Lifestyle / Ostalo

Tajne "Zemlje bez granica" + program

Tajne

Bliži nam se i ovogodišnja "Zemlja bez granica" (međunarodni, kulturni, pedagoški projekt koji je Breza pokrenula 2004. godine s ciljem promicanja kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih i uključivanja djece s posebnim potrebama.)

 

Bliži nam se i ovogodišnja "Zemlja bez granica" (međunarodni, kulturni, pedagoški projekt koji je Breza pokrenula 2004. godine s ciljem promicanja kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih i uključivanja djece s posebnim potrebama.) Kao što je najavljivano očekuju nas bogati i raznoliki kulturno - kreativni sadržaji. Udruga Breza donosi vam neke zanimljivosti u svezi nadolazeće tradicionalne manifestacije u našem gradu.

[important color=purple title=Edukativna predstava za djecu "Pčelice, pazi!"]Kostimiranu predstavu „Pčelice, pazi!" za djecu od 3-10 godina, koju prati mnoštvo pjevnih songova i uz koje i djeca sudjeluju i pomažu pčelici Evici da uspije pobijediti zločestog mobitela, mali Osječani moći će pogledati prvoga dana manifestacije, 31.8. u 19 sati na livadi nekadašnje Bijele lađe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstava o pčelama napravljena je uz stručnu pomoć Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Zagreba i Agronomskog fakulteta, a izvodi ju Kazališna Družina Don Hihot iz Ivanić-Grada.

...Jer ukoliko pčelice nestanu, čovječanstvo je u velikoj opasnosti. Preostaju nam još samo četiri godine života. A pčelice su radilice i pomažu nam da svakodnevno imamo na stolu svježe voće i povrće, koje je puno vitamina..."

Dok pčelica Evica radi med i ostale proizvode od meda i priprema se za predavanje u svojem laboratoriju, nešto je počne ometati... Nije niti sama svjesna o čemu se radi. Tek kada upali televizor, vidi da je strašni mobitel u njezinoj šumi i da želi tu graditi još više stupova...[/important]

zemlja_bez_granica_495

[important color=purple title=Čelni ljudi Grada Osijeka po prvi put kao voditelji radionica]Kuća za oblake", „Nadvodnica" i „Knjiga u kojoj žive djeca i sve priče na svijetu" jedinstveni su nazivi kreativnih radionica u ovogodišnjoj međunarodnoj, kulturnoj manifestaciji za djecu i mlade Zemlja bez granica „...i ..." koju već 8. godinu za redom organizira Udruga Breza.

Jedni od 50-ak voditelja radionica i stvaratelja čudesne zemlje i su dogradonačelnik Grada Osijeka, Ivan Vrdoljak, dogradonačelnica Grada Osijeka, Danijela Lovoković i Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Dražen Alerić.

Dogradonačelnik Grada Osijeka, Ivan Vrdoljak kao inženjer elektrotehnike osmislio je čudesni stroj Nadvodnicu koji će imati „obrise velikoga kita koji po kopnu skita. Peraje mu veselo zuje jer proizvode puno struje". Nadvodnicom će upravljati djeca uz prof. Baltazara (Ivana Vrdoljaka) i istraživati će ostala čudesa u Svijetu šume. Vidjeti će svašta, ali njih neće vidjeti nitko jer Nadvodnica djecu čini nevidljivima.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Dražen Alerić profesor je hrvatskog jezika i književnosti i pod njegovim vodstvom nastati će najveća Knjiga u kojoj žive djeca i sve priče na svijetu. Svako dijete slušajući priče, u svojoj mašti poželjelo je ući u knjigu i vidjeti čarobne svjetove i bića o kojima govori priča. Ova knjiga je upravo takva – toliko je velika da se u njoj mogu smjestiti ne samo brojne priče nego i knjigoljubna djeca.

Dogradonačelnica Grada Osijeka, Danijela Lovoković (slika) kao inženjer arhitekture i ljubiteljica oblaka zajedno s djecom osmislila je kuću u kojoj se odmaraju oblaci. Kako do sada nitko nije izgradio mjesto za odmaranje oblaka ovo će biti pravi izazov.[/important]

zemlja_bez_granica_2_495

[important color=purple title=Udruga Breza donosi Vodena vrata na Trg Ante Starčevića (!)]U ovogodišnjoj međunarodnoj, kulturnoj manifestaciji Udruga Breza priređuje zemljoljupcima još jedno pravo iznenađenje.

Sasvim je poznato da ova manifestacija već godinama „gradi" najmaštovitije svjetove u kojima ne postoje granice kakve postoje u realnom svijetu u kojemu svakodnevno živimo. Stoga nije neobično da u svom bogatom i raznolikom kulturno-kreativnom sadržaju predstavi ono neočekivano i nekonvencionalno.

Vodena vrata, jedan od ulaza u zidine stare jezgre grada Osijeka, Tvrđe, nekim čudom u „Zemlji bez granica" smjestiti će se na glavnom osječkom trgu, pored Konkatedrale Sv. Petra i Pavla. U tom kompleksnom zadatku pomoći će Filip Mrvelj, mladi slikar i umjetnik iz Slavonskoga Broda.

