Lifestyle / Ostalo

Večeras potpuna pomrčina Mjeseca

Večeras potpuna pomrčina Mjeseca

Prvi dio pomrčine (ulazak u Zemljinu polusjenu) neće biti vidljiv iz naših krajeva, a i inače ga je teško uočiti jer Mjesec još uvijek prima svjetlo direktno od Sunca.

e57b4dc48e0c4436c37246011d46e3aa.jpg

Potpuna pomrčina Mjeseca će biti vidljiva iz naših krajeva. Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja), a nekoliko minuta kasnije Mjesec će se pojaviti na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja), čitav će se Mjesec naći u Zemljinoj sjeni i tu ostati do oko 23 sata i 2 minute. Mjesec će biti najtamniji oko 22 sata i 14 minuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pomrčinu Mjeseca možete gledati UŽIVO -


Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra Sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine. Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu će svojim punim sjajem ponovno zablistati puni Mjesec. Udruge članice Hrvatskog astronomskog saveza organiziraju javna opažanja pomrčine Mjeseca teleskopima u svojim mjestima pa vam donosimo vremena i mjesta na kojima će biti moguće opažati ovu pojavu teleskopom po mjestima/gradovima.

>>> Animaciju kako će izgledati potpuna pomrčina mjeseca pogledajte OVDJE.

316a20432b29a2b82ce3b85bcc247c10.jpg

BELI MANASTIR

Organizator: Astronomsko društvo "Giordano Bruno"
Gdje: Središnji gradski trg
Kada: od 21:00 do 24:00


VINKOVCI

Organizator: Astronomsko društvo "Oton Kučera"
Gdje: Trg dr. Franje Tuđmana (trasa terme)
Kada: od 20:00 do 01:00

VIROVITICA

Organizator: Astronomska sekcija OŠ Vladimir Nazor
Gdje: Ispred škole
Kada: od 21:00 do 24:00

Izvor: www.zvjezdarnica.com
Foto: www.anonymus.hr 

  


Izdvojeno

Reci što misliš!