Lifestyle / Ostalo

Zemlja bez granica: Multi-kulti okusi, zvuci i slike

Zemlja bez granica: Multi-kulti okusi, zvuci i slike

Do sad već i ptičice na grani znaju da se Zemlja bez granica ove godine zahuktava 31.8. (petak) u večernjim satima, a kuhat će se puna 24 sata u obliku raznih radionica, igraonica, prezentacija/performansa osmišljenih za sve generacije.



Večernji će program u petak u Perivoju kralja Tomislava (ex Park kulture) obogatiti Glazbene lanterne zvucima solista koji dolaze s različitih strana svijeta, a svaki će od njih dobiti svoje mjesto u bezgraničnoj Zemlji te vas uvesti u svoj mali dio svemira. Da nema ništa bez kulture, znaju dobro organizatori pa je i u ovom izdanju Festivala dio programa posvećen upravo njoj. Već u subotu, 1. rujna u suradnji s Foto klubom Osijek te Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava, biti će postavljena izložba Photovoice koja će predstaviti zanimljiva lica sugrađana koji su migrirali, integrirali se u društvo te za svoj dom izabrali baš područje grada na Dravi. Za ovu prigodu i Muzej Slavonije izlazi izvan svojih zidova te podiže Muzej zafrkancije, podsjećajući nas da si nekad trebamo dopustiti biti neozbiljni te da je kultura tu i da nas zbližava i zabavlja. Vođena mislima upravo o zbližavanju, III. gimnazija Osijek priprema multimedijalnu izložbu Osijek – grad susreta kultura, a bit će postavljene i skulpture objedinjene nazivom Kult-ura na trgu. U želji prikazati sve najbolje od onoga što Osijek ima, neizostavno je pronaći mjesta i za svima nam posebno drag, kreativan sajam - ReArt festival, koji će se predstaviti u svom mini izdanju, a Gradom će se prošetati i mladi filozofi u još jednom lovu na kulturno blago uz podršku udruge Mala filozofija iz Zadra. Posebna potpora dolazi i iz školskih dvorišta pa će osječki osnovnoškolci prezentirati što su sve stvarali u prethodnoj školskoj godini – od pravih malih umjetničkih djela, pjesme, plesa, dramskih izvedbi do raznih radionica, od kojih možemo istaknuti Povijesnu stvaraonicu u kojoj će se izrađivati rimski novčići, slikati, crtati, mačevati, stvarati grafite, pisati stihove o rodnom Osijeku...

Što mislite kakve veze imaju multikulturalnost i piknik? Baš nikakve! Sve dok se ne pojavi Udruga KultAkt te osmisli Multi-kulti piknik u opuštenoj atmosferi i društvu stranih studenata na razmjenama koji će iz prve ruke pružiti uvid u kulture iz kojih dolaze. Zajedničko druženje odvijat će se kroz rekreativne aktivnosti pa nikako nemojte propustiti doći malo se opustiti, zabaviti, razgibati i naučiti nešto novo o dijelu svijeta o kojem možda nikada niste niti razmišljali. Kad smo već kod razgibavanja, uz Sportsku muvaru koja na travnjake izvodi sportske-rekreativne klubove (njih čak devet), građani će se moći gibati i na biciklijadi Zdravko je krenuo koji kreće 31. kolovoza s Trga slobode, a put pod vodstvom Gradskog saveza za športsku rekreaciju „Sport za sve“, nastavlja kroz Perivoj kralja Tomislava do Trga Sv. Trojstva. Tu je i Jutarnja petica – utrka građana na 5 kilometara kroz Perivoj koju Breza provodi u suradnji sa SRK Žuti šešir. Svi rekreativni trkači i trkačice mogu se još uvijek prijaviti na utrku putem online obrasca. Za sve su sudionike i one najbrže osigurane zanimljive nagrade.

bA6v49G.jpg

Nakon svih aktivnosti treba i baterije napuniti, a kako bolje nego zdravim smoothijem! Ne samo da ćete dobiti smoothie, već ćete ga i sami smutiti na Voćnom mutibaru posebno dizajniranim i stvorenim za ovu prigodu! Za one koji su već iscprili sve atome snage, Kulinarski stol iza kojeg će se naći Centar Klasje, Geeketa, OPG Marica Završki, Matica slovačka Osijek te MKD Braća Miladinovci, pripremaju delicije i okrijepu za sve posjetitelje. Razgibani i okrijepljeni, bit ćete spremni i za performans gostiju Firebirdsa (Mađarska) koji će vas zabavljati s visine štula, a neće vas ostaviti ravnodušnima niti koncertna predstava Orkestra Pkoloka u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba.

Dok se tamo negdje muvate, sigurno će vas zapaziti i mala novinarska ekipica Legići istražuju, koja pod vodstvom Marina Bilandžića (Marin Media) u svojoj radionici istražuje svijet medija te pomno i budno prati sadržaje Zemlje bez granica.

To još uvijek nije sve što organizatori pripremaju, zato pratite i posjetite www.zemljabezgranica.com gdje se nalazi satnica kao i raspored radionica na koje se još uvijek možete prijaviti.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!