Lifestyle / Ostalo

Dunav Art Festival: Okusi vina i umjetnosti danas u Erdutu i Vukovaru

Dunav Art Festival: Okusi vina i umjetnosti danas u Erdutu i Vukovaru

Niti jedna druga rijeka na svom putu do ušća ne teče kroz toliko zemalja kao Dunav. Cjelokupna povijest srednje i jugoistočne Europe ispisana je na njegovim obalama i do danas je ostavila vidljive tragove, što Podunavlje čini fascinantnim kulturnim sjecištem.



Često otpjevan i mnogo proputovan, Dunav inspirira od izvora do ušća, pa je tako inspirirao pokretače DunavArt Festivala koji „teče i spaja“ te povezuje Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut u jedinstveni umjetnički doživljaj koji u hrvatsko Podunavlje donosi vrhunsku glazbu te istodobno promiče vrijednosti kulturne baštine, vinskog i gourmet bogatstva te približava podunavske zemlje Hrvatskoj.

Nadmašujući sva očekivanja, prvo izdanje DunavArt Festivala u 2017. godini okupilo je više od 10.000 posjetitelja koji su očarano promatrali svaki kutak festivala na Dunavu, obogaćen vrhunskom ponudom glazbe, vina i hrane s hrvatskog Podunavlja!

Nadolazeći festival će kroz dva vikenda, od 22. do 30. lipnja, povezati Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut, a posjetitelji će uživati u čaroliji ovog kraja i bogatom programu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tu su nam činjenicu na tiskovnoj konferenciji održanoj u osječkoj Regionalnoj vinoteci, potvrdili organizatori i partneri ovogodišnjeg DunavArt Festivala.

Tiskovnu konferenciju otvorila je novoizabrana direktorica Turističke zajednice Osječko - baranjske Županije Ivana Jurić ispred Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Novost ove godine jest da se projekt realizira uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županija partneri su s hrvatske strane. Partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju.

Ivana Jurić ukazala je na važnost povezivanja destinacija hrvatskog Podunavlja:
„DunavArt festival spaja četiri lokacije ali i spaja umjetnost glazbe, umjetnost vina i umjetnost gastronomije. Riječ je o lokacijama koje su natprosječno lijepe i čarobne, svatko tko je prvi puta posjetio Erdut, Erdutske vinograde, Erdutsku kulu, pogledao Dunav iz vinograda koji se nalazi na samim obroncima Dunava je ostao bez teksta. Ideja je da dovedemo goste upravo u ambijent koji oslikava ponudu na ovom području, jer svaki gost kojeg smo uspjeli dobiti u Slavoniju, Baranju i Srijem se uvijek vraća upravo zatečen svim onim što nalazi ovdje.“

Zlatko Petrović Pajo, član glazbene skupine „Kraljevi ulice“ i jedan od pokretača i organizatora DunavArt festivala izrazio je izrazitu sreću oko širenja festivala:

„Naša želja se ostvaruje, polako se festival širi, postaje sve poznatiji, sa sredstvima koje imamo to ne može biti bombastično i brzo ali smo posadili sjeme dobra i nadamo se da će se to razviti u još bolju stvar. Ideja festivala je povezivanje kultura i buđenje svijesti o tome koliko mi jesmo podunavska zemlja i koliko je važno da je Dunav tu i da iskoristimo sve mogućnosti koje imamo, a mogućnosti jesu velike. Jako smo sretni ove godine s četiri lokacije, sjajnim izvođačima na festivalu te se nadamo da ćemo uspjeti dozvati ljude da posjete festival te uživaju u bogatoj eno gastro ponudi uz sjajne izvođače.“

Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje ističe „Pozdravljamo svaku manifestaciju koja obogaćuje turističku i kulturnu ponudu na području cijelog Podunavlja. Trebamo početi koristiti centralni Dunav i sam pojam Dunava maksimalno sve više i više. Gdje god se predstavljamo, Dunav kao Dunav je pojam. Ovaj festival sam po sebi s izvođačima je sjajno popunjen, međutim ono što je najbitnije su lokacije na kojima se festival održava, prikazat će svu ljepotu Podunavlja. Trebamo iskoristiti ono što nam je ponuđeno, trebamo ime samog brenda Dunava sve više i više u budućnosti propagirati, tako da nam i sama lokacija Dunava bude prednost u daljnjoj promociji naše destinacije koja je cijelo područje ovog centralnog Dunava. Hvale vrijedan projekt, trebamo ga svi podržati i kamo sreće da imamo još ovakvih projekata. Idemo u dobrom smjeru, krenuli smo dobrim putem i samo tako naprijed.“

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko baranjske županije prepoznaje vrijednost DunavArt festivala kao jednog od nositelja razvoja turizma ovog područja:

„Ovaj festival treba pokazati ono najbolje što se nalazi uz naš Dunav, to su vrhunska vina i gastro ponuda, koji je osnova za temelj našeg razvoja. Kroz ovu manifestaciju želimo pokazati najbolje što imamo, sve ono čime se županije, odnosno cijelo ovo područje može podičiti. Ovakve manifestacije trebale bi biti nositelji razvoja turizma. Razvijaju se kušaone, otvaraju se različiti objekti gdje upravo gosti mogu probati ono najbolje što imamo.“