Filip Mrvelj, jedini 3D street art slikar u Hrvatskoj, napravio je na malom gradskom kupalištu u Slavonskom Brodu najveću 3D sliku na svijetu (dvostruko veću od dosada zabilježene u Guinessovoj knjizi rekorda) izrađenu trajnim bojama za beton, a koju će Guinnessova komisija moći doći pogledati čim Filip prikupi za to potrebna novčana sredstva. Više o ovoj slici i o Filipu možete vidjeti OVDJE.

Njegove trodimenzionalne iluzionističke slike krasile su mnogobrojne trgove, šetališta i ulaze trgovačkih centara u Hrvatskoj, a sada će jednu predstaviti Osječanima u „Zemlji bez granica" na Trgu Ante Starčevića.[/important]

vodena_v400
panoramio.com

[important color=purple title="Europska Janis Joplin" na osječkom Bijelom mostu]Zdenka Kovačiček krajem 2008. godine doživjela je iznimno veliki uspjeh na premjeri njenog mjuzikla "S ljubavlju, Janis". Zdenku proglašavaju prvom "Europskom Janis Joplin", a i po mnogim kritičarima ona je i jedina pjevačica koja je sposobna imitirati ovu veliku blues pjevačicu.

Zdenku u svojoj jedinstvenoj, vrhunskoj, vokalnoj interpretaciji pod nazivom „Janis Joplin – nemirna rijeka" u pratnji Branka Bogunovića, prvi puta moći će vidjeti i Osječani 1. rujna na osječkom Bijelom mostu s početkom u 20,30 sati u sklopu manifestacije „Zemlja bez granica".

Zdenka Kovačiček, koja svojom osobitošću uvijek uspijeva pronaći put do mladih generacija na Bijelom, pješački mostu, nekada poznatijem i kao Most mladosti, prava je prilika za mlade ljubitelje bluesa, ali i one malo manje mlade da (ponovno) osjete duh mladosti u izvrsnoj Zdenkinoj interpretaciji Janis Joplin.[/important]

zemlja_bez_granica_zdenka495

Program međunarodne manifestacije za djecu i mlade"Zemlja bez granica" "... i..." 2011.

 

[important title=31.08.2011.]10:30 – 13:30 Kino Uranija
Andersenove bajke - matineja za klince i klinceze

17:00 – 19:00 Na livadi nekadašnje Bijele lađe
Igraonica za predškolce „Friksterova šumska priča" - DV Dugine boje

19:00 – 19:30 Predstava za djecu „Pčelice, pazi!" - Kazališna družina Don Hihot, Ivanić-Grad

19:30 Žuta podmornica, Zimska luka
Bubamarina noć/ Broadway - Plesni perfomans/ Bubnjarski performans/ Meritas[/important]

[important title=01.09.2011.]10:30 – 13:30 Kino Uranija
Andersenove bajke - matineja za klince i klinceze

17:00 – 19:00 Na livadi kod nekadašnje Bijele lađe
Igraonica za predškolce „Friksterova šumska priča" - DV Dugine boje

20:30 Pješački most
Zdenka Kovačiček, pratnja Branko Bogunović - „Janis Joplin, nemirna rijeka"
CorpArt „Točka na i" - plesni performans[/important]

[important title=02.09.2011.]10:30 – 13:30 Kino Uranija
Andersenove bajke - matineja za klince i klinceze

17:00 – 19:00 Na livadi kod nekadašnje Bijele lađe
Igraonica za predškolce „Friksterova šumska priča" - DV Dugine boje

20:30 Pješački most
Akrobatski performans na svili „Most koji pleše", Rijeka
Shine „Voda" - plesni performans

21:00 Na livadi kod nekadašnje Bijele lađe
Koncert Drvored, Zagreb[/important]

[important title=03.09.2011.]17:30 Trg Ante Starčevića
III Festival dječje pjesme „Zujak leti u sumrak" - u organizaciji DV Dugine boje, sudjeluju vrtići Osijeka i Osječko-baranjske županije

18:15 Tramvajska stanica kod Rundele velikana
Trandžika vozi u Čudograd, najljepši grad na svijetu koji spava na vodi, a diše u šumi

18:30 Županijska ulica
Instalacija međunarodnog projekta ART&EARTH „Čuvajmo boje vode"

19:00 Trg Ante Starčevića
Kako voda i šuma putuju, plesni performans (Koreografija: Vuk Ognjenović, Glazba: Igor Valeri, sudjeluju: Vaga, Shine, Capoeira, Brodway,Trbušni ples, Movement, Plivački klub Žito, CorpArt,Temptation, Ritmička gimanstika RONDO ...)
Sinkro plivačice HAKSP Mladost, Zagreb - Plesni performans /
Prezentacija svijeta Vode - u organizaciji škola, udruga, umjetnika, ...

19:30 Ribarska ulica, livada kod nekadašnje Bijele lađe, lukobran Zimske luke, promenada do Hotela Osijek
Prezentacija svijeta Šume - u organizaciji škola, udruga, umjetnika, polaznika radionica, ...

20:00 Lukobran
Andersenove bajke - projekcija Kinematografi Osijek[/important] 


Izdvojeno

Reci što misliš!