Lifestyle / Ostalo

Slavonac zvijezda Hollywooda!

Slavonac zvijezda Hollywooda!

Pred nama je još jedna, 84. dodjela Oscara. Među filmovima koji ove godine konkuriraju za ovu prestižnu nagradu nalazi se i "Jako glasno i nevjerojatno blizu", u kojoj glavnu ulogu igra Thomas Horn, porijeklom iz Našica.

thomas hornPred nama je još jedna, 84. dodjela Oscara. Među filmovima koji ove godine konkuriraju za ovu prestižnu nagradu nalazi se i "Jako glasno i nevjerojatno blizu", drama nominirana u kategorijama za najbolji film i najbolju sporednu mušku ulogu.

Riječ je o ekranizaciji istoimenog bestselera Jonathana S. Foera "Extremely loud and incredibly close" iz 2005. godine, o teškim trenutcima obitelji koje su izgubile bližnje u napadima na blizance World Trade Centera u New Yorku 11. rujna 2001. Zapitat ćete se zbog čega smo izdvojili baš ovaj film? Pa kako i ne bismo kad glavnu ulogu nosi četrnaestogodišnji Thomas Horn, dječak koji po majčinoj strani vuče korijene iz Hrvatske! Mladi Thomas sin je naše Slavonke Biljane, uspješne liječnice, i Erica, očnog kirurga iz San Francisca. Thomas često posjećuje Hrvatsku i voli dolaziti u Našice, gdje je već boravio više puta i gdje mu djed posjeduje kuću. Djed i baka trenutačno mu žive u Zagrebu i najzaslužniji su za to što, unatoč tome što je rođen u Americi, Thomas tečno govori hrvatski jezik i zna sve o svom podrijetlu i kraju iz kojeg potječe.

Pobjednik kviza "Jeopardy"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priliku da radi na filmu, rame uz rame s brojnim glumačkim velikanima, među ostalima i s oskarovacima Tomom Hanksom i Sandrom Bullock, Thomas je dobio igrom slučaja, nakon što je kao 12-godišnjak pobijedio u dječjoj verziji američkog kviza "Jeopardy!" ("Izazov"), osvojivši nagradu od 32.000 dolara i putovanje na Aljasku za sebe i obitelj. Naime, kviz je gledao i producent Scott Rudin ("Društvena mreža"), čiju je pozornost Thomas privukao svojom istančanom koncentracijom i darovitošću. Nedugo zatim, holivudska je casting-agencija krenula u potragu za ovim darovitim tinejdžerom. To ljeto, dok je još pohađao osmi razred, došao je iz škole kući i pronašao telefonsku poruku tajnice škole koja ga je obavijestila da iz Hollywooda pokušavaju stupiti u kontakt s njim. Thomasov je otac prvo pomislio kako je u pitanju prijevara. "Bili smo zbunjeni, pretpostavljam, kada smo dobili poziv iz Hollywooda", kaže Thomas.

"Nismo znali ništa o zabavnoj industriji, čak ni to što je casting-agencija. Ali pomislio sam, što imam izgubiti? Ne pada ovakva prilika svaki dan iz vedra neba".

Ubrzo je dobio avionske karte te otputovao na petodnevnu audiciju u namjenski kamp. Rudin i redatelj Stephen Daldry ("Billy Elliot," "Sati") do tada su već pogledali više od 3.000 djece u potrazi za idealnim kandidatom za glavnu ulogu. Thomas do tada nije imao nikakvog glumačkog iskustva, ako se ne računa uloga Starog skakavca koju je igrao u školskoj predstavi u petom razredu. Priznao je i da njegova obitelj i ne gleda mnogo filmova. Daldry je rekao kako je u prvih dvadeset minuta audicije znao da je Thomas pravi za ulogu.

Svestran tinejdžer

Glumački je angažman uvelike promijenio Thomasov život. Sve je vrijeme provodio s instruktorima glume i pokreta, no sedam mjeseci snimanja na Manhattnu opisuje kao zadivljujuće iskustvo. Trenutno uživa u mjesecu "intervjua i crvenih tepiha". Mnogo je truda uložio ne bi li što kvalitetnije odigrao zahtjevnu i duboku ulogu. Pun je i riječi hvale za cijelu ekipu sa seta, uključujući Tom Hanksa i Sandru Bullock, za koje kaže da su bili puni strpljenja čak i kada su istu scenu snimali 22 puta. Za sebe kaže kako ne misli da je prirodno talentiran, nije još siguran ni što bi želio raditi u životu, pa ne želi donositi velike odluke. Osim engleskog i hrvatskog jezika, govori španjolski i uči mandarinski: "Doista mi se sviđa taj jezik i mogao bih otići neko vrijeme studirati u Kinu, to mi zvuči zanimljivo". Od hobija kao najdraže izdvaja sviranje pijana, borilačke vještine i čitanje, a kaže i kako voli puno spavati.

Kako će Thomasov film proći u utrci za Oscarom vidjet ćemo 26. veljače. No, već polovinom veljače, kada se film "Jako glasno i nevjerojatno blizu" počinje prikazivati u hrvatskim kinima, moći ćemo vidjeti kako se mladi Slavonac snašao u Hollywoodu. Sudeći prema tome što je ovih dana potpisao ugovor za još jedan veliki film, čije ime još neko vrijeme želi zadržati u tajnosti, bez pretjerivanja možemo reći da buduća velika holivudska zvijezda potječe iz Slavonije.

Thomas među zvijezdama

Thomas u filmu utjelovljuje Oskara Shella, devetogodišnjeg dječaka, amaterskog izumitelja, dizajnera nakita, astrofizičara, glazbenika i pacifista koji po cijelom New Yorku traži ključanicu koja odgovara tajanstvenom ključu koji mu je ostavio otac ubijen u napadu 11. rujna. U filmu se pojavljuje niz poznatih glumaca, uključujući Toma Hanksa, Sandru Bullock, Violu Davis, Johna Goodmana, Jeffreyja Wrighta, Zoe Caldwell i Maxa von Sydowa, koji je nominiran za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Tekst: Tomo ĐURIĆ (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!