Zamjenik župana Osječko - baranjske Županije, Goran Ivanović također ističe vrijednost i veličinu festivala:

„Rijeka Dunav je nešto što će prepoznati bilo koji turist, u bilo kojoj destinaciji u Europi, prije nego mu kažete Slavonija, Baranja ili bilo koji drugi pojam koji je nama bliži. Ne postoje u turizmu administrativne granice, one nisu ni poželjne da postoje. Ovo je prelijep događaj koji je napravljen baš onako kako treba, želite li vidjeti najbolje od onoga što Slavonija, Baranja i Srijem imaju onda ćete se locirati na ovih nekoliko destinacija i to je ono što nam treba.“

Ulaz na cjelokupni program DunavArt Festivala potpuno je besplatan za posjetitelje, a organizatori su također omogućili i besplatan prijevoz autobusom iz Osijek do Erduta, po slijedećem rasporedu:

RASPORED AUTOBUSA ZA ERDUT / Subota, 23. lipnja 2018. / Besplatan prijevoz:

Polasci Osijek (Gajev trg) – Erdut
18.40h
20.00h

Polasci Erdut – Osijek (Gajev trg)
23.20h
00.40h

Ne propustite priliku doći i uživati u vrhunskoj glazbi, vinu, gastronomiji i prirodi. Vidimo se na DunavArt Festivalu!

Za više informacija o događaju pratite Facebook stranicu: DunavArt Festival
i Facebook događaj: DunavArt Festival 2018 / Erdut, Vukovar, Batina, Ilok


PROGRAM: DUNAVART FESTIVAL 2018

ERDUT

Subota, 23. lipnja 2018.

18.00 h / Erdutski vinogradi
Svečano otvorenje DunavArt Festivala u Erdutu i izložbe svjetlosno – ambijentalnih instalacija „Privremeni ambijenti“ u vinogradu i vinskom podrumu

18.00 h / Erdutski vinogradi
"Okusi Dunava" – ponuda jela i vina Srednjeg Dunava (Vojvodina, Slavonija, Baranja i Srijem)

19.00 h / Erdutski vinogradi
Poezija u čaši - Enes Kišević

18.00 - 24.00 h / Erdutski vinogradi
DJ Flegma

21.00 / Erdutski vinogradi
Zemlja gruva, koncert

22.30 h / Erdutski vinogradi
Scifidelity Orchestra, koncert


VUKOVAR

Petak, 22. lipnja 2018.

18.00 - 24.00 h / Perivoj dvorca Eltz
Piknik na Dunavu – ponuda vina s Dunava

19.00 h / Perivoj dvorca Eltz - Galerija Oranžerija
Svečano otvorenje DunavArt Festivala i izložbe „Slikanje svijeta“, autora Tomislava Buntaka

21.00 h / Perivoj dvorca Eltz
Putokazi & Zoran Majstorović Loose 4tet, koncert

22.30 h / Perivoj dvorca Eltz
After party - Die Wandervögel, Austrija

*u slučaju lošeg vremena glazbeni program se odvija u Hrvatskom domu Vukovar (Ul. Josipa Jurja Strossmayera 20, 32000, Vukovar)


Subota, 23. lipnja 2018.

10.30 h / Vukovarski korzo
Die Wandervögel, Austrija, koncert
Putokazi, koncert

18.00 - 24.00 h / Perivoj dvorca Eltz
Piknik na Dunavu - ponuda vina s Dunava

18.00 - 24.00 h / Perivoj dvorca Eltz - Galerija Oranžerija
Izložba „Slikanje svijeta“, autora Tomislava Buntaka

21.00 h / Perivoj dvorca Eltz
Die Wandervögel, Austrija


BATINA

Petak, 29. lipnja 2018.

18.00 – 24.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
„Vina s Dunava“ - ponuda vina Srednjeg Dunava (Vojvodina, Slavonija, Baranja i Srijem)

19.30 h / Batina - Barique Wine Bar
„Poezija u čaši“

18.00 – 24.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
deejayMilly

21.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
Amira Medunjanin, koncert


Subota, 30. lipnja 2018.

18.00 – 22.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
Festival "tista" - okusi jela od tijesta s Dunava

18.00 – 24.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
„Vina s Dunava“ - ponuda vina Srednjeg Dunava (Vojvodina, Slavonija, Baranja i Srijem)

18.00 – 24.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
DJ Umbo

21.00 h / Batina - kompleks muzeja Batinske bitke
Cubismo, koncert

ILOK

Petak, 29. lipnja 2018.

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ - ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol – Tradicionalna jela s Dunava

20.00 – 21.00 h / Dvorac Odescalchi
Otvorenje Festivala uz Poeziju o Dunavu; oblikovanje teksta Udruga Oksimoron, čitaju studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

21.00 h / Dvorac Odescalchi
The Frajle, koncert
DJ


Subota, 30. lipnja 2018.

12.00 – 13.30 h / Šarengrad, Šarengradska Ada
Obilježavanje Međunarodnog dana Dunava - Memorijalna utrka čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade

19.00 – 19.45 h / Kurija Brnjaković
Projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ - ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol -Tradicionalna jela s Dunava

20.00 h / Dvorac Odescalchi
Dodjela nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja

21.00 h / Dvorac Odescalchi
Scharf Club Swing Quintet, koncert
DJ


Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županija partneri su s hrvatske strane. Partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!