Lifestyle / Ostalo

Betlehemsko svjetlo mira, jaslice od leda, koncerti i paljenje četvrte adventske svijeće

Betlehemsko svjetlo mira, jaslice od leda, koncerti i paljenje četvrte adventske svijeće

Iznimno bogat i sadržajan predblagdanski i blagdanski program pripremljen je u okviru Adventa u Osijeku 2017., ovogodišnje božićne urbane čarolije u središtu grada, koji će zasigurno privući posjetitelje iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja u još većem broju.

Uvod u taj program napravljen je sinoć (srijeda, 20. prosinca), kada je počeo trodnevni događaj „Slama na Adventu u Osijeku“ te kada su raspjevane članice i članovi višestruko nagrađivanog Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka izveli atraktivan božićni koncert na glavnoj adventskoj pozornici.

Danas (četvrtak, 21. prosinca) predviđena su dva zanimljiva sadržaja. Prvo će u 19 sati članovi dvaju osječkih izviđačkih udruga, Javor i Slavonski hrast, u središte grada donijeti „Betlehemsko svjetlo mira“ koje će predati gradonačelniku Osijeka, Ivanu Vrkiću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Betlehemsko svjetlo mira” program je koji je počeo 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama i osobe u potrebi, a ta inicijativa potom se proširila u više od 20 zemalja Europe. Pozivamo sve građane da dođu danas u 19 sati sa svojim lampionima i svijećama i u svoje domove ponesu malo betlehemskog sjaja. Nakon toga, u 20 sati, počinje koncert odličnog osječkog pop benda Fluentes.

Idućih dana slijedi još nekoliko zanimljivih glazbenih nastupa. Sutra (petak, 22. prosinca), kao što je već najavljeno, u suradnji s Gradom Osijekom, točno u podne zasvirat će i zapjevati popularna osječka kantautorica Mia Dimšić, jedna od najvećih mladih glazbenih zvijezda u Hrvatskoj. Ovaj veliki glazbeni događaj, u prvom redu namijenjen djeci i mladima, i humanitarnog je karaktera, te će se u veliku košaru, smještenu pokraj adventske pozornice, prikupljati darovi za djecu u potrebi. Navečer, s početkom u 20 sati,  nastupit će pak osječka skupina Trend. U subotu (23. prosinca) u 20 sati slijedi koncert glazbenog trojca Seed Holden iz Valpova, a na sam Badnjak (nedjelja, 24. prosinca), također u 20 sati, okupljene će prigodnim programom zabaviti acoustic duo Jimi i Matej Martan iz Osijeka. Blagdanski koncertni program, orijentiran na lokalne glazbene snage, u utorak, 26. prosinca, zaključit će osječki tamburaški sastav Lege, čiji nastup počinje u standardnom terminu - u 20 sati.

Uz sjajnu ugostiteljsku i obrtničku ponudu te navedeni program na glavnoj pozornici, blagdanski vikend donosi još jednu veliku atrakciju. U subotu (23. prosinca) ujutro ispred osječke Konkatedrale, bit će postavljene jaslice izrađene od leda u prirodnoj veličini. Jaslice i likove izradila je osječka tvrtka Ice Product, čije su ledene skulpture postale iznimno popularne u Hrvatskoj, a koja se već predstavila i prošle godine na osječkom Adventu. Posebno osvijetljene jaslice građani će moći vidjeti u idućih nekoliko dana, a tijekom blagdanskog vikenda pripremljeno je još pokoje iznenađenje za sve posjetitelje.  

Također, u subotu (23. prosinca) u 19 sati bit će upaljena i posljednja, četvrta svijeća na adventskom vijencu postavljenom ispred osječke Konkatedrale. Ovaj put to će učiniti mlada i uspješna osječka braća Anton i Patrik Lončarić, svjetski juniorski prvaci u veslanju.  

f5fe0751ea64a548de761f44e4ccd21f.jpg

Što se tiče radnog vremena božićnog sajma u okviru Adventa u Osijeku u predblagdansko i blagdansko vrijeme, ono je sljedeće:

-četvrtak, 21. prosinca – od 15 do 22 sata

-petak, 22. prosinca – od 10 do 23 sata

-subota, 23. prosinca – od 10 sati do ponoći

-nedjelja, 24. prosinca (Badnjak) – od 19 sati do 2 sata ujutro

-ponedjeljak, 25. prosinca (Božić) – zatvoreno

-utorak, 26. prosinca – od 15 do 22 sata
 

Klizalište radi svakoga dana od 10 do 22 sata, osim Božića (25. prosinca), kada je zatvoreno, kao i božićni sajam. 

SiB.hr
FOTO i VIDEO: Davor Javorović/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!