Lifestyle / Ostalo

Uskoro kamp za liječenje djece ovisne o internetu

Uskoro kamp za liječenje djece ovisne o internetu

U jednom osječkom prvom razredu osnovne škole od 25 učenika njih čak 15 ima Facebook profil.

Istovremeno velik broj roditelja i nastavnika nije dovoljno educiran o sigurnosti na internetu i nije svjestan da i računalo može izazvati opasnu ovisnost u djeteta. Zato u svibnju ove godine osječki Centar za zlostavljanu i nestalu djecu u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek planira započeti edukaciju o ovisnosti o internetu, čemu će prethoditi veliko istraživanje na bazi 15.000 učenika koje će se provoditi od trećih razreda osnovne škole sve do završnih razreda srednje škole.

"Napravit ćemo istraživanje na dobrovoljnoj bazi kako bismo vidjeli koliko je učenika ovisno o internetu, mobitelu i koliko uopće provode vremena ispred bilo kakvog ekrana. Potom bismo u odmaralištu u Orahovici, u suradnji s Crvenim križem, krenuli u edukaciju, i to tako da će nastavnici, roditelji i učenici vrijeme provoditi u prirodi, a nadamo se da ćemo uspjeti ishoditi dozvolu od Hrvatskih šuma i ondje sagraditi kamp", pojasnio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za zlostavljanu i nestalu djecu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kampu bi se nakon obveznog predavanja tijekom nekoliko dana uspostavljao kontakt između roditelja i djeteta, i to bez bilo koje vrste medija u svrhu što bolje socijalizacije. Podizanje šatora, učenje preživljavanja u prirodi uz pomoć tematskih radionica samo je dio opsežne edukacije, a Ramljak izražava nadu da će njezinu vrijednost prepoznati oni kojima je namijenjena.

"Istraživanja su pokazala da sve više djece ne zna komunicirati uobičajenim rečenicama, već se služe parafrazama informatičkog rječnika. Ne nastojimo li to spriječiti, dobit ćemo djecu koja će prestati komunicirati uobičajenim rečenicama. Vjerujem da će roditelji i učenici, neovisno o rezultatima istraživanja, koji će vjerojatno ići ipak u korist ovisnika, podržati ovaj kamp, inače jedini te vrste u ovom dijelu Europe", kaže Ramljak.

[blockquote]Na netu 11 sati dnevno

U medicinskoj dokumentaciji postoji pojam ovisnosti o računalnim igricama, ali ne i o internetu. Ipak, Ramljak kaže da mu je poznato kako se u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče liječi nekolicina djece koja se internetom koristila 11 sati dnevno.

"Liječnici ne priznaju tu vrstu ovisnosti misleći da je dijete sigurno ako je u zatvorenom prostoru, no to nije točno. Malo je poznato da je računalna i ovisnost o internetu jednaka onoj o alkoholu i drogi", upozorava Ramljak. [/blockquote]

Tekst: Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!