Lifestyle / Ostalo

Osječanin Hrvoje otkriva kako bi izgledala zamišljena nogometna povijest

Osječanin Hrvoje otkriva kako bi izgledala zamišljena nogometna povijest

Web stranica ''Zamišljena nogometna povijest'' (ili Imaginary Football History'') namijenjena svim ljubiteljima povijesti i nogometa, dvjema stvarima o kojima ionako ''svi sve znaju''.

Nova web stranica, Osječanina Hrvoja Petrovića, predstavlja spoj suvremenog nogometa i povijesti, a bavi se prikazom nogometnih reprezentacija u prošlosti, u smislu kako bi one izgledale da su uistinu postojale.

Svrha stranice je čitatelje upoznati s europskom poviješću, a moderni nogomet je ovom prilikom tek sredstvo s kojim se ljubitelje nogometa želi zainteresirati za povijest. Dakle, čitatelj treba imati na umu da su svi nogometaševi identiteti (rasni, nacionalni ili vjerski) pri sastavljanju ekipa ignorirani, kao što su ignorirani i zakoni (rasni, nacionalni ili vjerski) što su u određenom povijesnom razdoblju na određenom mjestu bili na snazi. Glavni i jedini kriteriji pri selekciji nogometaša jest njegovo mjesto rođenja, odnosno on igra za reprezentaciju određene povijesne zemlje u kojoj se nalazilo njegovo mjesto rođenja u uzetom povijesnom trenutku.

"Naprimjer, odabere se godina 868. i 8 povijesnih zemalja što su tada postojale. Jedna od njih je i Zapadna Franačka koja je okvirno obuhvaćala teritorij od današnje Katalonije na jugu, preko zapadne i centralne Francuske do belgijske Flandrije na sjeveru. Dakle, nogometnu ekipu Zapadne Franačke čine samo aktivni nogometaši rođeni na tom području, odnosno uglavnom pojedini reprezentativci Francuske, Španjolske i Belgije," kaže nam Hrvoje.

Prvi projekt u sklopu stranici su 16 imaginarnih Europskih prvenstava u razdoblju od 9. do 20.st. (8 ekipa po svakom), a na web stranici je trenutno u tijeku EP 1030. godine, odnosno treće po redu. U budućnosti postoji namjera objavljivanja prvenstava Amerike (Južne, Srednje i Sjeverne), kao i Afrike, kao i objava sastava brojnih drugih zemalja koje možda neće biti spomenute prilikom imaginarnih prvenstava.

Također, svi će se tekstovi kasnije nadopunjavati tekstom, a ekipe obnavljati. S obzirom na širinu područja kojim se stranica bavi, tekstovi su, osim na hrvatskom, dostupni i na engleskom jeziku.

Imaginary Football History ima i svoju facebook te instagram stranicu, iako one služe tek kao putokaz čitatelju na samu web stranicu gdje može steći cjelokupni kontekst, upoznati se s pravilima i smjernicama te dobiti uvid u sadržaj povijesnih tekstova. Također, čitatelj može na web stranici odabrati like ili dislike za izbor određenog igrača, kao i reprezentacije, dok na facebook stranici ima i mogućnost komentirati autorovih prvih 11 te predložiti svojih 11 igrača.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugačiji i zanimljiv pristup povijesti. Vrijedi pratiti i:

Facebook
Instagram
Web

   


Izdvojeno

Reci što misliš!