Lifestyle / Ostalo

Zemlja bez granica: Rapsodija svjetlosti i zvuka uz razigranu dječju maštu

Zemlja bez granica: Rapsodija svjetlosti i zvuka uz razigranu dječju maštu

Uvod već znate – večernji sati u petak 31. kolovoza sati su kada svoje granice po 14. put otvara najveći obiteljski festival u regiji, Zemlja bez granica, u organizaciji Udruge Breza, koja u ovogodišnjem izdanju priprema 24-satni program.

Prve su radionice, poput Tvornice čarobnih štapova (Udruga Slama) i Mali novinari (Marin Media) već započeli, a što je još posebno u programu pročitajte u nastavku.

Kažu da je ples glazba koju možemo vidjeti, a kako bi vidjeli pravu rapsodiju pokreta, Vijenac Ivana Mažuranića u subotu se pretvara u veliku galeriju Plesna gužvara u kojoj će čak 12 plesnih klubova oslikavati glazbu svojim koreografijama. Tik do Vijenca, u Perivoju kralja Tomislava, svojom će Plesnom etidom šumsku bajku dočarati Dječje kazalište Branka Mihaljevića, a na istom će se tragu predstaviti i Plesni studio Shine svojom plesnom predstavom Noćomor.  Očekuje nas i plesni performans Krijesnice u izvedbi Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, a na svoj put svijetom povest će nas Gorski Paroščić pobjedničkim mjuziklom. Ni tu nije kraj izvedbenim delicijama! Teatar PocoLoco stiže iz Zagreba po posebnoj misiji, a njihov je as rukavu predstava Ljubiti, samo ljubiti.

Kad smo kod ljubavi, kažu i da ona ide kroz želudac, a kako ne bi sve ostalo na riječima, pobrinut će se Udruga Ceker za svojim Midnight gastro stolom vodeći posjetitelje na pravu gastronomsku ekskurziju. Nakon one gastronomske u petak, ekskurzija s Cekerom nastavlja se u subotu gdje će glavni protagonisti biti djeca i osječki grafiteri sa zajedničkom misijom postavljanja istraživalačke instalacije Tok vode. Na vodi u nešto drugačijem aranžmanu biti će i Motonautički klub Osijek, koji će premijerno prometovati Dravom na relaciji Zimska luka – Iktus pa nemojte propustiti priliku uskočiti u bespla Čikl taksi i odraditi jedan vodeni đir.

Dok se jedni điraju, drugi će đuskati. Za naše drage sugrađane u zlatnim godinama, sprema se Zeleni caffe za golden ages u obliku bistroa, a za ovu ga posebnu priliku otvaraju Gradsko društvo Crvenog križa i Volonterski centar Osijek. Jedni điraju, drugi đuskaju...a treći? Treći cirkusiraju na radionici klaunske školice pod voditeljskom palicom Dejana Fajfera, koordinatora klaun doktora u susjednoj nam Mađarskoj. Neki će, naravno, samo htjeti uživati i pratiti program bez posebnog angažmana, stoga iznenađenje sprema i mlada osječka kantautorica Aklea Neon koja će, uz Osječke Zumbiće, zapjevati i zasvirati uz Modnu reviju „Žena s imenom Drava“ čije su dizajnerice Mira Anić i Jadranka Terkal.

Veliku završnicu čitavog 24-satnog programa, uz glazbeni performans ekipe okupljene u sastavu Vick Didge&Drum, priprema Udruga LABOR (Mađarska) svojim svjetlosnim instalacijama Magic light, breathing walls of light. Sam naziv najavljuje još jednu raposdiju - boja i svjetla praćenu prigodnim melodijama.

Kako biste se lakše snašli u ovom bogatom programu, posjetite web stranicu festivala na www.zemljabezgranica.com te FB stranicu Udruga Breza i pobrinite se da vam nešto ne promakne.

Naposljetku nam ne preostaje ništa drugo osim reći – vidimo se!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!