Lifestyle / Ostalo

U Osijek stigao okus prave belgijske čokolade

U Osijek stigao okus prave belgijske čokolade

Cimet i višnje, lješnjak, obični i mliječni chrispy, žitarice, lješnjaci, malina, francuski konjak, chilli, maslinovo ulje, ružmarin..., samo su neki od sastojaka Chade pralina koje se u Osijeku odnedavno izrađuju prema originalnoj belgijskoj recepturi.

Ideju je dobila Sonja Bošnjak koja u okviru obrta Arbanas ručno izrađuje nekoliko desetaka vrsta ukusnih pralina i to s tri čokolade - mliječnom, bijelom i tamnom.

"Zaljubila sam se u tu čokoladu u inozemstvu i željela sam Osijeku pokazati nešto novo i dati im priliku da kušaju svježu čokoladu, što je velika razlika u odnosu na one industrijske. Belgijska čokolada bez ikakvog je konzervansa i poboljšivača okusa, zbog čega je i rok trajanja mnogo kraći, svega tri mjeseca", pojasnila je. Razliku okusa između svježe i industrijske čokolade moguće je odmah osjetiti, a u što su se proteklih mjeseci uvjerili brojni Osječani kušajući neku od ovih originalnih čokolada maštovitih okusa. Ljubitelja ove čokolade spravljene prema originalnoj recepturi sve je više. I dok će se stariji odlučiti kušati razne vrste, djeca najviše vole mliječnu ili bijelu čokoladu punjenu različitim nadjevima. Ne samo da su sugrađani prepoznali vrijednost ručne izrade čokolade, već ih Sonja izvozi i u druge gradove i, kako kaže, dobiva sve više ideja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nova sam u tom poslu i drago mi je da građani prepoznaju vrijednost i cijene činjenicu da se ova čokolada ne proizvodi serijski. Svaka je vrsta drukčija, doista uživam u pripravljanju", kaže.

ORIGINALNO PAKIRANJE, IDEALAN DAR

Prije nego se upustila u ovaj "slatki" posao, Sonja je prošla belgijsku školu u Zagrebu i to na sedmodnevnom tečaju. Nakon toga dobila je potrebni certifikat i započela s radom u Osijeku.

"Istina je da su cijene više nego kod obične čokolade, no još uvijek su mnogo niže u odnosu na cijenu belgijske čokolade u Zagrebu. Upravo zato moguće ih je kupiti i komadno, ali i u originalnim pakiranjima, idealnima za darovati", kaže Sonja.

Tekst: M.Mihelić (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!