Lifestyle / Ostalo

Počeli 52. Đakovački vezovi

Počeli 52. Đakovački vezovi

Ivanjskim kresovima, manifestacijom kose se održava u Strossmayerovom parku, započeo je program 52. Đakovačkih vezova koji traje sve do 8. srpnja – najavili su to govoreći o bogatom sadržaju nadaleko poznate manifestacije starije od pola stoljeća, u Maloj vijećnici Grada Đakova, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, njegov zamjenik Robert Francem, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek te Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova.


Gradonačelnik Mandarić rekao je kako su ovogodišnji Vezovi za razliku od onih prijašnjih, nešto kraćeg formata.

Ove godine Vezovi traju 18 dana, pokušali smo program Đakovačkih vezova pojednostaviti, reducirati, izostaviti neke stvari za koje smo smatrali da možda i nemaju previše veze i doticaja s onim što zapravo Vezovi jesu i što su bili, sa tradicijskom kulturom i baštinom, rekao je gradonačelnik dodavši kako je velika novost što su se odlučili za model zemlje partnera, a po prvi puta to je Ukrajina.

Zemlja partner, rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Francem, smješta Đakovo u priču Europske godine kulturne baštine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukrajina će svoju baštinu predstaviti od 3. do 8. srpnja različitim programima, pa je tako subotnji program posvećen uglavnom njima, rekao je Francem. Napomenuo je i kako središnji dio manifestacije počinje ispred katedrale 6. srpnja scenskom slikom pod nazivom “Ovdje je moja domovina” prema scenariju Mirka Ćurića, a završetak je 8. srpnja programom pod nazivom “Slavonijo, zemljo plemenita” u okviru kojega će se održati i izbor najljepšeg narodnog ruha. Program Pučkog crkvenog pjevanja održat će se 29. lipnja ispred katedrale, a naglasak je, rekao je Francem, i na Malim vezovima koji će biti obogaćeni subotnjim programom i velikim festivalom „Baština djeci“.

Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova naglasio je da folklorni program traje već 52. godinu za redom i to se ne mijenja. U ovogodišnjoj svečanoj nedjeljnoj povorci 8. srpnja biti će više od 60 folklornih skupina iz Hrvatske, Ukrajine, SAD-a, Australije, Vojvodine i BiH, tridesetak konjanika i oko 40 zaprega. U Malim vezovima, rečeno je, sudjeluje 30 skupina, i to 16 sa područja Đakovštine, a ostali iz drugih područja RH.

O važnosti popratnih manifestacija poput Bonavite, Đakovačkih rezova, izložbi oldtimera, koncertima u Vezovskom šatoru, gastrofestu, govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek.

Unazad nekoliko godina Đakovački vezovi su top događaj, usudila bi se reći da ulazimo u elitno društvo top događanja RH, nadamo se da će tako biti i ove godine. Mislim da ne postoji trenutno u RH oznaka i nagrada koji Vezovi nisu dobili, rekla je Burek. Naglasila je i kako podatke o procjeni posjećenosti manifestacije dobiju od policije, a kako se ona za vrijeme trajanja cijele manifestacije kreće oko 100 tisuća posjetitelja. Kao važan segment cijele manifestacije naglasila je program Državne ergele Đakovo.

Organizatori su istaknuli i koncerte u Vezovskom šatoru gdje će nastupiti Dive tamburaške glazbe, domaće tamburaške snage, te poznata imena domaće zabavne glazbe: Jasmin Stavros, Pravila igre, Vigor, Hladno pivo, Radio Luksemburg

Tiskovnoj konferenciji nazočile su i predstavnice generalnog sponzora 52. Đakovačkih vezova, Osječke pivovare. Ovogodišnja manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom: Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!