Lifestyle / Ostalo

Zlatna pravila: Novac štede popisi, akcije i kupnja bez odgode plaćanja

Zlatna pravila: Novac štede popisi, akcije i kupnja bez odgode plaćanja

Kako već tjednima s TV ekrana "vrište" poruke građanima da su blagdani ništa bez darivanja, malo je onih koji će se zbog ovog ili drugih razloga oduprijeti nagonu za sveobuhvatnu kupnju.

Većina će i ove godine kupovati stihijski, bez realnih kriterija i plana kako nabaviti sve što je potrebno bez pretjeranog zaduživanja. Upravo je zato Savjetovalište za potrošače Osijek izradilo nekoliko smjernica za racionalnu blagdansku kupnju koje bi potrošači trebali slijediti kako bi s ionako preopterećenim kućnim budžetom uspjeli pokriti sve novčane obaveze koje nose blagdani.

- Nažalost, nemamo svi iste mogućnosti. Nemamo iste prihode, nemamo svi jednako vremena za pripreme, netko ima nekoga tko će mu pomoći, netko mora sve sam. Stoga je, znamo, nemoguće građanima izdati univerzalnu uputu za pametnu kupnju. No zato su tu savjeti koje je dobro poslušati, bar kada je riječ o racionalizaciji potrošnje - kaže Mira Brumerček-Lukačević iz osječkog "Potrošača".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najprije, savjetuju iz Potrošača, valja napraviti tri popisa za kupnju: jedan za hranu, kolače i napitke, drugi za dekoracije, a treći za darove. To će pomoći da se izbjegne stihijska kupnja svega što se učini zgodno ili 'padne' pod ruku. Također, teret blagdanske kupnje treba rasporediti na više dana, ali i organizirati financiranje iz više prihoda. Primjerice, radnici koji božićnicu dobiju u bonovima trgovačkih centara mogu ih iskoristi za kupnju s jednog popisa - onoga za namirnice. Gotovinom od redovnih prihoda mogu kupiti dekoracije, a kreditnim karticama platiti darove.

U svakom slučaju, uoči svake kupnje treba usporediti cijene proizvoda s popisa u trgovačkim lancima na www.supermarketi.info i odabrati kupovanje tamo gdje je omjer cijene i kvalitete najbolji. Također, nije na odmet pregledati i kataloge trgovačkih centara, te iskoristit akcijske prodaje za proizvode s popisa. No, uz napomenu da istovremeno nikako ne treba kupovati nešto samo zato što je na akciji. Prije kupnje dekoracija valja pregledati one koje potrošač već ima, te vidjeti može li se uštedjeti novac ako se neki od njih ručnim radom obnove ili samo osvježe.

- Riječ je ujedno i o odličnoj prilici za druženje s obitelji. To može biti "tucanje" oraha i lješnjaka. Ili zajedničko pečenje kolača. Ili izrada ukrasa. Na taj način više obitelji može imati više različitih vrsta ukrasa i kolača za istu cijenu - kaže Brumerček-Lukačević.

Najvažnije od svega je, ističu iz "Potrošača", ne zaboraviti da je siječanj najduži mjesec, te da treba jako dobro paziti pri kupnji u prosincu s odgodom plaćanja.

 

Nagrada za štedljive

 

Ako se uz pažljivu štednju uspije postići da od blagdanskog budžeta ostane nešto novca, nije ga na odmet iskoristiti za kupnju odjeće ili kakvih drugih potrepština na rasprodajama. U predblagdansko vrijeme trgovci nude skupe artikle po prigodnim cijenama, pa je ovo sjajna prilika da si građani priušte neke stvari koje inače ne mogu. To može biti i svojevrsna nagrada za one koji su postigli uspjeh u racionalnoj kupnji.

Tekst: Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!