Lifestyle / Ostalo

Sjajna atmosfera na drugom valpovačkom Festivalu sira i vina

Sjajna atmosfera na drugom valpovačkom Festivalu sira i vina

Pozitivom naelektrizirana atmosfera, odlični sirevi i vina, izvrsni umjetnički program te izuzetno veliki broj posjetitelja u fantastičnom ambijentu valpovačkog dvorca Prandau-Normann obilježili su 2. Festival sira i vina u Valpovu.

Ako je prošlogodišnji prvi festival sira i vina u Valpovu premašio sva očekivanja iznenadivši kvalitetom i brojem posjetitelja, drugi festival nastavio je pozitivno “šokirati” organizatore i posjetitelje koji su došli u dvostruko većem broju. U subotu 11. svibnja gotovo 1.500 posjetitelja namučilo je organizatore (Grad Valpovo, Udruga Karašicka Republika, Turistička zajednica Grada Valpova) da osiguraju dovoljno čaša i bonova čime se potvrđuje kako je Festival sira i vina u samo dvije godine postao jedan od brandova ovoga grada.

“Ovolika posjećenost dokaz je da smo pogodili s idejom organizacije festivala posvećenog malim proizvođačima sira i vina.” – Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova

Od izlagača predstavili su se vinari iz Baranje (Gerštmajer, Svijetli dvori, Szabo, Kolar, Pinkert, Zajec, Kalazić, Josić), Erduta (Magistra, Danubio, Iuris, Siber) Iloka (TRS, Papak, Buhač) te Križevaca (Podolski). Jake snage slavonskih i baranjskih sirara predstavljali su Mala mljekara Valpovo, Mini sirana Gašić Beketinci, OPG Glavaš Bizovac, OPG Đurković Marjančaci, EPG Lehki Gat, OPG Geto Lug te OPG Pranjić Drenovci. Posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi polutvrdih i tvrdih sireva s raznim dodacima kao što su kopar, vlasac, ljuta i slatka paprika pa čak i vrganji. Na festivalu su se mogli degustirati samo domaći sirevi, suhomesnati proizvodi OPG-a Brkić i OPG Kraljik te razne vrste domaćeg “tista” (s makom, orasima i dr.) koje je priredio OPG Horvat iz Duboševice. Oduševljenost posjetitelja, ali što je još važnije izlagača, koji su davali mnogobrojne komplimente na cjelokupno organizaciju posebno hvaleći volontere udruge Karašicka Republika koji su im bili na raspolaganju svakog trenutka.

“Nekim posjetiteljima najveći nedostatak festivala je činjenica što nema mineralne vode. Nema je namjerno je grijeh ovako kvalitetna vina miješati s vodom tako da možemo ovome festivalu dodati odgojnu funkciju. Iako trebamo raditi na vinskoj kulturi, mislim da je naša regija u odnosu na druge krajeve Hrvatske, u bojoj poziciji.” – napominje organizator Mislav Matišić koji s ponosom ističe kako se na festivalu moglo piti samo vino, voda i sok od bazge kojeg je napravio OPG Golubov iz Draža.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Eduard Lacković, voditelj Ureda TZ Grada Valpova: “Postoji ono nešto čime se dičimo na današnji dan, a to je savršena sinergija naše kulturne baštine i vrhunske hrvatske, slavonske kuhinje.”

Posebno je bilo zanimljivo sparivanje sira i vina koje je vodio kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić. U svojoj radionici sparivanja posebno je naglasio važnost korištenja autohtonih namirnica ovog podneblja koje zbog svoje kvaliteta zavrjeđuju bolje mjesto u hrvatskoj gastronomiji. “Imamo odlične sirare i vrhunske vinare koje trebamo što više promovirati. Oduševljen sam ambijentom i kvalitetom festivala te pohvaljujem organizatore na ideji i realizaciji.” – dodao je Tomica Đukić, glavni kuhar Hotela Osijek.

Glazbena podloga savršeno se uklapala uz sir i vino. Zvukovi jazz-a, rocka i disca odjekivali su dvorcem. Prvo je nastupio energični Juraj Jurlina sa svojim odličnim bendom da bi večer bila nastavljena u jazz ritmu s osječkim No Jazz bandom. Po prvi puta je valpovački dvorac zasjao u umjetničkim instalacijama koje su uredili mađarski umjetnici. Šareni svjetlosni efekti u ulaznom tunelu, na bočnim stranama, kapelici i na kuli očarali su posjetitelje. Kao dio umjetničkog dijela festivala nastupio je i glumac Zoran Kelava koji je u kapelici izvodio “Simfoniju vina” kabaretske prirode s klarinetskim improvizacijama.
Navedena sinestezija okusa, mirisa i zvukova proširila je pozitivnu energiju na ljude. Nasmijani vinari, sirari i volonteri, vesele obitelji s malom djecom, ozarene bake i djedovi te rasplesana mladost – sve se to moglo vidjeti na drugom Festivalu sira i vina u Valpovu. Možemo se samo zapitati što nam organizatori spremaju za 3. Festival sira i vina. Iznenađenja će sigurno biti, ali cilj će ostati isti: promocija malih proizvođača sira i vina iz Slavonije i Baranje u prekrasnoj kulturnoj baštini.



Karašicka republika/TZ Grada Valpova
Foto: Efekt media

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!