Lifestyle / Ostalo

Baranjac s istarskom adresom otvara RTL-ov show 'Večera za 5 na selu'

Baranjac s istarskom adresom otvara RTL-ov show 'Večera za 5 na selu'

Kristijan Benić, pobjednik četvrte sezone showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' sudjeluje na raznim gastro festivalima, kuha turistima u vlastitom domu te pokreće online školu kuhanja, a gledatelji će ga od ponedjeljka imati priliku pratiti i u RTL-ovu showu 'Večera za 5 na selu'.

Priča trideset trogodišnjeg Kristijana Benića jedna je on onih o kakvoj sanja gotovo svaki amaterski kuhar. Interes i strast prema hrani i kuhanju Kiki je pokazao već od malih nogu kada je gledao pokojnog djeda kako kuha čobanac te je volio s njim biti na kolinju. Osim toga, uvijek je promatrao mamu kako eksperimentira u kuhinji pa je s godinama razvijao i svoje vlastito kulinarsko iskustvo koje je široj publici odlučio pokazati u popularnom showu 'Tri, dva jedan – kuhaj!' iz kojeg je izašao kao pobjednik četvrte sezone te je nakon toga krenula njegova gastro avantura.

Iako je rodom iz Baranje, točnije iz Belog Manastira, Kristijan trenutno živi u mjestu Kukci od petstotinjak stanovnika, pokraj Poreča u Istri. Ovaj baranjski Istrijan priznaje kako se vrlo brzo udomaćio u Istri i prilagodio načinu života, ali i kuhinji koja se dosta razlikuje od one koju pamti iz djetinjstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Brzo sam se navikao na život u Istri i volim Istru, volim otvorene i komunikativne ljude kakvi su Istrijani, a volim i njihovu kuhinju. U Istri sam otkrio i neke nove namirnice te ih naučio pripremati, poput poznatih i meni omiljenih tartufa, zatim divljih šparoga ili, pak, morskih plodova. No ipak se uvijek rado vraćam u rodni Beli Manastir kod svoje bake, gdje moj otac svake godine kupi svinju od koje radimo tradicionalne suhomesnate proizvode – kulen, kulenovu seku, čvarke…“, nabraja Kristijan, a na pitanje koja mu je kuhinja draža, jednostavno odgovara – obje!

18425267 10154469056552703 7250003483887934325 n

„Ne mogu izdvojiti dražu kuhinju i odlučiti se samo za jednu, podjednako volim i istarsku i baranjsku kuhinju. Od Istre najviše volim jesti i pripremati jela s tartufima, a od Baranje najviše volim čobanac i to po recepturi mog pokojnog djeda koji me naučio raditi čobanac. Recept sam uspio sačuvati do danas i uvijek po njemu kuham, no to je obiteljska pa ne mogu baš sve otkriti, ali otkrit ću vam jednu caku – meso je najbolje soliti pred kraj“, otkriva Kiki, koji u svom kuhanju rado spaja okuse Istre i Baranje, a to će pokazati i u prvom tjednu showa 'Večera za 5 na selu'.

>>> ''Večera za 5 na selu'' očarat će vas mirisom najslasnijih hrvatskih jela i idiličnom prirodom seoskih imanja''Večera za 5 na selu'' očarat će vas mirisom najslasnijih hrvatskih jela i idiličnom prirodom seoskih imanja

Kristijanu je ovo drugo iskustvo u kulinarskom showu, a nakon pobjede u 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' dobio je mnoge pozive za sudjelovanje na raznim gastro festivalima te se time bavi i dandanas. Najdraži festivali su mu oni u Istri ili Baranji pa se Kristijana tako može sresti na palačinkijadi u Pazinu, festivalu pašte u Žminju, brudetijadi u Funtani ili pak fišijadi u Belom Manastiru. Na tim festivalima često sretne i Vladimira Pantovića – Pantu i Jasnu Matić, također natjecatelje iz 'Tri, dva, jedan – kuhaj' te njegove konkurente u istarskom tjednu 'Večere za 5 na selu'.

S Jasnom je postao dobar prijatelj kada ga je nazvala i zamolila da nju i prijateljicu Denis priprema za show 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te su tako ostali u kontaktu i često se druže i zajedno kuhaju.

Osim što kuha po festivalima, Benić tijekom ljetne sezone kuha i za turiste u vlastitom domu te im večeru poslužuje u svom prekrasnom vrtu u Kukcima.

„Princip je jednostavan, turisti me nađu preko stranice EatWith, naruče jela i kupe namirnice koje žele da im ja prirpemam i onda dođu kod mene na večeru. Najviše traže da im pripremam steakove i  istarske specijalitete na moderan način. Dolaze mi turisti iz cijele Europe – Islanda, Španjolske, a najviše Njemačke i Slovenije, no i Hrvati. To su obično grupe od nekoliko ljudi te cijena varira od 15-200 kuna po osobi, a ja im pripremim večeru u sljedovima i dobrim istarskim vinom“, otkriva Kristijan kojemu to nije izvor zarade već samo neka vrsta hobija, prikupljanje iskustva i poznanstava.

„Sa svakom ekipom koja je jela kod mene ostao sam dobar i to je ono što mi najviše vrijedi – iskustvo i nova prijateljstva“, zaključuje Benić, koji osim tog projekta, trenutno radi na još jednom.

Izvor: RTL.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!