Noć zvijezda padalica ovog vikenda [upute za gledanje]

Noć zvijezda padalica ovog vikenda [upute za gledanje]

perzeidi_400

Tijekom noći 11/12. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina «zvijezda padalica» - Perzeida. Ova neobična pojava je kod našeg naroda poznata i pod nazivom «Kiša meteora» ili «Suze Svetog Lovre». Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba.

Promatranje u Osijeku

Članovi udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka, u improviziranom kampu na jezeru «Bajer» u Gradskoj četvrti «Jug 2», i ove godine organiziraju promatranje ove lijepe i neobične pojave na noćnom nebu pod nazivom „Meteorski potok Perzeida“. Izviđački kamp će biti dostupan od 21 sat 11. kolovoza. Uživanja u «svemirskom» ugođaju biti će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima. U velikom šatoru biti će organizirana radionica-prezentacija na kojoj će prisutni moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijet astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice će biti Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor-asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku. Program radionice započinje 11. kolovoza u 22 sata. Planirani program nastavlja se i slijedećeg dana, 12. kolovoza od 9 sati, provođenjem radionica i igraonica na prostoru Izviđačkog parka, uz jezero „Bajer“.

Programski sadržaji ovog događanja dio su cjelogodišnjih programa-projekata «IZVIĐAČKA UČIONICA U PRIRODI» i «DJELUJ POZITIVNO – NISI SAM» kojE izviđači «Slavonskog hrasta» provode uz potporu Grada Osijeka.

Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru ili po vedrim nebom preporučujemo vlastitu vreću za spavanje, poneki sendvič i bočicu vode. U svakom slučaju, svi su dobro došli. A vremenske prilike? Odgovor je: «Ništa nam ne može ovaj dan pokvarit´!»

Promatranje u Đakovu

Ovog vikenda, kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u Dalmaciji poznatiji kao „Suze Sv. Lovre“.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa nedjelje, 12. na ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Ove godine naše Astronomsko društvo „Orion“ poziva sve zainteresirane da im se pridruže od 21h na zajedničkom promatranju Perzeida sa lokacije đakovačkog Bajera iza Kauflanda, a osim najljepšeg meteorskog roja u godini, promatrati ćemo i planete Mars, Saturn, Jupiter i Veneru.

Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje. Ova se kiša meteora preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno 29. srpnja, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na noćnome nebu.

Ukoliko vremenske prilike dopuste promatranje i čisto večernje nebo, ove pojave će biti vidljive svima nama na tlu, stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti dekicu, lijepo se smjestiti i uživati u nebeskoj predstavi.

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,
Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,M
aksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza,
Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu,
Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,
Brzina meteora: 59 km/s,
Narodni naziv: Suze sv. Lovre.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,...), meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:

Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus), širokokutni objektiv,maksimalan otvor objektiva, visoke ISO vrijednosti (1600 ili više), fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

  

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja