Lifestyle / Ostalo

Održana projekcija dokumentarnog filma ''Štafeta smrti''

Održana projekcija dokumentarnog filma ''Štafeta smrti''

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće od 2010. godine provodi projekt „Vukovar 1991. u Belišću“. Cilj projekta je obilježavanje sjećanja na vukovarsku tragediju iz 1991. godine koja je označila početak Domovinskog rata. Tako je i ove godine u ponedjeljak, 12. studenog, u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, održana važna aktivnost povodom nadolazeće obljetnice pada Vukovara. Zajedničkom suradnjom grada Belišća i Knjižnice organizirana je projekcija novog dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ koji je nastao pod redateljskom palicom poznate novinarke i televizijske urednice Nade Prkačin, u produkciji televizije Laudato TV.



Prije početka projekcije mnogobrojnu publiku pozdravila je knjižničarka Jasna Andrišić, a zatim je i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić rekao nekoliko riječi o projektu „Vukovar 1991. u Belišću“ te je pozvao glavne aktere filma da se također obrate svim prisutnima. Jedan od njih je i Damir Radnić, ratni zapovjednik, koji je ukratko predstavio film govoreći o tome kako i kada je nastala ideja o njegovu snimanju.

Film govori o jednom od najvećih događaja novije hrvatske povijesti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga, poznati HOS-ovci. Riječ je o događaju koji se odvijao od 10. do 22. studenog 1991. godine kada su jedanaestorica HOS-ovaca iz okupiranih Bogdanovaca provela skupinu civila kroz minsko polje kod Marinaca. Živote su prilikom tog hrabrog čina izgubila njih sedmorica: Stjepan Katić, Josip Knežević, Antun Petričić, Marko Knežević, Zoran Antunović, Ante Šarić i Žarko Manjkas. Iz te skupine kasnije su umrli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta. Danas su na životu i svega se prisjećaju Ivica Jurčan, Đuro Kovačević i njihov tadašnji zapovjednik Damir Radnić. Oni su se na kraju prikazivanja filma zahvalili brojnim Belišćanima na dolasku, jer su na taj način uveličali značaj samog filma, ali i stvarnog događaja koji je, uz svu silnu tragediju, pokazao i koliko je zaista bilo veliko i hrabro srce svakog branitelja na svim bojišnicama. Tu njihovu neizmjernu hrabrost i nesebičnu požrtvovnost istaknuo je i belišćanski doktor Božidar Popović, specijalist psihijatrije. On se već 15 godina tijekom svog rada intenzivno bavi upravo temom postratnih trauma i dugogodišnji je suradnik na projektu „Vukovar 1991. u Belišću“.

Projekcija ovog filma izazvala je ogroman interes te se u prepunoj dvorani Velike gradske vijećnice tražilo mjesto više. Taj interes pak pokazuje da sjećanje na pad Vukovara nimalo ne blijedi, jer je tom stravičnom tragedijom započela nemilosrdna bitka za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske, a samim time stvarala se i suvremena povijest hrvatskog naroda.


Izdvojeno

Reci što misliš!