Lifestyle / Ostalo

Zemlja bez granica predstavlja: Kreativci pokreću generacije raznovrsnim programskim sadržajima

Zemlja bez granica predstavlja: Kreativci pokreću generacije raznovrsnim programskim sadržajima

Ovogodišnje izdanje Zemlje bez granica u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza i Grada Osijeka, donosi pregršt zanimljivosti. Uz to što program traje puna 24 sata (31. kolovoza i 1. rujna), planirane radionice, igraonice, prezentacije/performansi namijenjeni su i ovoga puta svim generacijama – od vrtićke do treće životne dobi koje će, uz osječke kreativne snage, voditi i osmišljavati i gosti iz Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Australije.



Program započinje 31. kolovoza u večernjim satima otvorenjem izložbe Objektivom kroz Zemlje bez granica kroz koju će se predstaviti highlight trenutci svih dosadašnjih 'Zemalja' iz objektiva osječkih renomiranih fotografa, a nastavlja se glazbenim i filmskim programom u Perivoju kralja Tomislava. Popularna osječka In da Sofa uz pojačanje posebnih gostiju – glazbenika okupljenih u sastavu Vick Didge & Drum (Hrvatska, Australija), Hornbox (Švicarska) te osječke kantautorice Magdalene Mandure, pobrinut će se za glazbeni dio, a kroz onaj filmski vodit će nas Filmska RUNDA koja sprema najzanimljivije kratkometražne filmove birane posebno za ovu priliku.

Kod Pješačkoga mosta održat će se Obiteljska noćna avantura - gledanja zvijezda uz noćni piknik. Kako bismo o „žmirkanju“ nebeskih lampica nešto i naučili te otkrili što sve možemo vidjeti kad se ugase svjetla, tu je podrška iz Astronomskog društva „Anonymus“ Valpovo i Udruge izviđača Slavonski Hrast. Organizatori brinu za teleskop i gašenje svjetla na mostu, a na posjetiteljima je samo da se pojave s dobrom voljom i dekicom.

Tu priči nije kraj jer kad svi lagano krenu na spavanje, Noćna gerila kreće u akciju! Uz podršku Gradskoga društva Crvenog Križa Osijek te osječke fotografkinje Tatjane Ivegeš Wilhelm, obići će se noćne službe Grada ne bi li, za promjenu, netko drugi intervenirao za one koji brinu. Sa svitanjem zore Gerila ide na spavanje, a na scenu stupaju tzv. tramvajske stjuardese te prigodnim iznenađenjima pozdravljaju svoje sugrađane, ni manje ni više nego u – tramvajima.

Ako se nađete u tramvaju (pa i ako ne), možete produžiti u dvorište FERIT-a (Fakultet elektroehnike, računarstva i informacijskih tehnologija), gdje će se održavati Inovativni lab s mnoštvom radionica i prezentacija – od samosvirajućeg vibrafona, emotivnog androida, solarnog automobila do off-line programiranja. Nakon Inovativnog, zazvonit će i onaj Modni lab gdje će nam svoje autentične modne kreacije, uz podršku The CODE agency, predstaviti Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća.

Osim za djecu, od kojih će posebno biti zanimljiva radionica Moja posebna riječ za male filozofe te Eko radionica, tu su i vrtićke igraonice Essekerić, Mamolovci u akciji, I tata je važan... te filozofske i štularske vratolomije za djecu i mlade (Filozofski treasure hunt, Štulanje i fulanje), ali i sportske aktivnosti u kojima mogu uživati i sugrađani treće životne dobi (Pozdrav suncu, Sportska muvara...).

To je samo djelić svega što se sprema, a čitav program dostupan je na www.zemljabezgranica.com. Požurite s online prijavama, preostaje sve manje slobodnih mjesta!

  


Izdvojeno

Reci što misliš!