Lifestyle / Ostalo

17. Tjedan mozga u Osijeku

17. Tjedan mozga u Osijeku

'Tjedan mozga' je svjetska kampanja koju je pokrenula organizacija 'Dana Alliance for Brain Initiative'  s ciljem podizanja svijesti o napretku i dobrobitima od istraživanja mozga. U Hrvatsku je došla inicijativom Hrvatskog društva za neuroznanost i prvo se proširila na četiri medicinska fakulteta (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka), a zatim i na niz drugih fakulteta i institucija.

Organizatori za grad Osijek su Medicinski fakultet, Odjel za biologiju i Agencija za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek, ali nosioci većine aktivnosti su studentska Sekcija za neuroznanost Osijek (SENZOS) i Udruga studenata biologije (ZOA). Kako bi se što bolje predstavile aktivnosti hrvatske neuroznanstvene zajednice okupljene oko Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (Medicinski fakulteti Zagreb i Osijek) ove su godine odabrane teme; 'Mozak - glad za kisikom i glukozom' te 'Umjetna inteligencija'. Osijek je odabrao i svoju dodatnu temu 'Mozak i sport' kako bi se promovirao utjecaj fizičkog zdravlja na mentalno zdravlje, za što smo dobili podršku Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Bolesti mozga (moždani udar, epilepsije, autoimune bolesti, tumori, traume, ovisnosti…)veliki su problem zdravstvenog sustava te se procjenjuje kako Europa troši oko 800 milijardi eura na njihovo liječenje ili  35% cjelokupnog zdravstvenog budžet.  Baš zato, velika europska istraživačka platforma HORIZON 2014-2020, financijski podržava translacijsku neuroznanost – bazična istraživanja koja se bave razumijevanjem porijekla bolesti mozga, unapređivanjem njihove dijagnostike i terapije.

U tjednu od 12. do 18. ožujka održat će se niz radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Rektoratu Sveučilišta, na Medicinskom fakultetu ili po školama i vrtićima. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pripremili su izložbu na temu umjetne inteligencije. U Auli Rektorata predviđena su kratka predavanja od ponedjeljka do četvrtka, a u petak će se predavanja premjestiti na Poljoprivredni fakultet. Svoje znanje možete okušati u srijedu, ako se pridružite kvizu ' Pametniji od umjetne inteligencije'. Znanstveni kafić je u petak i bavit će se temom zadivljujuće i zastrašujuće 'umjetne inteligencije' (Kafe Domin).

Uključite se i vi! Raspored događanja i korisne informacije potražite na www.mefos.unios.hr ili https://www.facebook.com/senzos.ideje/.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!