitko nas nije tjerao da obrađujemo pjesme. Takav je bio filing, nismo osjećali potrebu za obradama i to je to.

Što kažete na osječku publiku? Ima li među njima puno onih koji vas prate od početka?

Odgovor na ovo pitanje ćemo vidjeti 02.03. u Mini Teatru u Osijeku.

Posjetili ste mnoge festivale (Live and Loud, DOF, FUK Fest…) Možete li izdvojiti neki od njih kao vama najbolji?

Svaki od njih ima svoju draž. Bilo bi nepošteno izdvajati najbolji, svaki je najbolji na svoj način. Ovaj odgovor kao i horoskop, sve nešto nedorečeno…


Stare stvari (2012)

Često nastupate u Novom Sadu, bili ste i prošli mjesec tamo. Kakva je novosadska publika? I može li uspredba s Osijekom.

Sigurno je da bi mogli i češće i svirati u NS. Publika je odlična kao i osječka.

Poznato je da ste i vjerni navijači NK Osijeka. Idete li još na utakmice i što kažete na trenutnu situaciju u klubu?

Osijek je naš klub od uvijek. Mislim da ne trebamo ništa više reći.

Koja bi po vama bila poruka novog albuma?

U svemu što želiš možeš uspjeti. Dovoljno je biti samo malo uporniji i vjerovati u cilj. Ni za čim ne žalimo, a novim klincima koji sanjaju poručujemo kako neće ni oni bez obzira što na kraju uspjeli napraviti od željenog. Ono što moraju je pokušati jer mladost i bezbrižne godine upravo zbog toga i postoje. Nikada kasnije neće biti prilike za takvu privilegiju.

I evo za kraj vam ostavljamo prostora da pozovete ljude i najavite idući koncert u Osijek.

Ajoj, nismo odmah vidjeli zadnje pitanje. Sad će odgovor na ovo pitanje čitatelj ovoga intervjua morati potražiti malo gore u nekom drugom odgovoru. Puno pozdrava od Gužve.


Vođa plemena

Posjetite Gužvin službeni web sajt i stranicu na Facebooku.


SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!