Lifestyle / Ostalo

Nakon 99 godina zauvijek zatvoreno kino Urania!

Nakon 99 godina zauvijek zatvoreno kino Urania!

Prva kinopredstava u kinu Urania prikazana je 19. rujna 1912. godine. No, nažalost, to kultno osječko kino neće doživjeti proslavu 100. rođendana od kojega ga dijeli manje od godine dana. Jučer je zatvorilo svoja vrata, čini se, zauvijek!

Iako je u 99 godina postojanja prošlo dva rata, promijenilo nekoliko vlasnika te se više puta za dlaku "iščupalo" iz financijskih dubioza, porazio ga je dolazak velikih kinolanaca u novosagrađenim trgovačkim centrima. Kompleksima komfornih kinodvorana s najsuvremenijom tehnologijom u kojima je svakodnevno na repertoaru i dvadeset filmova, osječki Kinematografi jednostavno nisu uspjeli konkurirati.

Direktorica Kinematografa Marijana Bošnjak ovaj kraj jedne ere za osječku kinematografiju nije htjela komentirati, a vijest o zatvaranju pustila je u javnost u tišini, s tek jednom rečenicom na dan kada su svi mediji očekivali novi tjedni kinoprogram: "Nemamo program za idući tjedan, niti ćemo ga do daljnjeg imati", kratko je rekla Bošnjak, dodavši kako će Osječani preko medija o sudbini kina Urania i osječkih Kinematografa biti informirani u subotu, 22. listopada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, 1912. godine kada je kino Urania otvoreno bilo je prvo i jedino na osječkom području, a danas se zatvara kao posljednje iz grupacije osječkih Kinematografa koja je kroz stoljeće otvarala i zatvarala pet kinodvorana. Valja napomenuti i da je uz bok Uraniji godinama krahu poslovanja odolijevalo i prvo moderno osječko kino - kino Europa, koje je Osječane upoznalo sa "surround" tehnologijom i udobnim kinonaslonjačima. No, ono se, također, u tišini i bez najava nedavno zatvorilo.

Mnogi Osječani nikada neće zaboraviti ni ostala osječka kina koja su se jedno po jedno zatvarala - kino Zvečevo, kino Narodni i kino Slavija!

[blockquote]Radnici na biro
Gašenjem kinematografske djelatnosti u kinu Urania posao gube i posljednja tri radnika osječkih Kinematografa. Kako kaže njihov sindikalni predstavnik Vlado Rumbak, u radnom odnosu bit će najkasnije do 24. listopada nakon čega će s otpremninama biti upućeni na Zavod za zapošljavanje. Sličnu je sudbinu doživjelo prije nekoliko mjeseci i troje radnika koji su za život zarađivali radeći u kinu Europa.[/blockquote]

Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!